Stressz a munkahelyen, boldogtalanság otthon: mit lehet tenni hazafelé, hogy a szerelem ne sérüljön?
Néhány apró technika segít, hogy a munkahelyi problémák ne tegyék tönkre a kapcsolatokat.

boldogtalan par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyi kihívások, nehézségek és konfliktusok sokszor még otthon is gondokat okoznak. Nem egyszerű az irodából kilépve átprogramozni a gondolkodást, és szinte teljesen megfeledkezni a problémákról egészen másnap reggelig. Pedig a boldog kapcsolathoz pontosan erre lenne szükség.

A pszichológusok szerint ugyanis a legtöbben a főnökük és a kollégáik előtt minden esetben kontrollálják az érzelmeiket, visszatartják, ami bántja, zavarja őket, és felveszik a nyugodt, mosolygós álcát, hogy erősnek és profinak mutassák magukat. A stressz, az aggodalom, a sértettség vagy az esetleges harag viszont egyre csak duzzad, és általában otthon, a partneren csattan. Pedig ezt fontos lenne megelőzni, mert rengeteg kapcsolat megy tönkre a hasonló gondok miatt.

A munkahelyi gondok hatása a kapcsolatra

Ha valaki napközben folyton próbálja leplezni az érzelmeit, de otthon állandóan a munkájával kapcsolatos problémákon rágódik, az gyorsan elégedetlenséghez, szorongáshoz, tartós idegességhez és kiégéshez vezethet. Mindezek mellett pedig súlyos párkapcsolati problémákhoz is: eltávolodáshoz, elhidegüléshez, veszekedésekhez és szakításhoz. Egy kutatás során például 197 hoteligazgatót, valamint párjaikat vizsgálták, és rámutattak, hogy a sok stresszel és problémával járó feladatkör miatt nemcsak ők, hanem a partnerük is elégedetlenebb volt a kapcsolatukkal, nehezebben kezelték a hangulatingadozásaikat, és szerelmükhöz, valamint az ő elvárásaihoz is rosszabbul viszonyultak. 

Ez a helyzet viszont hosszútávon könnyedén szétrombolja a viszonyokat, de szerencsére a munkahelyváltáson kívül is van néhány módszer, ami segíthet. Ezekkel minimalizálható az irodai stressz káros hatása a szerelemre.

Így akadályozható meg a kapcsolat megromlása

Dr. Guy Winch pszichológus szerint a legtöbben elrejtik az érzelmeiket, gondjaikat a munkahelyen, pedig az lenne a legjobb, ha önmagukban próbálnák megváltoztatni őket, nem csak kifelé mutatni a hamis arcukat. Higgadtságra kell ösztönözni az elmét még a hazaindulás előtt, és a megoldásokra koncentrálni, nem a nehézségekre. Szintén jó technika, ha tudatosítja magában az ember, hogy ma már vége a munkaidőnek, nem tehet semmit, nincs értelme annak, hogy tovább agyaljon rajta, és a kapcsolata érdekében muszáj a partnerére, az otthoni dolgokra koncentrálni helyette.

Emellett munka közben nem szabad elhanyagolni az ebédidőket, és tilos a számítógép előtt elfogyasztani az aznapi adagot. A szakértő szerint ugyanis a munkatársakkal közös étkezések segítenek szocializálódni, kikapcsolni, elszakadni a gondoktól, ráadásul ilyenkor mindenki önmagát adhatja, és nem kell felvennie a mosolygós álcát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A munkaidő letelte után fontos a problémákat is elfelejteni. Erre a legjobb megoldás, ha heti néhány alkalommal nem rögtön haza, hanem az edzőterembe vagy a jógastúdióba vezet az utad. A sport ellazít, kikapcsol, levezeti a stresszt, és segít abban, hogy kitisztult fejjel mehess haza. Ha viszont erre nincs időd, lehetőséged, akkor a pszichológus szerint a legjobb, ha zenét hallgatsz a hazafelé vezető úton. Ez egyfajta határt húz a munka és a magánélet között, elvágja köztük a szálakat, áthangolja az elmét, megnyugtat, felvidít, és eltereli a figyelmet a munkáról.

Mindezeken kívül pedig, ha sehogy sem sikerül kikapcsolni, ajánlott elmondani a partnernek a problémákat, tanácsot kérni, vagy egyszerűen csak a tudtára adni, hogy az idegesség vagy a szomorúság nem ellene irányul, és nem is miatta van, hanem az irodai nehézségek okozzák. Egyrészt így kiöntheti az ember a lelkét a párjának, ami közelebb viszi őket egymáshoz, és megkönnyebbülést is hoz, másrészt pedig megelőzi a vitákat. Szintén jó megoldás még, ha a fél hazaérve kér pár percet egyedül, csendben, hogy feltöltődjön, áthangolódjon a szerelmével, a gyerekeivel töltött idő előtt.

Tippek a kapcsolat megmentéséhez

Minden párkapcsolatban vannak kisebb-nagyobb nehézségek, ám néhány módszer segít abban, hogy megelőzd a szakítást, és helyrehozhasd a viszonyt. A leghatásosabb tanácsokat gyűjtöttük össze, melyek segítenek rendezni és helyreállítani a kapcsolatot.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük