A nők legfontosabb karrierdöntése, hogy milyen párt választanak: a szakértő szerint ezért ilyen sok a válás 50 felett

Két karrier összeegyeztetéséhez mindkét fél részéről nagy kompromisszumokra van szükség.

Női karrier, támogató partner
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban rengeteg nőt érint a család és a karrier összeegyeztethetőségének nehézsége. Bár időről időre a nyilvánosság elé kerülnek olyan hangok és kinyilatkoztatások, amelyek szerint a nőknek elsősorban (vagy kizárólag) az otthon melegének megteremtésével és a gyermekneveléssel kell foglalkozniuk, az természetesen nem elvárható, hogy az ambiciózus hölgyek lemondjanak a hivatásukról azért, hogy minden erejüket a család ügyes-bajos dolgainak intézésére fordítsák. 

A karrierista nőkre sokan néznek ferde szemmel, pedig nyilvánvaló, hogy nem járhatja be mindenki ugyanazt az utat, kinek ez, kinek az fontosabb az élete során, és vannak szép számmal olyanok is, akik nem kívánnak választani a karrier és a család között. Ráadásul kevés az olyan háztartás, ami megengedheti magának, hogy egyetlen keresetből éljen. Ahhoz azonban, hogy egy nő a munkájában kiteljesedhessen, támogató, megértő partnerre van szüksége, ha nem talál ilyet, a legjobb, ha egyedül marad - vallja Avivah Wittenberg-Cox nemzetközi szinten elismert szakértő, író, a 20-first tanácsadó cég vezérigazgatója, aki a nők munkaerőpiaci, vállalatokon belüli helyzetével foglalkozik. 

Támogató partner vagy egyedüllét

Avivah Wittenberg-Cox az Európai Parlament 2021-es nőnapi sajtószemináriumán megjegyezte, hogy a nők legfontosabb karrierdöntése, hogy milyen párt választanak maguk mellé. Írásaiban, előadásaiban hangsúlyozza, hogy bármennyire is szigorúan hangzik, két út áll azok előtt a nők előtt, akik a munkájukban is előre szeretnének lépni: vagy egy kifejezetten támogató és megértő partnerre lelnek, vagy egyedül maradnak. A szakértő szerint a 20. század a nők felemelkedésének korszaka volt, most, a 21.-ben viszont a férfiaknak alkalmazkodniuk kell - vagy legalábbis kellene - a megváltozott helyzet következményeihez. 

Bár sokan úgy gondolják, hogy a nemek közötti egyenlőség terén már nincs hová fejlődni, a valóság nem ez. Régóta ismeretes az üvegplafon-jelenség, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a nők a vállalati ranglétrán egy bizonyos foknál nem, vagy csak nagyon nehezen juthatnak feljebb. Wittenberg-Cox kiemeli, hogy az egyenlőtlenség a házasságokban is megmutatkozik, kevés az olyan kapcsolat, ahol a feleség karrierje élvezne elsőbbséget. Sok férj haladó, támogató társnak látja magát, és általában örül, ha a felesége sikeres, és jól keres, ugyanakkor a munkáját is kiemelten fontosnak látó nő mellett olyan engedményeket kellene tennie, amire nem mindig áll készen.

Ide tartozik például, hogy lényegesen több otthoni, adott esetben gyermekek körüli tennivalót kéne ellátnia még akkor is, ha ez olykor a saját munkájának rovására menne. Ha két céltudatos személy találkozik össze, mindkettejüktől extra odafigyelést, türelmet és kompromisszumkészséget igényel a közös életük működtetése, menedzselése. A berögzült szokások megtörése persze kifejezetten nehéz, már csak azért is, mert a kapcsolat férfitagja gyakran valamivel idősebb, a pályája előrébb tart, és általában többet is keres a nőnél. 

Kiteljesedés 50 felett

Avivah Wittenberg-Cox szerint a negatív hatásai annak, hogy a nőnek a kapcsolatban el kell nyomnia a karrierépítés iránti vágyát, késleltetett reakcióként jelentkezhetnek 50-60 éves kor környékén, vagyis amikor a gyermekek kirepülnek a családi fészekből. A szakértő úgy gondolja, hogy az ekkortájt történő válások jelentős része írható annak a számlájára, hogy a tehetséges nők meg szeretnék valósítani azokat az elképzeléseiket, amelyekre korábban nem volt lehetőségük. 

Az otthoni, nemek közötti egyenlőség megteremtése talán erőfeszítéseket igényel, és a tegnap törvényszerűségeinek, szabályainak felülírása, átgondolása is szükséges hozzá. Ugyanakkor azok a párkapcsolatok, ahol mindkét fél igényei, beleértve a karrierépítési vágyat is, azonos megítélés alá esnek, sokáig kiegyensúlyozottan és harmonikusan működhetnek, ráadásul jobban, rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a változásokhoz is. Wittenberg-Cox úgy gondolja, hogy mindehhez szükség van a hosszú távú személyes és szakmai célok átbeszélésére és időnkénti felülvizsgálatára. Az sem árt, ha a párok ehhez tervezetten beiktatnak olyan alkalmakat, amikor leülnek, és száz százalékig egymásnak szentelik a figyelmüket.

Napjainkban a karrierre és a kapcsolatra is célszerűbb lenne maratonként tekinteni a szakértő szerint, nem pedig sprintként. Különösen igaz ez a nőkre, akik gyakran az ötvenes éveik környékén jutnak pályájuk csúcsára.

8 nő, akik 40 felett lettek igazán sikeresek

A következő hölgyek nevét ma már az egész világ ismeri, de ez sokáig így volt, ugyanis negyvenéves koruk felett váltak igazán sikeressé. Nem adták fel vágyaikat, nem féltek nekivágni az ismeretlennek, a kemény munka, a kitartás és a tehetség pedig meghozta gyümölcsét. Ez a nyolc sikeres nő mindenki számára tökéletes inspirációként szolgálhat.

8 nő, akik 40 felett lettek igazán sikeresek - Ma az egész világ ismeri őket, de ez sokáig nem így volt

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük