A 35 éves Sztálin egy 13 éves lánnyal kezdett viszonyt: Lidia Perepryginát kétszer is teherbe ejtette, végül elhagyta

A 35 éves Sztálin teherbe ejtett egy kiskorú, szibériai lányt. Leszármazottjaik ma is élnek.

stalin cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Joszif Visszarionovics Sztálinnak leginkább életútját és tetteit ismeri a világ, magánéletéről azonban viszonylag kevesen tudnak részleteket. Állítólag első felesége, Jekatyerina Szvanidze, azaz Kato volt az egyetlen, akit igazán szeretett, második asszonya, Nagyezsda Allilujeva iránt már kevésbé táplált mély érzelmeket.

Két házassága között is volt azonban több viszonya, méghozzá egy kiskorú, szibériai lánnyal is, akit kétszer is teherbe ejtett. Mivel Lidia Pereprygina még nem lépte át a 14 éves beleegyezési korhatárt, annak ellenére sem beszélhetünk valódi kapcsolatról, hogy állítólag kölcsönös beleegyezésről volt szó. Sztálin kihasználta Lidiát, aki teljesen belehabarodott a hírhedt diktátorba.

13 éves lányt ejtett teherbe Sztálin

1914-ben Sztálint a szibériai Kurejkába száműzték. Az aprócska faluban kevesebb mint száz ember élt akkoriban, és volt hét árva gyermek is, akik ugyanabból a családból származtak. Közülük a legfiatalabb a 13 éves Lidia Platonovna Pereprygina volt. A gyermeket teljesen elvarázsolta a lázadó, 35 éves idegen, még csizmát és vastag ruhát is adott neki, hogy átvészelje a hideget. A lányt elcsábította a diktátor, ő pedig idővel beleszeretett. Hamarosan már szexuális kapcsolat is volt köztük. A falubelieket sokkolták a történtek, hiszen a lány kiskorú volt, és nem érte el a beleegyezési korhatárt sem. Még nagyobb döbbenetet okozott azonban számukra az, hogy 1914-ben kiderült: Sztálin teherbe ejtette Lidiát.

Sztálin és Lidia Pereprygina
Sztálin és Lidia Pereprygina
Fotó: Getty Images Hungary, Facebook

A diktátor így beköltözött a család szerény, kétszobás házába, a lány testvérei pedig borzasztóan dühösek voltak rá, még egy asztalhoz sem voltak hajlandóak ülni vele. Akkor fogadták csak el, amikor megígérte: ha Lidia nagykorú lesz, feleségül veszi őt. 1914 decemberében megszületett lányuk, aki azonban hamarosan el is hunyt. Sztálin és Lidia a következő két évet együtt töltötték, a férfi megtanult halászni, vadászni, és egyre jobb kapcsolatot alakított ki Kurejka lakóival. Állítólag imádott velük mulatni, táncolni és énekelni. Agressziója azonban itt is gyakran megnyilvánult, volt például, hogy egy rendőrre támadt rá, amikor az ellenőrizni akarta őt és Lidiát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Második terhessége alatt hagyta el

1916-ban Lidia újra várandós lett, Sztálin pedig ezen év nyarán nyomtalanul eltűnt, és otthagyta terhes menyasszonyát úgy, hogy el sem köszönt tőle. A helyiek szerint egyértelműen az érkező gyermek volt az oka annak, hogy elhagyta a lányt. Később egyébként egy 16 éves tinédzserrel is viszonyt folytatott. 1917 áprilisában Lidia egy egészséges fiúgyermeknek adott életet, akit Alexandernek nevezett el. A diktátor tudott fia születéséről, de sosem kereste meg őt, soha nem vette fel vele a kapcsolatot.

Lidia hozzáment egy helyi halászhoz, fodrászként dolgozott, és további nyolc gyermek édesanyja lett. Alexander csak hosszú évekkel később tudta meg az igazat apjáról. Sztálinnak így a mai napig élnek törvénytelen leszármazottai, 2016-ban egyik unokája, Jurij Davydov DNS-teszttel bizonyította a rokoni kapcsolatukat. A diktátornak egyébként élete során több törvénytelen gyermeke is született.

Sztálin csak első feleségét szerette igazán

A diktátor még forradalmárként ismerkedett meg Katóval, aki teljesen elvarázsolta őt. Pár év múlva meg is kérte a kezét, azonban 16 hónapig tartó házasságuk egyáltalán nem volt felhőtlen: a férfi elhanyagolta a nőt, aki sokat szenvedett a kapcsolatuk során.

Képek: Getty Images Hungary, Facebook.

Ezt is szeretjük