Sokak szerint nem megcsalás, mégis tönkreteszi a kapcsolatokat - Nem szabadna ezt csinálni a neten

Az online flörtölés bizony nem is olyan ártalmatlan, mint sokan hiszik: erre világított rá az új kutatás.

Az online flört hatása a kapcsolatokra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy-egy kedves bók, pár kacér üzenet, néhány szexi utalás - sokak szerint ezek a netes flörtök teljesen ártalmatlanok, nem számítanak megcsalásnak, és semmi rossz hatással nincsenek a tartós kapcsolatokra. De vajon tényleg így van ez?

Egy új kutatás során megvizsgálták, mit tesz a hasonló online viselkedés a hosszú távú viszonyokkal, és nem ilyen eredményre jutottak. A tapasztalatok szerint károsabb, mint a legtöbben hinnék.

Az online flört hatása a kapcsolatokra

A Personal Relationships magazinban megjelent adatokat a Mindbodygreen oldala is elemezte. A vizsgálat két kisebb kutatást foglalt magában, a romantikus, monogám kapcsolatokban élő alanyok mindkettő során egy vonzó személlyel beszéltek online, aki egyébként valójában a kutatócsoport tagja volt. A résztvevők felével az illető közvetlenül flörtölt, a másik csoport tagjaival semleges volt.

Az egyik tanulmányban az alanyok a csetelés után beszámoltak arról, mennyire vonzódtak jelenlegi párjukhoz, majd el kellett végezniük egy feladatot is, amely felfedte a társuk iránti tudattalan viszonyulásukat. A második tanulmány során arra kérték a résztvevőket, hogy a kacér üzeneteket követően írják le az első szexuális fantáziát, ami eszükbe jut, majd ezeket a szakértők elemezték, hogy felmérjék, mennyire találják kívánatosnak akkor a partnerüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az eredmények rámutattak, hogy az online flört kicsit sem ártalmatlan a párkapcsolatokra: akikkel ugyanis flörtöltek, rosszabbul viszonyultak hosszú távú társukhoz, és nagyobb valószínűséggel vágytak a rejtélyes, vonzó idegenre, mint társukra, sőt a szexuális fantáziában is sokszor ő szerepelt. Összességében tehát a netes kacérkodás még akkor is negatív hatással bírt, ha valaki nem volt igazán vevő rá, akkor is azt eredményezte, hogy jelenlegi partnerét rosszabb fényben látta az alany, másképp viszonyult hozzá, és kevésbé vágyott rá, kevésbé találta vonzónak.

A kutatás tehát arra hívja fel a figyelmet, hogy a sokak szerint ártatlan online flört bizony meggyengítheti a kapcsolatokat, csökkenti az elkötelezettséget, és meglazíthatja a felek közti viszonyt.

A flörtölés jelei

A flörtölés művészete egyszerűnek tűnhet: csak egy mosoly vagy egy titokzatos pillantás, és a másik máris látja, hogy a felé tekintgető hölgy kezdeményezni szeretne. Bár a filmekben a helyzet tényleg ilyen egyszerű, a való életben nem megy minden ennyire simán. A kutatók úgy gondolták, megpróbálnak egy kicsit segíteni, ezért megnézték, mik is pontosan a kacérkodás legegyértelműbb, legfontosabb összetevői.

Innen tudják a férfiak, ha egy nő flörtöl velük: lekutatták, szerintük mik a nyilvánvaló jelek

Kiderült a kutatásból, mik a flörtölő mosoly legfőbb összetevői. Ezek küldik a legegyértelműbb üzenetet a férfiak számára.

Elolvasom
Ezt is szeretjük