Így hat a testre egy mérgező, boldogtalan párkapcsolat - Meglepő, milyen tüneteket okoz

A mérgező kapcsolat egészségügyi problémákat és kellemetlen tüneteket is produkálhat.

Mérgező kapcsolat hatása a testre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy mérgező viszony borzasztóan káros lehet, azonban nemcsak a lelki és szellemi egészségre, hanem a szervezetre is. Az elme és a test annyira szoros kapcsolatban vannak egymással, hogy a boldogtalanság gyorsan érezhető tüneteket produkál.

Az ilyen szerelem szó szerint megbetegítheti az embert - erre hívják fel a figyelmet a szakértők, akik szerint sokan nem tudják, hogy ez okozza a fájdalmaikat, nehézségeiket. A legtöbben a stresszre fogják, pedig a következő problémákat a kapcsolat is okozhatja.

Állandó fáradtság és betegségek

Shannon Thomas párterapeuta elmondta, a szervezet ilyenkor rengeteg stresszhormont, adrenalint és kortizolt termel, valamint a dopaminszint is jóval magasabb lesz a kelleténél, ezek a változások pedig fizikai tüneteket okoznak. Ezek közé tartozik az állandó fáradtság, a rosszkedvűség és a folyamatosan alacsony energiaszint is. A legtöbben betegséget keresnek a háttérben, pedig érdemes magánéleti problémákra is gondolni ezek esetén.

A krónikus stressz ráadásul tönkreteszi az immunrendszert is, ezért a mérgező kapcsolatok áldozatai könnyebben kapnak el vírusokat, fertőzéseket, és könnyebben megfáznak, mint mások. 

Alvási nehézségek

A fáradtság és kimerültség ellenére az ilyen viszonyban élők nem tudnak rendesen aludni. A stressz és a szorongás hatására szinte alig tudnak álomba merülni, ha pedig mégis sikerül, akkor csak rövid időre hunyják le a szemüket, és éjszakánként állandóan felébrednek. Ez pedig egy igen káros körforgásba taszítja őket: állandóan fáradtak, de nem tudnak pihenni, így a helyzet egyre csak rosszabb lesz.

Emésztési gondok

A szakértő szerint az is gyakran előfordul, hogy olyan ételek okoznak kellemetlenséget, gyomorfájdalmat, melyekkel eddig egyáltalán nem volt gond, és az ilyen viszonyban élők nem is tudnak minden ételt megenni, rendesen megemészteni. Ezek okai egyrészt a pszichológiai gondok, másrészt pedig a stresszhormonok megnövekedett szintje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az izmokban is megmutatkozik a probléma

Az izmok egyébként is érzékenyen reagálnak minden apró behatásra, így a mérgező párkapcsolat is érezhető tüneteket okoz rajtuk. A párterapeuta elmondta, megfeszülnek a másik jelenlétében, ez pedig hosszútávon fájdalmakat, csomókat okoz bennük. A nyakfájás és a vállfájás fordul elő a legtöbbször, de egyéb területeken is jelentkezhet az izomfájdalom.

A bőr is megsínyli a boldogtalanságot

Lehet, hogy kissé furcsán hangzik, de a tudomány is rávilágított már, hogy a boldogtalan, mérgező kapcsolat a bőrre is kihat. A fentebb említett hormonváltozások ugyanis problémássá, zsírossá és pattanásossá tehetik az arcot.

Hogy hat a szex a testre?

Nemcsak a párkapcsolat, de a szex és az orgazmus is erőteljes hatást gyakorol a testre. Rengeteg olyan pozitív következménye van a rendszeres és jó szeretkezéseknek, melyre szinte senki sem gondolna. Mutatjuk a legmeglepőbbeket.

A rendszeres és jó szex 10 meglepő hatása, amikről még biztosan nem hallottál

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük