Hogyan mondtam fel, és kezdtem saját, sikeres vállalkozást? Nem egynapos munka, de neked is sikerülhet

Egy negyvenes nő személyes története, aki a férjével közösen megvalósította az álmát.

alom-beteljeseulese-cel-elerese-szabadsag
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a személyiséged túlnő a munkádon, és rájössz, hogy sokkal többre vágysz, ideje tovább menni. Gondold át az utat, tervezd meg a céljaidat, találj támogató közeget, és vágj bele az álmaid megvalósításába, akár bőven 40 felett is!

Az alábbiakban Diana Rodriguez-Zaba történetét közöljük, aki 10 évig dolgozott ugyanabban a munkakörben, amikor egyszer csak elkezdett motoszkálni benne az érzés: ideje váltani. Megtette, és soha nem bánta meg a döntését, és most veled is megosztja, mik a biztos lépései az álmaid megvalósításának, egy olyan sikeres karrier kiépítésének, amire mindig is vágytál.

Tervezést és bátorságot igényel egy olyan lépés, amivel elhagyod a biztos jövedelmű állásodat, és saját vállalkozásba kezdesz. A barátok és a család sokszor mutat nem támogató attitűdöt, jó eséllyel azt mondják majd, hogy nem éri meg a kockázatot. Ám Diana személyes tapasztalatból tudja, hogy egy ilyen életre szóló változást meglépni igenis érdemes. Egy ilyen döntés meghozása mindennél felszabadítóbb, és esélyed van vele valóra váltani az álmodat.

A biztonság nem mindig elég

Már csak elképzelni is nehéz, hogy otthagyod a jól megalapozott pozíciódat, és biztos, havi jövedelmet. Amikor Diana 24 éves volt, tökéletes munkahelyet talált: helyettes megbízottként dolgozott a Children’s Service gyereksegítő szervezetnél Chicagóban. 

Stabil állás volt, ami sok előnnyel is járt, ráadásul imádta csinálni. Mindig is szeretett volna változtatni a világon, és ez a pozíció megadta neki a lehetőséget arra, hogy rengeteg embernek segítsen. Az első néhány évben biztosra vette, hogy boldogan végzi majd ezt a munkát egészen addig, míg nyugdíjba nem vonul. 

Az önbizalma egyenes arányban nőtt azzal, hogy egyre több felelősséget kapott. Ez magába foglalta egy igen jelentős városi projekt költségvetésének a kezelését. Ennek megfelelően Diana elkezdett jobb pozíciókra jelentkezni cégen belül, szeretett volna magasabbra törni. A főnökei pedig mindig egyetértek abban, hogy tökéletes jelölt, de az előléptetés rendszeresen elmaradt. 

A néhányadik ilyen eset után Diana számára világossá vált, hogy plafont ért, itt nem fog előrébb jutni, és tudatosította, hogy váltania kell, ha többet akar elérni az életben. Egy nap felébredt, és egyszerűen tudta, váltania kell. Iszonyatosan igényelte ezt a fajta változást. 

A sikerhez idő és türelem kell

A munkába lépése és felmondásának beadása között 10 év telt el, és a mai napig hálás minden egyes ott szerzett tapasztalatért. Bár egy idő után tudta, hogy ez az állás nem hoz ki belőle minden benne rejlő potenciált, mert több kihívásra lenne szüksége, az előléptetések elmaradása után is maradt még egy pár évig. 

Borzasztóan hálás volt azért a szerencséjéért, hogy a férjében támogató partnerre talált, hiszen ez sokaknak nem adatik meg. Együtt ültek le az asztalhoz, és kezdték el kidolgozni az álmukat, az új, közös tervüket. Diana és a férje együtt indították el a tűvész és árvíz okozta károk elhárítására szakosodott vállalkozásukat Chicagóban. Azért ezt az irányt választották, mert mindkettejükben erős volt a vágy, hogy másokon segíthessenek. Öt évet adtak maguknak arra, hogy fizetett alkalmazottakból átváltsanak független vállalkozókká. Ez alatt az idő alatt még nem léptek ki az állásukból.

Ha összefogtok, szuperhőspárként bármit elérhettek :)
Ha összefogtok, szuperhőspárként bármit elérhettek :)

Elsőre soknak tűnhet az 5 év, de reálisak akartak lenni, amikor megállapították a váltás folyamatára szánt időt, hiszen tudták, hogy a változás nem egy nap alatt történik majd. Diana elmondása szerint rendkívül nehéz volt az átmenet. Miközben még az előző munkahelyén végezte feladatait, már a saját vállalkozásukon is dolgozott, ami heti 7 nap munkát jelent. Így telt 5 évük, de nagyon elkötelezettek voltak aziránt, hogy a vállalkozásuk sikeres legyen.

Megérte várni a sikerre

Mára cégük, a ServiceMaster Restoration by Zaba az egyik legnagyobb felújító és kárelhárító vállalkozás az ilyen típusú szolgáltatást nyújtó illinoisi cégek között. Az első irodájuk persze nem volt nagyobb egy szobánál, és minden egyes nap dolgoztak. Csak az első két év után tudtak felvenni egy teljes adminisztratív osztályra való személyzetet, így bővítették a csapatot. Azóta, hogy 2008-ban elindították a vállalkozást, hatalmas sikereket értek el, amit Diana az elkötelezettségüknek, a kemény munkájuknak és a hihetetlen csapatszellemnek tud be. 

Megvalósítanád az álmaidat, de félsz váltani?
Átadjuk a megoldás kulcsát!

A Femina Klub októberi estjén két sokszorosan sikeres váltó osztja meg az eredményes váltáshoz szükséges lelki és gyakorlati lépéseket, útmutatókat.

Szily Nóra coach, pszichológus a váltás gyakorlati oldalát mutatja be, és konkrét tanácsokkal szolgál, míg Singer Magdolna, aki bőven 50 felett vágott bele álmai megvalósításába, és vált kirakatrendezőből mentálhigiénés szakemberré és sikeres íróvá, a lelki lépésekhez és az önmagunkba vetett hit megtalálásához ad útmutatót.

Jegyek limitált számban kaphatók 2990 forintért!

Promóció

- Soha nem bántam meg, hogy otthagytam az állami szektort. Most én vagyok a vezető, és enyém az a pozíció, amivel pozitív változásokat vihetek véghez a világban, és ekképp hatok más emberek életére. Emellett hatalmas felelősséget is érzek aziránt, hogy megosszam a tudást, amit magamra szedtem.

Ennek a felelősségérzetnek köszönhető, hogy Diana elárulta, milyen lépéseket érdemes követnie annak, aki az álmai megvalósítására adja a fejét. A tapasztalatát a való életből szerezte, és jó szívvel adja át. Azt is elmondta, hogy nem szabad félni attól, hogy elmondd szeretteidnek az álmaidat, mert ha látják, hogy valós céljaid vannak, és hogy mennyire elkötelezett vagy, akkor támogatni fognak.

Tudd, mikor van ideje váltani!

Dr. Marianne Legato szerint a céljaink megvalósításához elengedhetetlen a jó önismeret, ezért hogy változtatni tudj, egy sor intim kérdést teszel fel magadnak.

  1. Ne mondj fel elhamarkodottan. Adj magadnak 2-5 évet a változás folyamatára. Az álmok nem egy éjszaka alatt valósulnak meg, ezért mielőtt besétálsz a főnök irodájába, hogy beadd a felmondásodat, kezdj el tudatosan tervezni, és a céljaidon dolgozni.
  2. Az első évben formálj szolid üzleti tervet. Ha erős tudásháttérrel is rendelkezel az újonnan választott területen, az első évet mindenképp arra szánd, hogy minél mélyebben beleásod magad a meghódítandó világba. Felkészültnek kell lenned, amikor ténylegesen belevágsz.
  3. Spórolj, csökkentsd a kiadásaidat, és tartsd meg a jövedelemforrásodat. Találd ki, mi mindenbe kell majd invesztálnod, és tudd, hogy valószínűleg több pénzre lesz szükséged, mint amennyit elsőre kiszámoltál. Az első néhány év megterhelő lehet anyagilag.
  4. Ahogy egyre közeledik a felmondási határidő, bizonyosodj meg arról, hogy kihasználtál minden előnyt és anyagi támogatást, amit a munkahelyed nyújtani tud. Ne hagyd elveszni például az iskolakezdési támogatást, vagy az egészségpénztári megtakarítást.
  5. Légy proaktív! Ez nem csak egy klisé, amikor új vállalkozást indítasz. A pozíciódból adódóan saját magadat is kontrollálnod, és folyamatosan ellenőrizned kell.
  6. Tudj meg minél többet a jövendőbeli konkurenciáról! Olvass róluk, tanulj a sikereikből, de vedd észre, hogy mit csinálnak rosszul, hogy te már az üzleted elindításának első percétől elkerülhesd az ő hibáikat.
  7. Légy nyitott a más vállalkozásokkal való közös barterezésre! Ha weboldalt kell létrehozni, vagy névjegykártyákat nyomtatni, gondold ki, hogy mi az a szolgáltatásodból, amit fel tudsz ajánlani ezeknek a cégeknek az ő szolgáltatásukért cserébe. Ez a stratégia nem csak a pénztárcádat kíméli, de kapcsolatépítésre is tökéletes.
  8. Legyen B terved arra az időszakra, amíg a vállalkozásod ténylegesen beindul! Az előző munkahelyedre való visszatérés semmiképp sem opció, szóval találd ki előre, mit tudsz csinálni, ha az üzlet csak nagyon lassan indul be.
  9. Terjeszd a saját jó híredet! Mondd el a családodnak és a barátaidnak, ha készen állsz munkát vállalni. Soha ne szégyelld a szolgáltatásaidat ismerősöknek árulni! Végezz náluk jó munkát, és ők lesznek a legjobb ügyfeleid.
  10. Használd ki a közösségi média promóciós erejét! Emellett pedig vigyél társadalmi tudatosságot a vállalkozásodba is. Végezz önkéntes munkát – a szolgáltatásaiddal – a helyi szervezeteknél, és alapozd meg a vállalkozásod hírnevét, miszerint a céged valóban törődik az emberekkel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mikor állsz készen?

Néha az álmok és a mindennapi valós teendők találkoznak egy közös ponton. Ez a vállalati világban történik meg, mégpedig akkor, amikor elkezded a saját bizniszedet. Ha olyan akadályokkal kell megküzdened, amelyek konkrétan a te utadban állnak, és nem pedig a feletted álló cég útjában, erősebb leszel minden egyes alkalommal, amikor legyőzöd őket.

Elhagyni a stabil állás nyújtotta komfortzónát olyasmi, amit meg tudsz lépni, csak akarni kell, és tudatosítani magadban, hogy egyszerűen muszáj meglépned. Tudatos elhatározással pedig mindent át lehet vészelni. Lehet, hogy ma még csak álmodsz róla, de a holnap a tiéd, ha készen állsz megtenni ezt a lépést!

Fotó: Lioness Magazine

Ezt is szeretjük