5 dolog, amiről egy normális, felnőtt kapcsolatban beszélni kell – Ezektől lesz a erős a kötődés
Ezek átbeszélése nélkül könnyedén eltávolodnak a felek, és tönkremegy a kapcsolat.

komoly beszelgetes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszinte és nyílt kommunikáció a párkapcsolatok alappillére kellene, hogy legyen. Enélkül ugyanis nem lesz kellően szoros a viszony, a felek eltávolodnak egymástól, gyengül a szerelem, az intimitás, és egyre több lesz a veszekedés, egyre több probléma és nehézség üti majd fel a fejét.

Nem elég azonban, ha a pár tagjai csupán a mindennapjaikat, a velük történteket osztják meg egymással, hanem ennél mélyebb témákat is kell érinteniük. Ezekről sokan nem beszélnek, mert kellemetlennek érzik őket, vagy nem akarnak sebezhetővé válni általuk, pedig a boldog, tartós kapcsolathoz igenis szükséges megtárgyalni őket: a pszichológusok szerint a következőkről minden szerelmesnek rendszeresen beszélgetnie kellene.

A valódi, mély érzések

Az érzelmekről kitálalni sokaknak nehéz, ám egy kapcsolatban muszáj beszámolni róluk a másiknak. Az esetleges negatív érzések ugyanis hosszú távon még inkább erősödnek, ha nem beszélik át őket a felek, ez pedig a szerelem gyengüléséhez és viták kialakulásához vezethet. Ezért érdemes minél hamarabb elmondani azt, ha valakit bánt valami, vagy rosszul esett neki párja viselkedése. Így megelőzhető lesz az, hogy szép csendben belülről őrölje fel a viszonyukat.

Félelmek, bizonytalanságok

Melissa Snow párkapcsolati coach szerint a feleket aggasztó félelmekről, bizonytalanságokról is be kell számolni. Bár ezzel úgy érezhetik, hogy sebezhetőbbé válnak, valójában ez a fajta megnyílás segít megteremteni a bizalmat, biztonságot és a szoros viszonyt a kapcsolatban. Természetesen a szakértő szerint sem arról van szó, hogy az első hetekben kötelező minden hasonlóról mesélni, hanem arról, hogy egy stabilabb, tartósabb kapcsolatban nélkülözhetetlen.

Szexuális fantáziák

Mackenzie Riel szexszakértő szerint sokan félnek attól, hogy megosszák szexuális vágyaikat a másikkal, mert egyrészt kissé szégyenlősek, másrészt pedig tartanak attól, mit szól hozzá a partner. De egy kapcsolat akkor lehet csak igazán hosszú, boldog és kielégítő, ha a szex is jó: ehhez pedig szükség van a fantáziák megosztására. Ha viszont a másik valamelyiket határozottan elutasítja, és nem szeretne belemenni, érdemes átbeszélni a lehetséges alternatívákat is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fájdalmas családi problémák

Mindenki szenvedett el nehézségeket az életében, de vannak, akiknek a családi körülményeik rosszabbak, a szüleik vagy a rokonaik problémásak, és olyanokat kellett átélniük, amelyek nagyon megviselték őket, és örökre nyomot hagytak bennük. Dr. Carla Marie Manly pszichológus szerint ezt nem szabad eltitkolni a másik előtt, és egy idő után mindenképpen meg kell osztani vele a múlt és a jelen történéseit. A partner ugyanis így ismerheti csak meg igazán a párját, így láthat bele az életébe, a családi hátterébe, illetve a viselkedését is könnyebben megértheti. Ugyanez igaz az egyéb fájdalmas tapasztalatokra, szakításokra, veszteségekre is, ugyanis ha a hasonlókat elrejtik szerelmük előtt, nem sok jövője van a kapcsolatnak.

Kívánságok, elvárások, vágyak

Arról is beszélni kell a szakértők szerint, hogy mit szeretnének a felek, mi az, amit elvárnak a másiktól, mi az, amire vágynak, és milyen célokat szeretnének elérni az életük során. Ha ugyanis ezt nem teszik, a másik nem feltétlenül szerez tudomást róluk más módon, így viszont a partnere elégedetlen lesz, csalódik, elszomorodik, és mérges lesz rá. Senki sem gondolatolvasó, ezért a szakítás elkerüléséhez mindenképpen be kell számolni ezekről.

Őszinte rajzokon az elkényelmesedett párkapcsolat

Ha már olyan régóta vagytok együtt, hogy alig emlékszel, milyen volt az élet a másik nélkül, akkor bizonyára tapasztalod, hogy a kezdeti titokzatosság, az izgalmak elhalványulnak, és helyüket a kényelem veszi át. Mary Park képregényművész Murrz nevű figurájával a párkapcsolati elkényelmesedés szinte észrevétlen folyamatát is igyekszik bemutatni.

Ezt is szeretjük