A helyes döntést úgy hozhatod meg, ha nem hallgatsz a megérzéseidre - Így válts munkahelyet!

Évtizedek kutatásai állítják: mindenkinek változtatni kellene a munkahelyét. De hogyan?

dontes-valasztas-dilemma
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tegyük fel, hogy sorban állsz az élelmiszeres kasszájánál, és előtted egy idős néni áll, akinek a kocsija tele van legalább ezerféle zöldséggel, és épp előveszi a tárcáját, teli apróval. Jó sorba álltál be? Még mindig van időd cserélni, de melyikkel jársz jobban? Az összes kasszánál sokan állnak, de az egyik távolabbinál viszonylag kevesebben. Mi van, ha átállsz, de akkor ott lelassul a kasszázás? Cserélj, vagy ne cserélj pozíciót? 

Most vezessük át ugyanezt a karrieredre. Évek óta vagy ugyanazon a munkahelyen, de nem kaptad meg soha azt a fizetésemelést, amit elvárnál. A gazdaság belassult, ezért az emelésre való esélyeid máshol sem lennének kecsegtetőbbek, de van lehetőséged átmenni egy másik céghez, ha szerencsét próbálnál. Megugrod ezt a lehetőséget? 

Ha abba a csoportba tartozol, akik könnyedén azt mondják "nem, én már döntöttem, bízom a megérzéseimben, és kiállok a választásom mellett", akkor nem leszel elragadtatva attól, hogy ez valószínűleg a rossz döntés. A váltás ugyanis bizonyítottan mindig a jobbik opció. 

Élet = feleletválasztós kérdés?

Lehet valaki épp iskolában, munkahelyen vagy nyaralás közben, minden ember rendszeresen keveredik olyan szituációkba, ahol több opció közül rá kell böknie az egyetlen helyesre: az üzleti lépésre, ami több pénzt hoz, vagy arra a repülőjáratra, amelyiknek a legrövidebb a menetideje. Az a közös ezekben a helyzetekben, hogy mindegyiknél van legalább egy helyes, és több rossz választási lehetőség. És hogyan dönt az ember? Rábök egyre a szimpatikus opciók közül, majd bízik a döntése helyességében.

A jó választást úgy lehet a legkönnyebben megtalálni, ha bízol a megérzéseidben, döntesz, majd jó messzire elhajítod, ami mellett először elhatároztad magad, és ráböksz egy másik opcióra. Szóval, ha nem tudod, hogy a jó állást választottad-e, miközben több, jónak tűnő lehetőség is a rendelkezésedre áll, akkor cseréld le az első megérzésedet egy másikra. 

valasztasi-lehetoseg-fontolgat-valaszt-dontes

Miért követjük a megérzéseinket, ha rosszak?

Ha épp sorban állsz a zöldségesnél, ami istentelenül lassan halad, lehet, hogy úgy döntesz, inkább maradsz, és kivárod. Tovább tart, mint amire számítottál, talán még egy meetinget is lekésel miatta, de gyorsan elhessegeted ezt a gondolatot. Másrészt, ha átállsz egy másik sorba, és a régi sorod végül gyorsabban halad, valószínűleg egész nap morogni fogsz miatta. 

A tudomány is bizonyítja: sokkal jobban fáj, ha meggondolod magad, és utána fordul rosszabbra a helyzet, mint amikor ragaszkodsz a megszokotthoz, de az sül el rosszul. A döntésed megmásítása után bekövetkező bukás az úgynevezett ellentmondásos gondolkodáshoz vezet. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy saját magadat ostorozod amiatt, amit rosszul csináltál, és felcsendülnek a fejedben a Bárcsak ne csináltam volna ezt meg azt… kezdetű mondatok.

Minden reggel rossz érzéssel mész dolgozni?
Átadjuk a megoldás kulcsát!


A Femina Klub októberi estjén két sokszorosan sikeres váltó osztja meg az eredményes váltáshoz szükséges lelki és gyakorlati lépéseket, útmutatókat.
Szily Nóra coach, pszichológus a váltás gyakorlati oldalát mutatja be, és konkrét tanácsokkal szolgál, míg Singer Magdolna, aki bőven 50 felett vágott bele álmai megvalósításába, és vált kirakatrendezőből mentálhigiénés szakemberré és sikeres íróvá, a lelki lépésekhez és az önmagunkba vetett hit megtalálásához ad útmutatót.

Jegyek limitált számban kaphatók 2990 forintért!

Promóció

Ha azon gondolkodsz, hogy otthagyod a munkád, az ösztönöd azt súgja, hogy maradj a jelenlegi helyeden. Jó esetben te nem hallgatsz rá, és váltasz. Egy hónappal később viszont megtudod, hogy az egyik volt kollégádat előléptették abba a pozícióba, amiért te mindvégig dolgoztál. És már jön is az instant depresszió: Bárcsak ne hagytam volna ott a munkámat, most engem léptettek volna elő!

A statisztikák azonban azt mutatják, hogy sokkal több esélyed van sikereket elérni egy új munkahelyen. Te mégis hezitálsz, és fejben végigveszed az összes korábbi esetet, amikor rosszul választottál, mondjuk az élelmiszeresnél való sorban állás kapcsán, de elfelejted azt a rengeteg szituációt, amikor bizony a jó döntést hoztad meg.

Tudnod kell, hogy néz ki a siker

Most már tudatában vagy annak a trükkös pszichológia játéknak, amivel nem engeded meg magadnak a meggondolás, a munkahelyváltás és a nagyobb siker luxusát. És még mindig azt mantrázod, hogy az élet több egy feleletválasztós kérdésekkel teli tesztnél? Akkor igazad is van! 

Nem lehet egy egyszerű tesztkérdést, ahol egy helyes és több rossz válasz van, összehasonlítani valami olyan komplex dologgal, mint a karrierváltás, ahol több jó választás is lehetséges a sok rossz mellett. Ez csak akkor lehetséges, ha definiálod, mit jelent számodra a karrierben elért siker. Mit vársz valójában a munkahelyedtől? Több pénzt? Magasabb presztízst? Jobb előnyöket? Nagyobb kihívást? Vegyél elő egy papírt meg egy tollat, és kezdj el priorizálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erőszakold ki magadból, hogy mi is az, amire valójában vágysz, amiről eddig lustácskán csak álmodoztál. Ha elképzeled, hogy néz ki egy sikeres karrier, utána már objektíven tudsz tekinteni az előtted álló lehetőségekre. Minden, ami addig véletlenszerűnek tűnt, értelmet nyer: egyes választásokat jobbnak látsz majd, másokat rosszabbnak. És lehet előtted még mindig több választható opció, már csak néhány olyat fogsz látni, ami könnyebben elérhető a számodra.

Ha már egyszer definiáltad, hogyan néz ki a siker, előfordulhat, hogy továbbra sem fogod tudni, melyik a legjobb döntés a sok jó közül. A tudomány viszont a te oldaladon áll, ha úgy döntesz, változtatsz, és a valami új felé lépsz. Ha pedig magasabb fizetésre vágysz, a kutatások még erősebben javasolják, hogy rendszeresen változtasd a munkahelyedet!

Ezt is szeretjük