A félrelépések 8 legfőbb oka a szakértők szerint: van, aki az intimitást kerüli, van, aki izgalmat keres

A szakértők segítettek egy kicsit belelátni a félrelépők fejébe: tapasztalataik és a kutatások szerint ezért csalják meg a legtöbben a párjukat.

felrelepes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűtlenség az egyik leggyakoribb kapcsolatromboló, viszonylag kevés szerelem éli túl a megcsalást, kevés pár képes igazán túltenni magát egy ilyen traumán. Az okok közül sokak szerint a szexuális élettel vagy a viszonnyal való elégedetlenség húzódik meg leginkább, ám ezeken kívül is számos tényező vezethet afférhoz.

A szakértők úgy vélik, a félrelépés alapvetően egy magatartási minta, de gyakran bizonyos gondolkodási módokhoz is kötődik. A pszichológusok a Bustle oldalán vették sorra, szerintük, valamint a kutatások szerint mik vezetnek a leggyakrabban megcsaláshoz.

Félelem a konfliktusoktól és az intimitástól

Joshua Klapow klinikai pszichológus kiemelte, egyesek a hűtlenségbe temetkeznek, ha félnek a konfliktusoktól, vagy el akarnak menekülni előlük, valamint a felmerülő problémák elől. Ilyenkor általában az illető nem tudja, hogyan merüljenek el a helyzet megoldásában partnerével, hogyan ássanak mélyebbre, az affér pedig lehetővé teszi számára a menekülést, kiutat ad a viszonyból. Ezzel eléri, hogy megszabaduljon saját frusztrációitól, és elkerülheti a nehéz beszélgetéseket.

Dr. Tammy Nelson szexológus hozzátette, egyesek számára a félrelépés arra szolgál, hogy eltávolítsák magukat társuktól, ha úgy érzik, túl gyorsan halad a kapcsolat, vagy félnek az intimitástól. Ez a viselkedés, gondolkodásmód különösen jellemző azokra, akik korábbi kapcsolatukban traumákat éltek át, vagy bántalmazó viszonyban éltek. Tartanak ugyanis attól, hogy ha túl közel kerülnek partnerükhöz, újból megsérülnek, újból fájdalmat okoznak nekik. Egy ilyen tettel, úgy érzik, időt nyerhetnek arra, hogy eldöntsék, hogyan kezeljék aktuális kapcsolatukat, illetve annak szorosabbá válását, és megbirkózzanak saját bizonytalanságaikkal.

Egyenlítés és kalandkeresés

Lauren Dummit párkapcsolati terapeuta szerint a passzív-agresszív embereknél az is gyakori, hogy egyenlítésképp vagy bosszúból lépnek félre. Ha úgy érzik, partnerük valami rosszat tett ellenük, vagy valamivel megbántotta őket, akkor a konfrontálódás helyett megcsalással próbálják büntetni. Úgy érzik, így kiegyenlíthetik az állást kettejük között, de persze valójában a hűtlenség semmire sem megoldás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Dr. Tammy Nelson hangsúlyozta, egyeseknél a kalandkeresés és az új tapasztalatok iránti vágy is közrejátszik. Vannak, akiknek az átlagosnál több izgalomra, nagyobb dopaminlöketre van szüksége, így gyakrabban is lépnek félre azoknál, akik hosszú, stabil és nyugodt kapcsolatra vágynak. Számukra a hűtlenség lehetőséget ad, hogy pótolják a hiányzó adrenalint és örömöt, bár igényeiket az élet más területén is ki tudnák elégíteni.

Külső támogatás iránti igény és önbizalomhiány

Joshua Klapow szerint a hűtlenséget néha a kontroll visszanyerése motiválja, illetve az, hogy támogatást vagy biztonságot keresnek a zűrzavaros kapcsolaton kívül. Előfordul, hogy reménytelenségből lépnek félre, vagy hogy már rég feladták a viszony helyrehozását, de nem akarnak szakítani, és mással próbálnak vigasztalódni. Megesik azonban az is, hogy azt próbálják pótolni az afférral, ami partnerükből szerintük hiányzik.

Az önbizalom-hiányos és a nárcisztikus személyeknél is gyakoribb a megcsalás, ők ugyanis egójukat akarják táplálni azzal, hogy a kapcsolatukon kívül más számára is vonzók, másnak is kellenek. Lauren Dummit úgy véli, állandóan szükségük van a figyelemre, az elismerésre, a visszacsatolásra és arra, hogy mások erősítsék meg önértékelésüket. És azt hiszik, ezt egy harmadik féltől megkaphatják.

Téves gondolatok és önmaguk megváltoztatása

Bár valóban szokatlanul hangzik, de néha a hűtlen felek úgy gondolják, az afférral aktuális partnerüket védik a szakítás fájdalmától. Nem kapják meg a párjuktól azt, amire vágynak, de nem akarják bántani őt azzal, hogy véget vetnek a viszonynak. Ezért inkább egy harmadik fél segítségével elégítik ki vágyaikat, és tévesen azt hiszik, ezzel minden meg van oldva.

Mindenki megváltozik egy kicsit egy kapcsolatban, néha azonban az emberek szeretnék visszakapni régi önmagukat vagy legalább ennek egy részét, és ezt előfordul, hogy egy harmadik fél segítségével próbálják elérni. Úgy érzik, az affér segítségével rátalálhatnak igazi önmagukra, fejleszthetik magukat, és új tapasztalatokat szerezhetnek, és egy kicsit mások lehetnek, mint párjukkal.

Az érzelmi hűtlenség jelei

Ha a hűtlenségről van szó, mindenki azonnal a testiségekre gondol. Pedig van egy másik fajtája is a félrelépésnek, amely sokaknál akaratlanul is megjelenik, mégis kevesen tulajdonítanak neki jelentőséget. Az érzelmi megcsalás nem fizikai szinten történik, mégis súlyos károkat okozhat a kapcsolatban. Párterapeuta mondta el, hogy mit is takar ez a fogalom, és honnan ismerhető fel. Legfontosabb tanácsait vesszük sorra.

Ezt is szeretjük