5 tulajdonság, ami vonzza a nárcisztikusokat: nem csak az empátiakészség fontos számukra
A pszichológus elárulta, milyen párt keresnek általában a nárcisztikusok.

par randi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nárcisztikusokat magabiztosságuknak, lehengerlő személyiségüknek köszönhetően sokan vonzónak találják, ők azonban nagyon is megválogatják azt, hogy kivel alakítanak ki párkapcsolatot.

Fontos számukra, hogy a társuk kielégítse szükségleteiket, támogassa őket, elfogadja viselkedésüket, megadja nekik a kellő figyelmet - és gyakran az is, hogy kedvükre-kényükre befolyásolhassák, irányíthassák az illetőt. Seth Meyers pszichológus elárulta, milyen jellemzőket keresnek az ideális partnerjelöltben.

Felelősségérzet mások iránt

Vonzódnak azokhoz, akik képesek mások iránt, illetve néha mások helyett felelősséget vállalni, a mítosz ellenére ugyanis bár magabiztosnak, rettenthetetlennek mutatják magukat, valójában igencsak törékeny az egójuk. Igyekeznek elrejteni törékenységüket, és gyakran társukra támaszkodnak. Elvárják, hogy azt éreztessék velük, hogy fontosak, különlegesek, értékesek, és azt is, hogy támogassák, segítség őket, néha felelősséget vállaljanak helyettük. Olyan embert keresnek, akik tolerálják a viselkedésüket, és az átlagnál sokkal jobban törődnek másokkal.

Képes elnyomni a saját érzelmeit, igényeit

Szintén lényeges számukra, hogy az illető képes legyen elnyomni saját érzelmeit, igényeit, és ezek helyett a partnerére összpontosítson. A nárcisztikusoknak hatalmas figyelemre van szükségük, társaik gyakran elveszítik önmagukat a kapcsolatban, ez pedig borzasztóan egészségtelen. Az ilyen viszonyokban nincs jelen a kölcsönösség, szinte mindig csak a személyiségzavarral küzdő fél érdekei érvényesülnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Erős empátiakészség

A szakértő szerint az empátia az egyik legcsábítóbb tulajdonság számukra. Ők sokkal jobban törődnek mások érzéseivel, a környezetükben élők pedig sokkal értékesebbnek, különlegesebbnek érezhetik magukat pontosan emiatt. Erre pedig óriási szüksége van a nárcisztikusoknak: az ilyen partnerek elismerik, megbecsülik, és olyan bánásmódban részesítik őket, amilyenre leginkább vágynak.

Bűntudatra való hajlam

A bűntudatra való hajlam döntő fontosságú számukra a párkeresésben, ugyanis az ilyen társat könnyebben tudják manipulálni, irányítani, és nehezebben is döntenek a szakítás mellett. Érzelmileg érzékenyebbek, hajlamosabbak kételkedni önmagukban, így sokkal befolyásolhatóbbak az átlagnál.

Önbizalmi problémák

A pszichológus elárulta, a komplex önbizalom is lényeges szempont. Tapasztalatai alapján a nárcisztikusok számára a legjobb, ha a partner látszólag nagy önértékeléssel rendelkezik, valójában viszont egy kis belső bizonytalanság jellemzi. A magabiztos viselkedés ellenállhatatlan számukra, de az is fontos, hogy a másik valamennyire kételkedjen önmagában, és úgy érezze, nem elég jó: ebben az esetben ugyanis szintén jobban működik a manipuláció.

Mindezek mellett pedig az is nélkülözhetetlen számukra, hogy az illető támogassa, erősítse a róluk kialakuló pozitív képet, amit a világnak akarnak közvetíteni.

Így beszélj egy nárcisztikussal

A nárcisztikusok személyisége és viselkedése sok szempontból eltér másokétól. Ők ugyanis erőteljesen énközpontúak, a legtöbbször csak magukra, csak a saját helyzetükre koncentrálnak, és az sem ritka, hogy lekezelően bánnak a partnerekkel, esetleg beléjük fojtják a mondanivalójukat. Éppen ezért jó tudni azt is, hogy hogyan lehet velük igazán hatékonyan kommunikálni. A pszichológus elárulta jól bevált trükkjét.

Ezt is szeretjük