Még sosem akartam szeretkezni senkivel
Kik az aszexuálisok?
A szex nem mindenkinek jelenti a szerelem megpecsételését. Van, aki szerint energia- és időpocsékolás.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szexualitás a legtöbb ember életének természetes része, ám vannak, akiket a hálószobai örömök teljes egészében hidegen hagynak. A népesség körülbelül 1%-át teszik ki az aszexuálisok, akik az AVEN - Asexual Visibility and Education Network - definíciója szerint egyáltalán nem éreznek szexuális vágyat.

Az AVEN csoportosulása egyfajta fórumot biztosít a magukat aszexuálisnak vallóknak. David Jay, az egyik alapító saját bevallása szerint még soha nem érzett szexuális vágyat senki iránt.

Csak semmi szex, kérem

- A szexualitás olyan, mint bármilyen más aktivitás. Van, akinek az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci az élete, és van, akit egyáltalán nem érdekel az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci. Értelmetlen az energiáidat olyasvalamire koncentrálni, amire semmiféle indíttatást nem érzel - mondja Jay.

Az aszexuálisok hangsúlyozzák, hogy esetükben nem áldozathozatalról vagy lemondásról van szó, egyszerűen más dolgok érdeklik őket, és inkább másként gondolkodóknak vallják magukat a társadalom többségéhez képest. No sex please!, vagyis Semmi szex, kérem! - áll az AVEN pólóin a felirat, az öntudatosság jegyében. 

Párkapcsolatban

Ez általában nem azt jelenti, hogy egy aszexuális ne vágyna az emberi közelségre, a szeretetre vagy a romantikára, de mindezt nem köti össze a fizikai élvezettel, és jellemzően barátságok formájában valósítja meg a kapcsolatigényét - bár előfordulhat, hogy párkapcsolatot létesít, amiből viszont jó eséllyel kimarad a szex.

Az AVEN oldalán egy lány vallomásában arról ír, hogy sosem volt különösebben népszerű gyerek, és a többiekhez való viszonyán csak rontott, hogy a klasszikusan csajos témák sem érdekelték. - A többiek már az első szexuális élményeik lázában égtek, és nekem még mindig nem volt senkim, a szüzességem miatt pedig állandóan cikiztek. Életemben először egy nő iránt éreztem vonzalmat, ezért sokáig azt hittem, hogy leszbikus vagyok. De az elképzelt, számomra ideális kapcsolatnak nem része a szex - írja a 22 éves Acer.

Az okok nyomában

Még nem egészen tisztázott, mi állhat a jelenség hátterében, korai trauma, biológiai vagy lelki tényezők, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy szexuális rendellenesség-e az aszexualitás, illetve változhat-e a korral. A beszámolókból mindenesetre úgy tűnik, a magukat aszexuálisnak vallók között sokan vannak a húszas éveik elején járó fiatalok, akiket korábban számos kudarc ért a párkeresés területén. Ám az nem egyértelmű, hogy a kudarcok tették őket aszexualissá, vagy fordítva történt.

Mi a véleményed a jelenségről? Vannak tapasztalataid a témában?

Ezt is szeretjük