Megerőszakolta testőreit, őrző-védő háremet tartott Kadhafi: az Amazon Gárda tagjait személyesen toborozta a diktátor
Moammer Kadhafi afrikai diktátor nőkből álló testőrsége, az Amazon Gárda tagjai sokáig nem beszéltek a szörnyűségekről, amiket átéltek.

GettyImages-599337262
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Moammer Mohamed Abu Minyar al-Kadhafi Líbia diktátora volt egészen 1969-től 2011-ig. A vezetői pozícióra erőszak és I. Idrisz líbiai király elleni államcsínyt követően jutott, és meglepően sokáig, 42 éven keresztül fenn tudta tartani totalitárius diktatúráját. 

Az Észak-Koreai „monarchikus diktatúrát" leszámítva szinte nincs rá modernkori példa, hogy valaha is ilyen sokáig élvezhette teljhatalmát egy véreskezű diktátor - elég csak Sztálin vagy Hitler példáját megtekinteni, akik rövid idő alatt belebuktak az emberellenes ténykedéseik következményeibe. 

Moammer Kadhafi és az iszlám szocializmus

Moammer Kadhafi a kezdetekben igazi patriótaként viselkedett, ám nem kellett sok időnek eltelnie, hogy fejébe szálljon a hatalom. Létre akarta hozni, és erőszakkal fenntartani az „iszlám szocializmusnak" nevezett államformát, aminek ellenzői véres megtorlásra számíthattak. Kiadatott egy könyvet, a Zöld könyvet, mely saját elképzeléseit tartalmazta, ezt oktatták az iskolákban is kötelező anyagként. Létre akarta hozni az egyesült arab államok szövetségét, ami Líbia, Egyiptom és Szíria fuzionálását jelentette volna. Látszatintézkedésekkel igyekezett fenntartani - a félelem mellett - valamilyen tiszteletet irányába, vízhálózat építésébe kezdett, de ez végül kudarcba fulladt.

Moammer Mohamed Abu Minyar al-Kadhafi.
Moammer Mohamed Abu Minyar al-Kadhafi.
Fotó: Oli Scarff / Getty Images Hungary

Hatalma megszilárdítása érdekében az egyébként is sokak szemében szálkát jelentő olasz és zsidó lakosságot kiűzte Líbiából - ami nagy ballépés volt tőle. Így akart munkahelyeket teremteni a „népének”, akiknek többsége közel sem volt olyan képzett, hogy hatékonyan elvégezzék a felszabadult feladatokat. A szegénység, éhínség egyre csak nőtt az országban.

Moammer Kadhafi remek kirakatpolitikus volt. Beduin gyökerei előtt tisztelgett azzal, hogy gyakran utazásai során magával vitte állítólag golyóálló beduin sátrát, és abban folytatta le fontosabb tárgyalásait. Ingyen csirkéket osztogatott a népének. És ez még nem minden.

Moammer Kadhafi és az Amazon Gárda

Az 1970-es, 1980-as években a diktátor, azaz titulusa szerint, melyet ő maga talált ki, a Líbiai Szocialista Népköztársaság és a forradalom testvéri vezére és útmutatója, hatalma demonstrációjaként és a nők egyenjogúságának bizonyításaképpen, na meg persze harcászati okokból létrehozta a nőkből álló testőrségét, az Amazon Gárdát, azaz hivatalos nevén a Forradalmi Apácákat. Céljuk és hivatásuk volt akár az életük árán is megvédeni a nagy vezért. 

A gárda tagjait nem véletlenül hívták Forradalmi Apácáknak, hiszen szüzességi fogadalmat kellett tenniük, közben a kamuflázs ruha alatt magasított sarkú csizmát hordaniuk, kifesteniük a körmeiket, sminket viselniük. A nagy vezér saját maga választotta ki a sokszor igen fiatal hölgyeket az országjárásai során - ha kellett, kivették őket az iskolából.

Kiképezték a nőket fegyverek használatára, és főhadiszállásuk Moammer Kadhafi Bab al-Aziziya rezidenciája mellett foglalt helyet. Több száz, egyes források szerint négyszáz nő élt itt teljes izoláltságban, még a családjukkal sem vehették fel a kapcsolatot. Ezek a nők mind az ő szemei és fülei voltak.

GettyImages-103704567
Fotó: Ernesto S. Ruscio / Getty Images Hungary

Úgy tartják, hogy alapvetően Moammer Kadhafi azért nőket képeztetett ki a védelmére, mert az egyébként férfiakból álló ellenséges csapatok pszichés okokból sokkal nehezebben tudják lelőni őket. Legtöbbször 15 „amazon” kísérte útján. Egyesek úgy nyilatkoztak a szervezetről, hogy a líbiai nőknek szabadságot adott. A nőkből álló harci gépezetre úgy tekintettek, mint egy lehetőségre az egyébként elnyomásban élő, kihasznált nők felemelkedésére. Ám amikor már a bukás szélén állt a diktatúra, szörnyű történetek láttak napvilágot.

Véget ért a diktatúra

A 2011 februárjában kezdődött felkelés végül odáig fajult, hogy Moammer Kadhafit 2011 októberében elfogták és kivégezték, holttestét ismeretlen helyre temették el. Az incidenst követően a körülbelül négyszáz főből álló Amazon Gárdának mindössze nyolc tagja mert beszélni arról, hogy Kadhafi mit művelt velük.

Egy bengázi származású pszichológus, Seham Sergewa gyűjtött össze beszámolókat az érintettektől. Seham Sergewa kutatásai során felfedezte, hogy Kadhafi katonái brutális módon rendszeresen megerőszakoltak nőket. Amikor Máltára látogatott, egy a nő elmesélte neki, hogy megzsarolták, hogy csatlakozzon az Amazon Gárdához. Ha elutasította volna az ajánlatot, megvádolták volna a testvérét, hogy drogot csempészett Líbiába a Máltából való nyaralása során.

- Azt mondták neki, hogy vagy testőr lesz, vagy a testvére az élete hátra lévő részét börtönben fogja tölteni - idézte fel dr. Sergewa a nő szavait. Ezután eltanácsolták az egyetemről, és megparancsolták neki, hogy vegyen részt orvosi vizsgálaton, köztük HIV-teszten is. Végül elvitték nagy vezérhez, Bab Aziziya székhelyére Tripoliban, egyenesen a privát szárnyába, ahol pizsamában talált rá. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nem értette, mi folyik itt, elvégre őt egyfajta apafigurának látta, a nemzet vezetőjének. Visszautasította hát a férfi közeledését, aki megerőszakolta őt. Először a diktátor, aki később, amikor megunta, továbbadta, mint valamilyen tárgyat a fiainak és a magas rangú tiszteknek.

- Egy másik történetet egy 18 éves nő mesél el, aki azt mondta, hogy közvetlenül az apja előtt erőszakolták meg, akit folyamatosan arra kért, hogy ne nézzen rá - folytatta Sergewa. A traumatikus esetek után vagy öngyilkosok lettek a nők, vagy pedig hozzászoktak a bánásmódhoz, és inkább nem beszéltek róla senkinek.

A 19 éves Nisrine Gheriyanih 2011-ben interjút adott a TheGuardian újságíróinak, miközben abban a barakkban álltak, amit az egykori vezér leglojálisabb parancsnoka, Fatima Baroud vezetett.

- Itt erőszakolt meg Kadhafi egyik parancsnoka, Mansour Dhaou, aki Nigériába szökött már - mondta Nisrine Gheriyanih. - Mindegyik nőt az egységben rendszeresen megerőszakolták, de senkinek nem szabadott róla beszélnie - fejezte be. A fiatal nőt kényszerítették, hogy lőjön le három lázadót, különben őt ölik meg. Még a családja kérte fel arra, hogy álljon be Moammer Kadhafi katonájának.

- Harcoltam érte, és büszke voltam - mondta egy másik nő, Jamila Calipha al-Arun, aki már 52 éves. - Nagyon jó és tisztességes ember volt, és büszke vagyok arra, hogy őt szolgálhattam. Szerettem őt. Ez volt a kötelességem. De most már vége van, és szeretnék hazamenni. 

Nem sok nő mesélte el történetét, mert Líbiában megvetés övezi azokat, akikkel szemben szexuális erőszakot követnek el. Csak merész feltételezések vannak az áldozatok pontos számáról, egyes elemzők szerint akár több ezren is lehetnek. Az Amazon Gárda tagjai jobban jártak, ha elmenekültek az országból, vagy eltitkolták kilétüket, mert a felkelők őket Moammer Kadhafi csatlósainak tekintették, és nem kegyelmeztek nekik sem.

Kvíz: a leghírhedtebb diktátorok asszonyai: mennyit ismersz fel közülük?

Voltak közülük, akik inkább a háttérbe húzódtak, de olyanok is, akik segítették a férfiakat, és általuk kisebb ismertséget, hírnevet is szereztek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük