Ezért sikeresebbek a nárcisztikus emberek másoknál – A kutatás szerint fontos tulajdonságokban különböznek
Több dologban különböznek másoktól, egy fontos jellemzőjük pedig hozzájárul ahhoz, hogy nagy sikereket érjenek el.

narcisztikus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A személyiségzavaros emberek viselkedése általában kisebb-nagyobb mértékben eltér az átlagostól. Leginkább a környezetükkel való kapcsolatuk szokott problémás lenni, mert máshogy kezelik a felmerülő gondokat, és máshogy reagálnak örömhír vagy éppen szomorú bejelentés esetén is. Sokszor ugyanis kevésbé képesek beleélni magukat mások helyzetébe, vagy kevésbé érzik át a nehézségeket.

Egyéb területeken viszont kiderült, hogy sokkal sikeresebbek, mint a társaik. Egy kutatás szerint ugyanis a nárcisztikus személyek könnyebben érvényesülnek, és gyorsabban jutnak feljebb a ranglétrán.

Miért sikeresek a nárcisztikusok?

A belfasti Queen’s Egyetem professzorai 340, különböző iskolákból érkezett fiatal felnőttet vizsgáltak, és arra jöttek rá, hogy a nárcisztikusak általában sikeresebbek másoknál, jobb jegyeket kapnak az iskolában, és könnyebben megszerzik az előléptetéseket. Ez pedig főleg annak köszönhető, hogy mentálisan sokkal erősebbek.

Dr. Kostas Papageorgiou, a kutatás vezető pszichológusa szerint az ilyen személyiségzavarral küzdők erősen hiszik, hogy jobbak másoknál, és ezért meg is érdemlik a jutalmat, az előléptetést. Ez a magabiztosság pedig ahhoz vezet, hogy biztosak lesznek a képességeikben, és másokat is könnyedén meggyőznek arról, hogy jók abban, amit csinálnak.

Hajlamosabbak bevállalni új kihívásokat, győzködés nélkül beleugranak nehéz feladatokba, mert fejlődési és bizonyítási lehetőségnek látják őket. Míg mások a kudarctól félve inkább visszautasítják a hasonló lehetőségeket. Ráadásul magasabb az önbizalmuk, az önértékelésük, gyakran motiváltabbak és néha még asszertívabbak is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindezeken kívül pedig egy előző kutatás azt is bizonyította, hogy az ilyen gyerekek jobban teljesítenek az iskolában is. Ebből a szempontból tehát a szakértők szerint pozitív következményekkel járhat a nárcizmus – a karriert illetően mindenképpen.

Így kelthetsz szimpátiát másokban

A nárcisztikus emberek a szimpátiakeltés mesterei. Könnyedén levesznek a lábukról másokat akár percek alatt is. Néhány trükköt azonban te is elsajátíthatsz: ha ezeket beveted, biztosan gyorsan belopod majd magad mindenki szívébe.

Fotók: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük