5 dolog, amit a nárcisztikusok csinálnak egy kapcsolat végén - Még ilyenkor is manipulálják a partnert

A nárcisztikus emberekkel nehéz szakítani. Mindent megtesznek, hogy elérjék azt, hogy a másik rosszul érezze magát, vagy visszakozzon.

par problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy szakítás mindig nehéz, de még problémásabb, ha egy nárcisztikus partnerrel való kapcsolatának vet véget valaki. Akkor pedig még inkább, ha ő kezdeményezi a viszony felbontását, nem pedig személyiségzavarral küzdő társa.

A nárcisztikusok a szerelemben is hajlamosak önzőn viselkedni, manipulálni, megalázni társukat, vagy bűntudatot kelteni benne - és ez a szakításkor sincs másképp. Vannak bizonyos dolgok, amik jellemzőek rájuk ebben a nehéz helyzetben, és amikkel fontos tisztában lennie a másiknak, hogy ne kerülhessen teljesen egykori párja befolyása alá, ne érezze magát rosszul a döntése miatt, és ne visszakozzon a nyomás hatására.

Amit a nárcisztikusok csinálnak egy kapcsolat végén

Manipulálnak

A nárcisztikusokra a kapcsolatokban is jellemző a manipuláció, így nem meglepő, hogy ha véget érnek, akkor sem állnak le vele. Legfőképpen akkor nem, ha ők azok, akikkel szakítottak. Mindent megtesznek azért, hogy elérjék, hogy velük maradjon a párjuk. Általában bűntudatot keltenek benne, és ezzel akarnak második esélyt kicsikarni, megpróbálják elszigetelni őt a barátaiktól, családtagjaiktól, vagy épp ellene fordítják szeretteit, vagy épp hamis ígéreteket tesznek.

Fontos odafigyelni viselkedésükre, felismerni azt, hogy manipulációról van szó, és tudatosan nem engedni nekik.

Hibáztatnak

Bármi is történt a viszonyban, az szinte biztos, hogy felveszik az áldozatszerepet, és mindenért a másikat hibáztatják majd. Bármiért, ami rosszul sült el, társukat vonják felelősségre, és nemcsak azért, mert mondjuk nem akartak volna szakítani, hanem azért is, mert borzasztóan nehezen viselik, ha nem az történik, amit ők szerettek volna. Hajlamosak hamis dolgokat állítani, meg nem történt esetekről mesélni a környezetüknek, és mindent bevetnek, hogy exüket állítsák be bűnbakként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Nem vállalják a felelősséget

Az előző pontból már magától értetődő, hogy nem vállalják a felelősséget tetteikért, hibáikért. Általában vagy tagadnak, vagy hárítanak, vagy egyenesen azt állítják, nem is történt olyan, amiről épp a partnerük beszél. Nem tolerálják, ha rossz színben tüntetik fel őket az ismerőseik előtt, tökéletesnek akarnak tűnni, így nem fér bele nekik az, hogy beismerjék ballépéseiket.

Nyomoznak az exük után, követik őt

Már a kapcsolatban is gyakran túlzásba viszik az ellenőrzést, mindent tudni akarnak partnerükről, és ez a szakítás alatt vagy azt követően sem mindig van másképp. Jellemző rájuk, hogy folyton üzeneteket írogatnak, vagy hívogatják exüket, a közösségi oldalakon nyomoznak utánuk, és gyakran felbukkannak ott, ahová a másik megy, hogy véletlennek tűnő találkozásokat generáljanak, és így növelhessék az esélyét annak, hogy visszafogadják őket.

Fenyegetőznek

Mivel általában mindent megtesznek azért, amit akarnak, és szeretik beállítani magukat áldozatként, nem ritka sajnos az sem, hogy fenyegetőzni kezdenek. Van, hogy családtagjaikkal vagy épp a közös gyermekkel zsarolják társukat, néha pedig odáig fajul a dolog, hogy saját életük kioltásával. Borzasztóan nehéz és szomorú ez a helyzet, de nem szabad visszatáncolni. Érdemes ilyenkor szakértő segítségét kérni, pszichológushoz fordulni, hívni a 116-123-as lelkisegély-vonalat, vagy ide kattintva az Alapítvány az Öngyilkosság Ellen oldalán is választ találhatsz a leggyakoribb kérdésekre.

Jelek, hogy vége a kapcsolatnak, csak még nem vetted észre

Ha egy kapcsolat nem működik, akkor azt általában észreveszik a felek, van azonban, hogy már annyira megszokták egymást, és annyira lefoglalják őket más dolgok, hogy nem is tűnnek fel nekik a problémák, sokan pedig megpróbálnak tudomást sem venni róluk. Edel Walsh párkapcsolati tanácsadó szerint a legtöbb ember fél bevallani önmagának azt, hogy nem működik a kapcsolata, és inkább a homokba dugja a fejét, mint hogy szakításra, válásra kerüljön a sor. Érdemes lenne azonban figyelni a következő jelekre, és dönteni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük