6 kiló pluszt jelent a párkapcsolat - Ezért híznak a boldog párok a kutatás szerint
A kutatás szerint az életmódra pozitív hatással van a kapcsolat, mégis híznak az emberek.

par merleg cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt már rengetegszer megállapította a tudomány, hogy a boldog párkapcsolat erős hatással van az emberekre. És nemcsak a lelki, szellemi állapotukra, hanem az egészségükre, a testükre is.

Többek közt erősebb lesz tőle a szív és az immunrendszer, valamint megnő az energiaszint, és az alvás is sokkal pihentetőbbé válik. Egy kutatás szerint viszont olyan következménye is van a tartós szerelemnek, aminek sokan nem örülnek.

Súlytöbblettel jár a kapcsolat

Az ausztráliai Queensland Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, tényleg igaz-e az, hogy a párkapcsolatban élők gyakran felszednek néhány kilót. Ehhez kilenc éven keresztül figyeltek meg 15 ezer embert, akiket rendszeresen megkérdeztek az életmódjukról, az étkezési, a sportolási és a tévézési szokásaikról. A résztvevők átlagéletkora 52 év volt.

par merleg 1
Fotó: Stockbyte / Getty Images Hungary

A hosszas vizsgálódás során arra az eredményre jutottak, hogy a párkapcsolatban élők átlagosan 5,8 kilóval voltak nehezebbek, mint egyedülálló társaik, és azt is megállapították, hogy valójában a hosszú távú kapcsolatokban élő felek évente körülbelül 1,8 kilót szedtek fel. Annak is próbáltak persze utánajárni, hogy mi ennek az oka, és igen érdekes összefüggésekre világítottak rá.

A hízás oka

Megállapították, hogy a kapcsolatban élők több egészséges ételt, köztük gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, és kevesebb gyorsételt esznek szingli társaiknál, mégis felszednek néhány kilót. Méghozzá azért, mert általában nagyobb adagok kerülnek a tányérjaikra, melyek magasabb kalóriabevitelt is jelentenek. Emellett a házasok hajlamosabbak egészségtelenebb szokásokat kialakítani, például sokkal többször járnak el enni, többet tévéznek, és több alkoholt is isznak együtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

De Dr. Stephanie Schoeppe, a kutatás vezetője azt is hozzátette, hogy a párok azért is nem figyeltek oda annyira az alakjukra, mert úgy érezték, mivel kapcsolatban élnek, nem kell olyan vékonynak vagy vonzónak lenniük, mint azelőtt. Könnyebben elengedték magukat, és a gyümölcsök, valamint a zöldségek mellett előtérbe kerültek náluk a cukros finomságok is. Ezenkívül pedig a súlytöbblethez az is hozzájárult, hogy azok, akik már szülőkké váltak, a legtöbbször megették gyermekük maradékát is a saját adagjuk mellé.

Így hat a testre a jó szex

A szeretkezés nemcsak a párok közötti kapcsolatot erősíti, és teszi boldogabbá, hanem a testedre nézve is rengeteg szuper következménye lehet. Például csökkenti a stresszt, és megszünteti a fejfájást. Vannak azonban olyan meglepő hatásai is, melyekről eddig valószínűleg még soha nem hallottál.

Ezt is szeretjük