A nárcisztikus főnök 6 jellemző vonása: nem ismeri el a hibáit, magáénak állítja be az ötletet

A nárcisztikus főnökkel nagyon nehéz együtt dolgozni. Sosem ismeri el mások érdemeit, tehetségét, és mindig csak a saját érdekeit tartja szem előtt.

fonok cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy munkahelyen hosszú távon nem csak a fizetés vagy az elnyert pozíció a fontos. Nagyon sokat számít a pozitív, a fejlődést elősegítő környezet, valamint a kollégák és felettesek is. Egy mérgező főnök nagyon meg tudja nehezíteni a mindennapokat, és akár önértékelési problémákat is okozhat a beosztottjainak.

Jobb minél előbb felismerni, ha a vezető nárcisztikus, ugyanis egyrészt ez segít megváltoztatni a dolgozók hozzáállását, valamint azt, hogy másképp kezelhessék a viselkedését, de azt is segíthet eldönteni, hogy érdemes-e a cégnél maradni, vagy jobb lenne egy másik munkahely után nézni a saját érdekedben.

Sosem ismeri be a hibáit

Mivel tökéletesnek akarják hinni és mutatni magukat, egyszerűen nem hajlandóak elismerni azt, ha hibáznak. Valójában kevés az önbecsülésük, ezt akarják kompenzálni viselkedésükkel, és úgy érzik, ha bebizonyosodik, hogy valamit rosszul csináltak, akkor kevesebbnek, értéktelenebbnek tűnnek majd. Általában tagadják, hogy egy ballépésben bármi szerepük is lett volna, elterelik a szót, a szőnyeg alá seprik az ügyet, a legrosszabb esetben pedig a kollégákra fogják az egészet. Hazudnak, és megbántanak másokat csak azért, hogy jó színben tüntessék fel és megvédjék önmagukat.

Ellopja, sajátjának állítja be az ötleteket

Egy jó vezető tudja, hogy nemcsak ő a cég nélkülözhetetlen tagja, hanem a kollégák nélkül sem működne ugyanolyan jól a vállalat, így elismeri munkájukat, megdicséri őket ötleteikért. A nárcisztikus főnök azonban hajlamos azt hinni, hogy minden csakis az ő érdeme, és hogy fenntartsa a tökéletesség látszatát, képes ellopni az alkalmazottak ötleteit. Előfordul, hogy miután meghallgatták a másik véleményét, negatívan vélekednek róla, végül azonban a többiek előtt saját, zseniális újításukként állítják be azt. Az ilyen felettes fél elismerni, hogy rajta kívül más is tehetséges, és jól dolgozik, félti a státuszát, és képes ötleteket lopni azért, hogy megőrizze ezt.

Érzéketlen

Szintén jellemző, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a beosztottak szükségleteit, igényeit, közömbösséggel kezel minden problémát. Nem hallgatja meg az embereket, nem érti meg, ha bármilyen gondjuk akad, és nem is akar segíteni nekik. Mindenre csak azt mondja, hogy semmiség, vagy nem rá tartozik, így általában semmilyen kérésnek nem enged.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nem bírja a kritikát

Mivel nem ismeri el hibáit, és úgy gondolja, ő mindenkinél jobb, ezért azt sem viseli el, ha megkérdőjelezik a döntéseit, más ötletet javasolnak neki, vagy bármilyen formában kritikát kap. Ilyenkor általában haraggal, közönnyel vagy figyelemeltereléssel reagál, másokat kezd hibáztatni, de az is előfordul, hogy később bosszút áll azon, aki ellenkezett vele.

Úgy érzi, mindenkinél feljebb áll

A nárcisztikus vezető sokszor mindenkinél feljebbvalónak érzi magát, és nemcsak pozícióját, hanem státuszát, emberi mivoltát illetően is. Nem képes egyenrangúként tekinteni másokra, mindig hangsúlyozza a hatalmát és azt, hogy ő kitűnik a többiek közül. Ha valakit előléptetnek, és hozzá hasonló rangot kap, azt sem mindig hajlandó elfogadni, így ilyenkor ugyanúgy főnökösködik, lekezelően bánik az illetővel.

Kihasználja a dolgozóit

Állandóan pluszmunkát ad, szívességet kér, de sosem kompenzálja? Elvárja a túlórát, és eszébe sem jut kifizetni vagy levonni a másnapi munkaidőből? A magánügyeit is a dolgozókkal intézteti? Ez szintén jellemző a toxikus felettesre. Önző, és úgy érzi, bármit megtehet, cserébe pedig semmit sem kell viszonoznia. Sokszor kihasználja pozícióját és dolgozóit, de nem hajlandó sem elismerni, sem jutalmazni munkájukat.

Manipuláló mondatok a mérgező főnöktől

Van néhány tipikus, szóban vagy üzenetben alkalmazott mondat, mely segít felismerni a toxikus felettest: ha a következőket mondja a beosztottjainak, érdemes odafigyelni rá, és tudatosan ellenállni a hatásának, nemet mondani neki.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük