Nem az a kérdés, hogy nő vagy férfi vagy, hanem hogy a helyeden vagy-e

Siker és motiváció női szemmel - 3 női vezetővel beszélgettünk

Siker és motiváció női szemmel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bella Gabriella sajtó- és PR-igazgató, Kajetán Orsolya HR-igazgató és Kenderesy Nadin központi ügyfélkapcsolati igazgató három teljesen eltérő egyéniségű és életpályájú nő, akik mindannyian a jó gyakorlatokkal élen járó Eventrend Group csapatát erősítik. A munka-karrier összeegyeztetéséről, a cégen belül betöltött szerepükről, személyes fejlődés lehetőségéről, az oktatás fontosságáról, illetve arról beszélgettünk, hogyan kapcsolódnak ki a mindennapokban. 

Mindannyian más irányból érkeztetek, és más életszakaszban építettétek fel a karrieretek. Ki milyen utat járt be, és hogyan jutottatok el az Eventrendnél a karrieretek mostani állomásáig?

Kajetán Orsolya: - Az egyetem elvégzése után néhány évig dolgoztam oktatási és pályázati területen, majd megszületett két gyermekem. Így az én pályám az anyasággal kezdődött, és utána volt lehetőségem a karrieremre koncentrálni. 2017-ben egy álláshirdetésre jelentkeztem az Eventrendhez, így hármunk közül én dolgozom a legrégebb óta a cégnél. Az akkor már évek óta futó Tehetségakadémia belső képzési projekthez kerestek oktatásszervezőt. A munkatársaknak szóló képzések szervezéséről jutottam el a jelenlegi, HR-igazgatói pozíciómig. Jelenleg kilenc kolléga tartozik a csapatomba, és az az egyik feladatunk, hogy a teljesen szerteágazó munkakörökbe megtaláljuk a megfelelő embereket, akik hasonló értékrendet képviselnek. Nagyon szimpatikus volt számomra, hogy az oktatás kezdetektől kiemelkedő fontosságú az alapítók számára. Ezzel tökéletes mértékben azonosulni tudtam.

Kenderesy Nadin: - Nálam pont fordítva történt, először érkeztek a szakmai sikerek, és ezt követték a gyerekek. Már 25 éves koromban vezető pozícióban dolgoztam a turizmusban, sok emberért feleltem, ami fiatalként és nőként még nagyobb kihívás volt. Azóta is küldetésemnek tartom, hogy részt vegyek a női vezetők szerepének fontosságát hangsúlyozó kampányokban. Mivel az Eventrend meghatározó szereplője a hazai rendezvény- és vendéglátásszektornak, szakmai programokon sokszor találkoztam a tulajdonosokkal. Rokonszenves volt számomra az, hogy a cégcsoport sikereiről soha nem egyes szám első személyben beszéltek, hanem mindig a kollégák munkáját elismerve számoltak be az eredményeikről. Két éve csatlakoztam a csapathoz, az akkor új pozícióként életre hívott központi ügyfélkapcsolati munkakörbe. Több jól kommunikáló céget ismertem, ahol a kifele sugárzott imázs sokkal jobb, mint a hétköznapi valóság, amit a munkatársak megélnek. Itt pont ezen a téren ért a legkellemesebb meglepetés: ez a cég belülről is olyan jó szellemiségű és értékrendű, mint amilyennek kívülről látszik.

Bella Gabriella: - A kereskedelmi rádiózásba már nagyon fiatalon beleszerettem, 17 évesen ültem mikrofon elé először, és 23 éven keresztül ez volt az életem. Több országos adónál, regionális csatornánál is dolgoztam, emellett rendezvénysajtósként is megtaláltam a helyem. 2010-ben csatlakoztam az Eventrendhez, itt még külsősként, műsorvezetéssel, tartalomgyártással, sajtóközlemények megírásával foglalkoztam. Hét évvel ezelőtt kaptam egy ajánlatot sajtó- és PR-igazgatói posztra a cégcsoportnál, és mivel akkor épp a rádiózás elhagyását tervezgettem a munka-magánélet-szabadidő kiegyensúlyozottsága miatt, elfogadtam a felkérést. Egyszerűen több időt szerettem volna tölteni a fiammal, amíg kicsi. Most, hogy már 15 éves lett, tudom, hogy jól döntöttem, amikor a médiát elhagytam érte, bár semmiért nem cserélném le a rádiós időket sem. A mostani pozícióm - Nadinéhoz hasonlóan - nem létezett a cégnél korábban. A személyre szabott munkakör nagy felelősség és nagy lehetőség is egyben, de nagyon sok támogatást, biztatást és bizalmat kaptam, és elégedett vagyok azzal, amit a tudásom és tapasztalataim alapján közösen összeraktunk.

Mi az, ami számotokra igazán motiváló a munkátokkal kapcsolatban?

Kenderesy Nadin: - A közvetlen visszajelzés az ügyfelektől. Ügyfélkapcsolati igazgatóként ugyanis nagyon egyszerűen az a feladatom, hogy az ügyfélélményt minél jobbá tegyem. Ennek számos eszköze van, de ezek közül is kiemelkedik a személyes, jó kapcsolat kialakítása a partnerekkel. Ez már-már bizalmi viszony. Számomra rendkívül motiváló érzés, hogy fontos üzletemberek, ügynökségek, cégek képviselői hozzám fordulnak, rám bízzák magukat, amikor a rendezvényeiket tervezik. Nagyon fontos, hogy értő figyelemmel hallgassam meg az elképzeléseiket, egyúttal egyfajta tanácsadóként, szakértőként adjak nekik javaslatokat, ötleteket az általuk megálmodott esemény megvalósítására, és segítsem őket a döntéseik meghozatalában. És persze mi lehet annál motiválóbb egy munkában, mint egy sikeres rendezvény után az elégedett ügyfél pozitív visszajelzése.

Kajetán Orsolya: - Ez a HR-részről is pontosan így van, csak mi a munkavállalók részéről szeretnénk az elégedettséget biztosítani. Hiszen ha a munkatársaink jól érzik magukat a cégnél, motiváltak és elégedettek, úgy tudják a legjobbat nyújtani a megrendelőknek, vendégeknek is. Ezzel kapcsolatban minden évben felmérést is végzünk, ahol nagyon komolyan monitorozzuk a kollégák elégedettségi szintjét. Emellett az Eventrend Tehetségakadémia lehetőséget kínál arra, hogy a munkatársak fejlődjenek, tanuljanak - és természetesen, ha szeretnének, akkor feljebb is léphessenek a ranglétrán. Mindenképp motiváló olyan cégnél dolgozni, ahol ennyire jól felépített, szakmailag és emberileg is jól működik a rendszer.

Bella Gabriella: - A munka mellett folyamatosan képzésekre, tréningekre járunk, ahol ténylegesen, a mindennapokban használható tudást kapunk, például a szinergiai elemzéssel vagy az asszertív tréningekkel. Ami igazán motiváló a folyamatos fejlődési lehetőségeken túl, hogy figyelnek ránk, van szavunk, lehet véleményünk. Van kommunikáció, lehet nézeteket ütköztetni, vitatkozni, és teljesen elfogadott gyakorlat, hogy a szakmai érveink célba érnek - és ami a legszebb, nem számít, hogy nők vagyunk. Sem többet, sem kevesebbet nem érünk, mert elsősorban mindannyian emberek vagyunk, a cég szempontjából pedig szakemberek, akiknek számít a tudása. Főként Nadinnal vannak közös területeink, de szerencsére nemcsak a munkában, hanem magánemberként is nagyon passzolunk. Így tényleg nagyon jó dolgozni. 

Említettétek, hogy a tanulás és az oktatás kiemelkedően fontos számotokra és egyben az Eventrend számára is. Mit tudtok továbbadni a következő generációknak, mit tanácsolnátok a pályakezdő nőknek?

Kajetán Orsolya: - A már említett és több mint tíz éve működő Eventrend Tehetségakadémia célja a kollégák minél szélesebb körű képzése. Több ezer oldalnyi tudásanyag és online elérhető képzés gyűlt össze az évek folyamán, óriási tapasztalattal rendelkezünk ezen a téren. Nálunk a folyamatos önképzés és a belülről építkezés a jellemző. A motiváció és a hozzáállás a legfontosabb, mi ebben hiszünk, amikor egy új kollégát interjúztatunk. Ha valakinek megvannak a készségei és képességei, akkor erre már a tudás gyorsan felépíthető. Beosztott munkatársi pozícióból kerülhet valaki vezetői pozícióba, és a vezetőinknek is segítünk fejlődni, például abban, hogyan tudják növelni a munkatársaik kompetenciáját, motivációját, hogyan tudnak asszertíven és hatékonyan visszajelzést adni és elvárásokat megfogalmazni. 

Kenderesy Nadin: - A középvezetők között az Eventrendnél az átlagosnál több nő van, de itt nem az a kérdés egy pozíciónál, hogy férfi vagy nő vagy-e, hanem hogy a helyeden vagy-e, elég motivált vagy-e, szeretnél-e fejlődni. Nagyon fontos, hogy képesek legyünk a fejlődésre, és állandóan képezzük magunkat. Mentorként is több fiatal szakmabeli útját egyengetem. A világ változik, de vannak örök érvényű dolgok, például a munka iránti alázat, a felelősségtudat, a fejlődés képessége. Közben én is sokat tanulok a pályakezdő kollégáktól. A karrierjük elején álló lányoknak azt szoktam tanácsolni, hogy merjenek már a kezdet kezdetén is figyelni a munka-magánélet egyensúlyára. A teljesítmény, a minőség akkor is elvezet az érvényesüléshez, ha közben nem mennek tönkre se fizikailag, se lelkileg.

Bella Gabriella: - Szerintem az nagyon fontos, hogy az ember azzal foglalkozzon, amit szeret, amitől kiteljesedve érzi magát, ami nemcsak egy kereseti lehetőség, hanem egy cél is egyben. Mindegy, hogy valaki vezető akar lenni, vagy asztalos (van olyan női értelmiségi ismerősöm, aki már jócskán ötven körül kitanulta az asztalosságot, egyszerűen csak azért, mert szereti), szeresse a munkáját, akarjon benne jó lenni. Érezze a belső hajtóerőt, amitől boldoggá válhat a munkájában, ami sikerélményt ad, amit csakis magának köszönhet. Nőként sajnos egyelőre keveseknek adatik meg, hogy olyan vállalati kultúrában dolgozhassanak, mint a miénk, de mindig álljanak ki magukért, és ne felejtsék el, hogy csak azért, mert nők, nem kell beérniük kevesebbel, és nem kell elhinniük, hogy ők maguk kevesebbet érnek bárkinél. 

Hogyan tudjátok egyensúlyba hozni a magánéletet és a munkát? 

Bella Gabriella: - Az én munkaköröm jellemzően home office, de sokszor megyek meetingre, vagy kell rendezvényen, sajtóeseményen részt vennem, ami azért megadja a számomra kellő mennyiségű változatosságot. Szerintem a home office alapvetően a fegyelmezettségtől működőképes, sokszor túlcsúszom a munkaidőn, de ez rajtam múlik. A hétvégék jellemzően érinthetetlenek, persze vannak kivételes esetek, amikor például egy projekt kapcsán tudom, hogy lesz feladat a pihenőnapokon is, de ha nincs ilyen, akkor csakis a magánélet van, és minden mást tudatosan kizárok ebből.  

Kenderesy Nadin: - Munkakörömből adódóan nagyon sokat mozgok az ügyfelek között. Van olyan napom, amikor 4-5 különböző megbeszélésem, találkozóm van az Eventrend különböző helyszínein. Otthon leginkább azt látják a gyerekek, hogy anya mindig a gép előtt ül, miközben elképesztő rutinnal főzök meg egy paprikás csirkét úgy, hogy közben Excel-táblákat rendezek, ügyfelekkel levelezek, telefonálok, szakmai anyagokat készítek, és még az iskolai beszámolóikat is meghallgatom. Az én pozíciómban az a kihívás, hogy az ügyfelek számára mindig elérhetőnek kell lennem, legyen szó a nap bármely szakáról vagy akár a hétvégéről. Nagyon fontos, hogy az ügyfelek igényeire gyorsan reagáljunk, hiszen ez is jelentősen befolyásolja azt a bizonyos ügyfélélményt. Arra azért figyelek, hogy a hétvégék és az ünnepnapok a közös családi programokról és a minőségi együtt töltött időről szóljanak. 

Kenderesy Nadin
Kenderesy Nadin

Kajetán Orsolya: - Rugalmasan igyekszem az életem minden területét tervezni. Hosszabb és rövidebb munkanapokat egyaránt tartok, igazodva az aktuális munkahelyi és magánéleti feladataimhoz és prioritásaimhoz. Ez az én munkakörömben a cég és a családom támogatásával jól működik. Szerintem ez a fajta rugalmasság a legnagyobb segítség, amit szülőknek nyújthat egy munkáltató.

Hogyan kapcsolódtok ki, mi az, amivel teljesen fel tudtok töltődni?

Bella Gabriella: - Mindennap 10 kilométert futok, és esténként még rátolok 5 kilométer intenzív sétát, ami általában hátizsákos bevásárlás. Mivel mi nem dobunk ki ételt, így mindig csak annyit veszek, amit másnap megeszünk, ezért ezt a bevásárlást gyalog is el tudom intézni, és jó levezetése a napnak. A futás pedig már az életem kihagyhatatlan része. Egyszerűen hiányérzetem van, ha kimarad. A párkapcsolatom miatt külföldön is sokat vagyok, így itthon és külföldön is megvan a fix futóútvonalam. Egyszerűen ez az a mozgásforma, amely teljesen kiüríti az agyam, de nagyon szeretek búvárkodni és síelni is.

Kajetán Orsolya: - Én is nyolc éve futok heti 3-4 alkalommal, engem szintén kikapcsol. A hosszabb távokat szeretem, és futás közben élvezem, ha van társaságom is. Nincs sportolómúltam, a gyerekeim révén jött az inspiráció, akiket gyakran kísérek hétvégén meccsekre, versenyekre, ők aktívan sportolnak. Általában ez a közös családi szurkolás is kikapcsol, feltölt energiával.

Kenderesy Nadin: Gabiékkal ellentétben én nem sportolok rendszeresen. Középiskolás koromig nagyon sok sportágat kipróbáltam, versenyszerűen is. Különösen a ritmikus sportgimnasztikát szerettem. Azzal szoktam viccelődni, hogy én fiatalon egy életre kisportoltam már magam. Persze hobbiszinten azért ma is szívesen síelek, biciklizem, teniszezem és vitorlázom, ha időm engedi. A feltöltődéshez nekem sokszor annyi is elég, hogy a hétvégén kiülünk a kertbe a családdal egy hosszú, ráérős reggelire, aztán talán ki sem mozdulunk otthonról. De pár nap a balatoni nyaralónkban is kiválóan kikapcsol. Vagy egy kávé-sütizés kettesben a férjemmel egy közeli kávézóban, ahova ráadásul elektromos bringával megyünk, hogy egy kicsit úgy tűnjön, mintha sportolnánk is.

Ezt is szeretjük