5 mérgező szokás, amit a passzív-agresszív emberek gyakran használnak: nem tűnik fel, pedig nagyon káros
Ezek a szokások a legtöbb passzív-agresszív emberre jellemzőek. Gyakran ezekkel manipulálnak másokat.

beszelgetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A passzív-agresszív emberek kerülik a nyílt konfrontációt, ehelyett inkább különböző taktikákkal igyekeznek szabotálni, ellehetetleníteni valamit vagy valakit. Előfordul, hogy mindenért másokat hibáztatnak, sokszor felveszik az áldozatszerepet, és a manipuláció sem áll távol tőlük.

Viselkedésük gyakran mérgező és mások számára igen káros, ezért fontos időben beazonosítani őket, hogy megfelelően kezelhesd viselkedésüket, ne vedd magadra a szavaikat, és ne okozhassanak neked kárt. A következő szokások ismerete segít ebben.

Igent mondanak, de nem gondolják komolyan

Mivel nem szeretnek konfrontálódni, nagyon ritkán mondanak nemet valamire. Például, elfogadják a meghívásokat, majd az utolsó pillanatban, a legkülönfélébb kifogásokkal mondják le a programokat, méghozzá általában nem személyesen, hanem üzenetben vagy telefonban. Így sokak terveit felrúgják, és nagyon bosszantó tud lenni, ha újra és újra eljátsszák ezt valakivel.

„Elfelejtenek” megcsinálni valamit

Jellemző rájuk, hogy ha valami olyan feladatot kapnak, ami nem nyeri el a tetszésüket, akkor nem utasítják vissza, nem szólnak érte, hanem úgy tesznek, mint aki elfelejtette megcsinálni azt. Például nem készítik el a prezentációt, amit a főnökük kért, vagy nem foglalják le az étteremben az időpontot, ahogyan azt a párjukkal megbeszélték. Így kimentik magukat a helyzetből, és remélik, hogy vagy megússzák valahogy, vagy valaki elvégzi helyettük a munkát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mások háta mögött beszélnek

Az nem igaz, hogy a passzív-agresszív személyek nem osztják meg véleményüket – megosztják ők, csak éppen nem azzal, akivel kellene. Általában másoknak panaszkodnak valakiről, a hátuk mögött beszélik ki az adott személyt, és az sem ritka, hogy kollégákat, munkatársakat sikerül így az illető ellen fordítaniuk. A problémák persze nem oldódnak meg, de az emberi kapcsolatban komoly károkat okozhatnak.

Dicséretnek álcázzák a sértéseket

Az is gyakori, hogy mivel szemtől szemben nem akarják vagy nem merik megbántani az embereket, dicséretnek álcázzák a sértéseket. "De csinos ez a ruha! Nekem is volt hasonló tíz évvel ezelőtt, akkor nagyon divatos volt!" A hasonló mondatok félig kedvesnek tűnnek, burkoltan azonban támadást, bántást rejtenek. Elérik velük, hogy kellemetlen, kínos helyzetbe hozzanak másokat, és eltiporják az önbizalmukat.

barat beszelgetes
Fotó: laflor / Getty Images Hungary

Csendes büntetés

A viták kerülése és a befolyásolás érdekében is sokszor bevetik a csendes büntetést. Ilyenkor bár láthatóan gondjuk van, nem szólnak a másikhoz, nem hajlandóak elmondani, mi bántja őket, és azt várják, hogy az illető találja ki, majd oldja meg egyedül az egészet. Ez a viselkedés igen káros az emberi kapcsolatokra nézve, súlyosbítja a konfliktusokat, és a manipuláció egyik formájaként ismert.

Mérgező szokások a párkapcsolatban

Minden kapcsolatban vannak viták, konfliktusok, és az is természetes, ha a felek néha-néha megbántják egymást, vagy olyat tesznek, ami nem esik jól a másiknak. Ezzel nincs is semmi komoly gond egészen addig, amíg a problémák, a kellemetlen szituációk nem válnak rendszeressé, és a pár tagjai képesek rendezni a nézeteltéréseket. Vannak azonban bizonyos szokások, viselkedések, melyek egy mély, erős és őszinte szerelemben nem lehetnek jelen. A szakértők szerint a következők nem történhetnének meg egy egészséges viszonyban.

Ezt is szeretjük