Genetikai oka van, ha a férfi nem házasodik
4 meglepő tény, amit jó, ha tudsz a férfiakról
A köztudatban élő férfikép nem mindig fedi a valóságot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A férfiakról a köztudatban keringő elképzelés olykor ellentmond a tényeknek. A sztereotip gondolkodás gyakran nem veszi figyelembe, hogy a férfiaknak a nőkhöz és az élethez való hozzáállása az idővel és az életkorral is változhat. Íme, néhány érdekes kutatási eredmény.

Megállapodni?

A közhiedelem szerint a nők megállapodni akarnak, míg a férfiak célja, hogy minél több nőt meghódítsanak. De a hűtlenség elsősorban a 30 alatti korosztály esetében jellemző, míg az idősebb férfiak gyakrabban koncentrálnak a családalapításra - állapította meg egy 2007-es tanulmány, mely a Proceedings of the Royal Society című lapban jelent meg.

Vannak persze férfiak, akiknek nehezebben megy az elköteleződés, mint másoknak, de ők mindössze a népesség 40%-át képviselik. Egy 2008-as kutatás szerint a hezitálás oka egy promiszkuis génben keresendő 

Ha apa lesz

A férfiagyban fontos hormonális változások történnek abban a néhány hónapban, mielőtt apa lesz. Ekkor a tesztoszteronszint csökken, a prolaktin pedig növekszik, ami az apai viselkedést és a gondoskodó magatartást bátorítja - derül ki egy 2000-ben az Evolution and Human Behavior című lapban megjelent tanulmányból. A kutatók azt feltételezik, talán a terhes nő által kibocsátott feromonok is közrejátszanak a változásban.

Az érzelmesebbik nem

Bár a nőket tartják az érzelmesebbik nemnek, a kisfiúk mégis sokkal reaktívabbak és kifejezőbbek az érzelmek terén, mint a kislányok, állítják a kutatók. Sőt, a felnőtt férfiak is erősebb érzelmi reakciókat produkálnak az arckifejezés-elemzések tanúsága szerint, ám csak azelőtt, hogy tisztába jönnének azzal, mit is éreznek. Amint azonban tudatossá válnak az érzések, a férfiak gyakran azonnal pókerarcot vágnak.

A fiatal fiúk hamar megtanulják elrejteni az érzéseiket, amelyeket a kulturális környezetük férfiatlannak talál. Az elfojtott érzelmeknek pedig köze van a harcolj vagy menekülj reakcióhoz, amivel a férfiak gyakran válaszolnak a stresszhelyzetekre.

Sebezhetőség

A magány rossz hatással lehet mindkét nem tagjainak egészségére, de az időskori elmagányosodás inkább érinti a férfiakat, és az általa okozott hatásoknak is sokkal inkább ki vannak téve. Gyakran elzárkózóbbak, kevésbé hajlandóak segítséget kérni vagy társaságot keresni, mint a nők. Ezért nem csoda, ha a kutatások szerint a férfiak egészségére általában pozitív befolyással van, ha egy nővel élnek együtt. Az együttélés csökkenti a szorongást, meghosszabbíthatja az életet, de akár a termékenységet is.

Ezt is szeretjük