6 ártalmatlannak tűnő szokás, ami valójában érzelmi zsarolásra utal - Fontos időben észrevenni őket

Az érzelmi zsarolás hosszú távon igen káros, ezért fontos időben felismerni az erre utaló jeleket.

par problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az érzelmi zsarolás gyakran megjelenik a mérgező kapcsolatokban. Ennek során általában az egyik fél a másik életének legkényesebb, legérzékenyebb pontjait, részleteit használja fel a manipulációhoz. Sokszor a bizonytalanságokat, a családtagokat érintve befolyásolja az érzelmeit, a viselkedését, de számos esetben félelmet, bűntudatot vagy a kötelezettség érzését kelti az illetőben, hogy elérje céljait.

Mindez hosszú távon igen káros, erősen rombolja az önbizalmat, az önértékelést, a zsaroló fél mégis eléri, hogy magához láncolja partnerét. Az érzelmi zsarolás hálójába könnyű belegabalyodni, sokan észre sem veszik, hogy áldozattá váltak. A következő, ártalmatlannak tűnő figyelmeztető jelek segítenek felismerni a problémát.

Emlékeztet az áldozathozatalokra

Egy egészséges kapcsolat a kölcsönösségen alapszik: a felek kompromisszumokat kötnek, és ha kell, mindketten áldozatokat hoznak a másikért. Az érzelmi zsaroló partner viszont csak minimális dolgokat tesz meg társáért, de azokra folyton újra és újra emlékezteti. Amica Graber párkapcsolati szakértő szerint az apró szívességekbe is csak azért egyeznek bele, hogy azokat később felemlegethessék, és rávehessék velük a párjukat a számukra kedvező döntések meghozatalára, vagy épp bűntudatot keltsenek benne, és így zsarolhassák.

A hibák kihangsúlyozása

Az első figyelmeztető jelek közé tartozik a partner hibáinak állandó kihangsúlyozása. Legyen szó a külső vagy belső tulajdonságokról, viselkedésről, mindent kritizálhatnak. A negatív üzenetet gyakran öltöztetik humorba, mégis rendkívül káros és kellemetlen. Kétséget, bizonytalanságot akarnak ébreszteni a másikban, és rombolják az önbizalmát, hogy még jobban magukhoz köthessék. Persze nem arról van szó, hogy a párok nem beszélhetnének egymás hibáiról, de az állandó felemlegetés már a mérgező, manipulatív kapcsolatok jellemzője. 

Büntetéssel manipulál

Egy vita közepén elviharzik, és órákig nem ad életjelet magáról? A nézeteltérések után hosszú ideig nem szól a társához? Ezek szintén az érzelmi zsaroló partner jellemzői. Kryss Shane párkapcsolati szakértő szerint gyakran kisebb-nagyobb büntetéseket találnak ki a veszekedések után, melyekkel elérik, hogy a másik aggódjon, idegeskedjen, vagy épp magát hibáztassa a történtekért. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Apró fenyegetések, zsarolások

Sokszor burkolt vagy akár egyértelmű zsarolásokat is alkalmaznak, hogy hassanak a másik érzelmeire, nyomást gyakoroljanak rá, és elérjék, amit akarnak. „Mit szólnál ahhoz, ha ezt megtudná a családod vagy a főnököd?”, „Nagyon megbánod, ha…”, „Elmondom a gyerekeidnek/barátaidnak, ha…”, „Ha szeretsz, megteszed értem”, „Csak akkor maradok veled, ha…” - a hasonló mondatok mind mérgező viselkedésre figyelmeztetnek.

Lassú elszigetelés

Szintén jellemző, hogy a zsaroló partner elszigeteli és kisajátítja a másikat, de mindezt lassan és óvatosan teszi, hogy társa ne vegye észre. Negatív megjegyzéseket tesz a barátaira, keresztülhúzza a programjaikat, arra célozgat, hogy helyettük vele kellene több időt töltenie. Egy idő után eléri, hogy egyre kevesebbet találkozzanak, majd teljesen elvágja társa kapcsolatait.

Látványos szenvedés, duzzogás

Az is gyakran előfordul, hogy a zsaroló fél látványosan szenved, szomorkodik, panaszkodik egészen addig, amíg meg nem kapja, amit akar. Van, hogy csak a másik szeme láttára teszi mindezt, de nem ritka, hogy a család vagy a barátok előtt hívja fel így magára a figyelmet, hogy végül nyomást gyakoroljon párjára, és elérje, amit akar.

Ha valaki a fenti jeleket tapasztalja, érdemes először leülni a párjával, és őszintén átbeszélni a problémát, a pszichológusok szerint ugyanis előfordul, hogy az illető tudattalanul és bizonytalanságból viselkedik hasonlóan. Ha viszont semmi nem változik, a szakértő bevonása vagy a szakítás lehet a legjobb döntés.

A férfi ölelése árulkodik az érzelmeiről

Egyáltalán nem mindegy, mikor, hogyan vagy hol ér hozzád a partnered, hosszan vagy röviden szorít-e magához, vagy éppen megsimogatja-e a hátadat közben. Ezek az apróságok ugyanis mély jelentéssel bírnak, és akár még arról is lerántják a leplet, ha megváltoztak a férfi érzései. 

Ezt is szeretjük