Kit hívnak fel leggyakrabban a férfiak? Íme, a leleplező kutatás
Mit gondolsz, ki van a férfi híváslistájának elején? Brit tudósok erre a kérdésre is választ adtak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nemrégiben készült kutatásban telefonálási szokások elemzésének segítségével érdekes következtetésre jutottak a tudósok. A Robin Dunbar, az Oxfordi Egyetem antropológusa vezette kutatásban több mint 2 milliárd hívást és sms-t elemeztek.

Mindebből az derült ki, hogy a nők 20 éves koruktól nagyjából 35-ig elsősorban a párjukat hívják, míg később a lányuk kerül a figyelmük középpontjába. A férfiak híváslistájának elején viszont a harmincas éveiktől kezdve található a párjuk nagyjából hét évig, majd a listán a barátok kerülnek az első helyre.

Matriarchátus?

Mindebből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a nőknek sokkal nagyobb szerepük van a párkapcsolat fenntartásában, mint a férfiaknak. Egyes kutatók számára ez egyenesen annak a bizonyítéka, hogy a matriarchális berendezkedés felé haladunk.

A kutatók egy meg nem nevezett ország egyik mobilszolgáltatójának adatait használták, 1,95 milliárd hívást és 489 millió sms-t elemeztek 3,2 millió előfizetőtől, 1,8 millió férfitól és 1,4 millió nőtől. A minta reprezentatívnak tekinthető.

A legjobb barátok listája

A kutatás során a keresések, vagyis a hívások és sms-ek gyakorisága alapján legjobb barátnak nevezték a leggyakrabban keresett embert. Utána következett a 2. és 3. számú barát.
Az eredmény: 1,19 millió hívó - legjobb barát, 0,8 millió hívó - 2. számú barát és 0,66 millió hívó - 3. számú barát.

A résztvevők életkora és neme volt hozzáférhető a kutatók számára, és azt feltételezték, hogy a hasonló korú, ellenkező nemű egyének párkapcsolatban vannak, míg az azonos neműek barátok, a felnőtt-gyerek között pedig szülő-gyerek kapcsolat van.

Abból indultak ki, hogy a telefonos kommunikáció a legfontosabb kapcsolatokat jeleníti meg, és a telefonos fókusz az érzelmi közelséget is tükrözi. Mindebből az derült ki, hogy életük reproduktív szakaszában a nők sokkal inkább fókuszálnak az ellenkező nemű kapcsolatukra, mint a férfiak, akik sokkal inkább tartják a kapcsolatot azonos nemű barátaikkal - a távközlési eszközök segítségével legalábbis.

Te kit hívsz fel a leggyakrabban?

Ezt is szeretjük