3 nagyon sikeres nő, aki bebizonyította, hogy soha nem késő váltani - Háziasszonyból milliomos

Moses nagyi 76 évesen kezdett festeni, és lett sikeres, elismert művész. 2006-ban egy képe 315 millió forintért kelt el.

marthastewart-juliachild

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van egy kérdés, ami a legmagabiztosabb emberekben is kételyt és félelmet ébreszt: vajon a jó utat járom? A megfelelő karriert választottam az életben? A világon azonban vannak olyanok, nők is jószerivel, akik bebizonyították, hogy nem kell már fiatalon biztosnak lenni abban, mivel is akarsz foglalkozni.

Számos durván sikeres nő ugyanis az élete során legalább egyszer, 360 fokos fordulattal gyökeresen változtatott a karrierjén. És ami még fontosabb, hogy sokan közülük ezt 40, 50 vagy 70 éves kor felett tették meg.

Julia Child: 50 évesen állt saját lábra

A ma már híres séfként, tévés személyiségként és íróként ismert Julia Child nem tervezte, hogy erre ível majd a karrierje. Egyetem után reklámszövegíróként dolgozott, majd a brit kormány nemzetbiztonsági részlegénél végzett titkos kutatómunkát a II. világháború alatt. Áldozatos munkájáért, állhatatosságáért és fifikás megoldásaiért kitüntetést is kapott.

Pillanatkép Child főzőshow-jából
Pillanatkép Child főzőshow-jából

A háború után Párizsban tanult konyhaművészetet a híres Le Cordon Bleu főzőiskolában. Lépésenként taposta ki sikeres karrierje útját. Főzőklubokhoz csatlakozott, majd barátaival főzőiskolát nyitott, recepteket tesztelt és folyamatosan kísérletezett - évtizedeken át. Első könyvét is barátaival közösen írta, 50 éves volt, amikor önálló karriert kezdett, és első saját receptkönyvét adta ki.

A könyv, mellyel a francia konyhát mindenki számára elérhetővé tette, egyből bestseller lett. Hogy miért? Olyat hozott, amire a háziasszonyoknak szüksége volt, a könyvét pedig a mai napig folyamatosan újranyomják. Child karrierje innentől szárnyalt: magazinoknak írt, tévés szerepléseket vállalt, majd saját műsorokat indított. Az amerikai háziasszonyok példaképévé vált, igazi médiasztár lett. Ha felcsigázott a története, szívből ajánljuk a Julie és Julia - Két nő, egy recept című filmet, mely két sikeres nő karrierútját is bemutatja.

Moses nagyi 78 évesen váltott

Anna Mary Robertson Moses, ismertebb nevén Moses nagyi 1860-ban született, egy farmon nőtt fel. 12 évesen dolgozott először úri családnál, ahol farmermunkát végzett. 15 éves koráig gazdagok otthonában takarított, főzött és varrt. Az egyik család vette észre, hogy Moses érdeklődik a grafikáik iránt, ezért krétát és viaszceruzát vettek neki, hogy elkezdhesse gyakorolni saját művészetét.

Fiatal házasként is igen kreatív volt az otthonát illetően: 1918-ban a kandalló falát használta vászonként, és tette ezzel dizájnossá a tűzrakóhelyet. 1932-ben kezdett el a családjának és barátainak kézzel hímzett képeket készíteni, pusztán hobbiból. 76 éves korától ízületi gyulladástól szenvedett, ami igen fájdalmassá tette a hímzést. Ekkor kezdett festeni, felváltva jobb és bal kézzel, mert ez kevésbé kínozta az ízületeit.

grandma-moses3

Moses nagyi általában a vidéki életet festette meg, még a korai éveiből, kihagyva minden technikai eszközt, traktorokat, villanypóznákat beleértve. Szerette volna, ha az emberek emlékezetében megmarad, hogyan éltek akkoriban. Igen termékeny festővé vált: 30 év alatt 1500 képet készített.

Műveit eleinte 3-5 dollárért adta el, de ahogy egyre nőtt a hírneve, úgy kúsztak feljebb a festményeinek árai is 8-10 ezer dollárra. Ez magyar pénznemre átszámolva 2-2,5 millió forint. Moses nagyi 1961-ben hunyt el, 2006-ban egyik festménye 1,2 millió dollárért, azaz 315 millió forintért kelt el. 

Martha Stewart 100 milliós üzlete

Martha Stewart 15 évesen kezdett modellkedni, és hamar felkarolták: magazinokban, tévéreklámokban kapott szerepeket. Egyetemistaként már igencsak borsos órabérért dolgozott, és a Chanel is az ügyfelei között volt. Stewartot az édesanyja tanította főzni és varrni, nagyszüleitől leste el a befőzés fortélyait, és édesapjától tanulta el a kertészkedés rejtelmeit. 

Iskolásként számos szakkörre járt, mint a kézműves foglalkozások vagy az iskolaújság. Egyetemistaként eredetileg kémiát tanult, de hamar váltott művészetre, történelemre, majd építészetre. Ez is bizonyítja, hogy a gyakori váltás elengedhetetlen a későbbi sikerekhez. Miután férjhez ment, apósa vállalatánál lett tőzsdeügynök, majd amikor férjével Connecticutba költöztek, ismét másba vágta a fejszéjét. 

A felújítás során felszínre tört a kézimunka iránti szenvedélye, és 1976-ban házuk alagsorában egy barátnőjével létrehozták első vendéglátói üzletét. Partikat szerveztek, és hamar sikeresek lettek, de megromlott a viszonyuk. Amikor a barátnője kijelentette, hogy nehéz vele együtt dolgozni, Stewart felvásárolta a részét, és egyedül folytatta a vállalkozást. 

Kapcsolatai révén hamar felismerték tehetségét mint séf és vendéglátós, és forszírozták, hogy adjon ki szakácskönyvet a partikon felszolgált receptekkel és fotókkal. Így adta ki első könyvét 41 évesen, még álnéven. A könyv akkora siker lett, hogy sorra hívták meg talkshow-kba, még Oprah-nál is volt. Innentől pedig egyik sikeres könyv követte a másikat, saját tévéműsora lett, számos magazinnak írt cikkeket. Mára Martha Stewart neve igazi márka lett, amihez kapcsolódóan saját médiabirodalmat hozott létre, amelyben számos vezető pozícióban is kipróbálta magát.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fotók: Pursuitist, Martha Stewart, CBS News

Ezt is szeretjük