Ő volt az egyetlen asszony, akit Sztálin igazán szeretett: halála után is elérzékenyülve beszélt róla

Sztálin őszintén szerette az asszonyt, mégis elhanyagolta. Úgy fogalmazott, hogy Katóval együtt minden mások iránt táplált emberi érzelme meghalt.

sztalin cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tömeggyilkos Joszif Visszarionovics Sztálinról nehéz elképzelni, hogy bárki is meglágyította a szívét. Pedig volt valaki, akit saját elmondása szerint igazán szeretett: első felesége volt az egyetlen, aki iránt őszinte, mély érzéseket táplált.

A diktátor még forradalmárként ismerkedett meg Katóval, aki teljesen elvarázsolta őt. Pár év múlva meg is kérte a kezét, azonban 16 hónapig tartó házasságuk egyáltalán nem volt felhőtlen: a férfi elhanyagolta a nőt, aki sokat szenvedett a kapcsolatuk során.

Az egyetlen nő, aki előhozta Sztálin romantikus oldalát

Jekatyerina Szvanidze, azaz Kato 1880 áprilisában született a grúz fővárosban, Tifliszben egy elszegényedett nemesi család legkisebb gyermekeként. Sztálinnal először akkor találkozott, amikor nagyanyja egyik ismerőse magával vitte őt hozzájuk. Az akkor húszéves, Kobaként bemutatkozó, szegényes öltözetű, kis termetű fiatalember teljesen elbűvölte a lányt. 

Jekatyerina Szvanidze és Sztálin
Jekatyerina Szvanidze és Sztálin
Fotó: Wikipedia, Getty Images Hungary

Az ifjú forradalmár - aki egyébként baráti kapcsolatot alakított ki Kato öccsével, Alexanderrel - később sokat járt abba a francia ruhaszalonba, ahol Jekatyerina és két nővére dolgozott, itt keresett menedéket. A lányok elvarázsolták, és előhozták azt az oldalát, amit más nem láthatott. Hogy meghódítsa kiszemeltjét, gyakran romantikus dalokat énekelt, és szerelmes verseket írt neki. Hamarosan az okos, művelt és emancipált Kato annyira a hatása alá került, hogy ő is részt vett az illegális találkozókon, sőt elvégzett olyan feladatokat is, melyekkel Sztálin bízta meg. Nem sokkal később azonban a férfinak menekülnie kellett, a lány pedig több éven át várt rá, és egy másik házassági ajánlatot is visszautasított érte. 

Sztálin 1904-ben tért vissza, ezután pedig még közelebb kerültek egymáshoz. 1906-ban az Orosz Szociáldemokrata Munkáspárt Kongresszusáról teljesen új külsővel utazott haza: jól öltözött volt, és elegáns, öltönyt, keménykalapot viselt, és pipázott. Még aznap megkérte a fiatal nő kezét, másnap már értesítették is a barátaikat a közelgő esküvőről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Meghitt esküvő, nehéz házasság

A férfi türelmetlen, lobbanékony, nehéz személyiségű ember volt, Jekatyerina azonban tisztában volt mindezzel. Világos volt számára, hogy ha hozzámegy, akkor sem ő lesz neki az első, hanem a politika és céljai elérése. Ennek tudatában mondott neki igent: szinte istenként tisztelte szerelmét, és mindent megtett, hogy segítse őt. Pénzgyűjtést szervezett a szociáldemokratáknak, és ápolta az összetűzések során megsebesülteket.

Sztálin valódi, mély érzéseket táplált iránta, amit az is bizonyít, hogy az egyébként ateista férfi párja kedvéért a templomi esküvőbe is beleegyezett. Mivel azonban hamis papírjai voltak, senki nem akarta őket összeadni. Végül sógora kerített egy papot, aki vállalta a szertartás levezetését, de csak éjszaka, mert félt a következményektől.1906. július 15-én hajnali kettőkor mondták ki az igent a szűk család és a barátok körében. Úgy tudni, az esküvői vacsorán az újdonsült férj szerelmes dalokat énekelt feleségének.

Házasságuk egyáltalán nem volt könnyű, a férfi szinte állandóan utazgatott, míg Kato igyekezett mindent megtenni, hogy segítse párját, és szinte sosem kérdőjelezte meg tetteit, csak támogatta őt. Bakuba költöztek, az asszony azonban egy idő után borzasztóan magányos lett az idegen városban, férje pedig egyre jobban elhanyagolta. A helyzet akkor sem lett jobb, amikor 1907-ben megszületett fiuk, Jakov: Kato a szülés után mellhártyagyulladást kapott, szervezete legyengült, alultáplált lett. Családja kérte Sztálint, hogy vigye őt haza, hadd ápolják, ám a férfi ekkor már nem igazán törődött feleségével, sok teendője mellett pedig arra sem szakított időt, hogy Grúziába utaztassa a beteg nőt.

Elhanyagolta feleségét, de halála után teljesen összetört

Végül csak jóval később szálltak vonatra. Hazatérésük után Kato rosszul lett, belázasodott, és kiderült, hogy elkapta a tífuszt. A nő állapota gyorsan romlott, Sztálin viszont így is alig volt mellette, a forradalom szervezése jobban lefoglalta, mint haldokló felesége. Végül csak utolsó óráiban volt vele, az asszony férje karjaiban hunyt el 1907 novemberében, 27 évesen. Sztálin közös fiukat örökbe akarta adni, ám Jekatyerina nővére nem engedte, és vállalta, hogy felneveli.

Kato temetése
Kato temetése
Fotó: Wikipedia

Gyászszertartását ugyanabban a templomban tartották, ahol összeházasodtak. Sztálin teljesen összeomlott, és bár próbált erősmaradni, a temetésen nem bírta visszatartani a sírást, és zokogni kezdett Kato holtteste fölött. Annyira kikészült, hogy barátai a fegyverét is elvették, mert attól tartottak, hogy öngyilkosságot követ majd el. A temetés alatt végig önmagát ostorozta, azt hajtogatta, hogy nem tudta boldoggá tenni feleségét. A sír mellett bevallotta, az asszony meglágyította kőszívét, és vele együtt minden mások iránt táplált emberi érzése meghalt. Amikor leengedték a koporsót, utánaugrott a sírgödörbe, több ember kellett ahhoz, hogy ki tudják húzni.

Bár később, 1918-ban újraházasodott, és élete során rengeteg nőt meghódított, soha többé nem szeretett senkit úgy, mint Katót.

Rettegett diktátorok feleségei

Bár a világ ma a történelem legsötétebb szavaiként emlegeti nevüket, még a legvéresebb kezű diktátorok, Hitler, Mussolini vagy épp Mao Ce-tung mögött is álltak asszonyok. Képeken mutatjuk őket.

Cikkünkhöz forrásként Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai című könyvét is felhasználtuk.

Képek: en.wikipedia.org, hu.wikipedia.org, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük