A nő, aki nélkül Winston Churchill nem érte volna el céljait: nemcsak a felesége, de a tanácsadója is volt

Churchill felesége nélkül valószínűleg nem hagyott volna ekkora nyomot a történelemben: Clementine okos, erős és határozott asszony volt, aki nagy hatást gyakorolt férjére.

Winston Churchill felesége, Clementine Churchill
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy tartják, minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő – ez pedig Winston Churchillre is igaz volt. A brit politikus és miniszterelnök sikereihez, és céljainak megvalósításához ugyanis Clementine Churchill is nagyban hozzájárult: nélküle valószínűleg nem érte volna el mindezt, és ezt ő is bevallotta.

A nő 57 évig tartó házasságuk alatt mindvégig kiállt nehéz természetű férje mellett, de nem félt ellentmondani neki: nemcsak a házastárs, hanem a tanácsadó szerepét is betöltötte. Annak ellenére, hogy sokan igen keveset tudnak róla, nagyon nagy szerepe volt a rendkívüliként emlegetett államférfi döntéseiben, intézkedéseiben, sőt, ő maga is fontos ügyek mellé állt.

Clementine Churchill hányatott gyermekkora

Clementine Churchill Clementine Ogilvy Hozier néven született 1885-ben Sir Henry Montague Hozier és második felesége, Lady Henrietta Blanche gyermekeként, valamint egy skót nagyapa unokájaként. Apja kiléte azonban kétséges, egyesek úgy vélik, vér szerinti apja édesanyja egyik szeretője volt. Gyermekkora igencsak hányatott és nehéz volt: szülei állandóan veszekedtek, majd el is váltak. Sokat költöztek, éltek Franciaországban is. Édesanyjuk nem igazán akart lemondani a szeretőiről, apjuk nem törődött velük, így gyermekkoruk nem volt éppen ideális. Clementine még gyermekként elvesztette imádott nővérét, és ezt borzasztóan nehezen vészelte át.

Egy ideig otthon tanult, később a Berkhamsted leányiskolába, majd a párizsi Sorbonne-ra járt. Fontos volt számára, hogy megőrizze anyagi függetlenségét, ezért sokszor francia nyelvleckéket adott, hogy pénzhez jusson. 18 éves kora környékén kétszer is eljegyezte ugyanaz a férfi, ám végül a frigy nem valósult meg. Clementine tehát nem származott gazdag családból, nem volt magas rangja, és nem is volt makulátlan az élete: ezért sem gondolta volna soha senki, hogy valaha first lady válhat belőle.

Szerelem második látásra

Winston Churchill-lel először 1906-ban találkoztak egy bálon, majd később, 1908-ban látták egymást újra, amikor is egy vacsorán egymás mellé ültették őket. A férfit elvarázsolta a nő szépsége, intellektusa, és az, hogy még számára is kihívást jelentett, mivel állítólag Clementine-t igen nehéz volt szóra bírni, és még táncolni sem volt hajlandó. A tíz évvel idősebb Churchillnek azonban mégis sikerült: öt hónapon át találkozgattak, majd 1908. augusztus 11-én a férfi el is jegyezte őt. Szeptember 12-én összeházasodtak, együtt töltött éveik során pedig öt gyermekük született.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szerető hitves és okos, határozott tanácsadó

Már Clementine megjelenése is tiszteletet parancsolt: magas, gyönyörű nő volt, akiről szelídség és magabiztosság sugárzott. Mindenről megvolt a véleménye, mindig is kiállt az akarata mellett, és ő volt az egyetlen, aki soha sem félt ellenkezni Churchill-lel. Mindig elmondta a véleményét akkor is, ha ez szöges ellentéte volt a férfiénak. Sonia Purnell, a Clementine-ról szóló életrajzi könyv írója úgy véli, tudatosan építette és formálta önmagát, hogy tökéletes feleség legyen a miniszterelnök számára. Persze, nem arról van szó, hogy meg akart felelni neki, hanem inkább arról, hogy tudta, a férfi egy átlagos, mindenbe beleegyező asszonnyal nem lenne boldog. Alapvetően szégyenlős volt, de képezte magát, és törekedett arra, hogy a legnagyobb támasza, a legfontosabb tanácsadója legyen férjének amellett, hogy az ország népe is szimpatizáljon vele.

winston churchill 7
Fotó: Fox Photos / Getty Images Hungary

Bár sokáig igyekezett a háttérben maradni, az egyáltalán nem azt jelentette, hogy nem volt beleszólása férje döntéseibe, a politikába, sőt: nagyon is nagy szerepet vállalt benne. Figyelte az emberek reakcióit, észrevette, amikor társa veszített a népszerűségéből, és tanácsokat adott neki azzal kapcsolatban, hogy mit kellene lépnie, hogyan érhetné el, hogy kedveljék, megválasszák miniszterelnöknek. Megfékezte önzőségét, és felhívta a figyelmét arra, hogy másokkal is törődnie kell. Sonia Purnell szerint mindig is miniszterelnök-szerepet szánt a férjének, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a férfi meg is kapta azt: még Churchill is sokszor elismerte a nyilvánosság előtt, hogy Clementine nélkül nem lett volna képes elérni a céljait, mindazt, amivel beírta magát a történelembe. Ő volt a bizalmasa, a támasza, vele gyakorolta a beszédeit, segítségét kérte ballépései korrigálásában, és rengeteg problémás ügyben kérdezte véleményét.

Clementine amellett, hogy szinte mindent képes volt megtenni férjéért, nagyon jól is kezelte nehéz természetét. A férfit sokan kibírhatatlannak tartották, ugyanis ivott, erős hangulatingadozásai voltak, szórta a pénzt, és sokszor depresszióval is küzdött, ráadásul egyáltalán nem volt kedves ember, ezért feleségével is rengeteget veszekedtek. 

winston clementine churchill cover

Házasságuk intenzív volt, gyakran viharos, mégis végig szerették egymást, és kitartottak a másik mellett. Bensőséges kapcsolatukról árulkodik, hogy leveleik alapján vicces beceneveken illették egymást: Clementine-t macskának szólította férje, Churchillt pedig mopszlinak a felesége.

A legendás beszélgetés

Viszonyukat és a nő szerepét jól tükrözi egy állítólag köztük lezajlott beszélgetés, ami azóta szinte legendává vált. Churchill és felesége egyik este sétálni indultak London városában, amikor út közben odalépett hozzájuk egy utcaseprő, és beszélgetni kezdett Clementine-nal. A nő udvariasan társalgott vele, majd amikor a férfi elköszönt, férje így szólt hozzá:

- Látod, drágám, milyen jól tetted, hogy nem hozzá mentél feleségül, hiszen akkor most egy utcaseprő lenne a férjed. - Clementine erre szigorúan a férjére nézett, és így válaszolt:

- Nem, édesem. Ha hozzá mentem volna feleségül, akkor most ő lenne a miniszterelnök.

Persze ez lehet városi legenda is, mert Michelle Obama is hasonlóan írt a könyvében, bár lehet, hogy épp a brit miniszterelnök feleségétől kölcsönözte ezt a mondást.

winston clementine churchill 5
Fotó: Bettmann

Sok mindent köszönhet a világ Clementine Churchillnek

Clementine Churchill sok politikai döntésében közrejátszott, és azt is neki köszönheti a világ, hogy a férfi idővel jobb, kissé empatikusabb emberré vált. Ő tette olyan vezetővé, amilyenre az országnak akkoriban szüksége volt, és hatalmas része van abban, hogy sok helyen az egyik legkiemelkedőbb politikusként, miniszterelnökként emlegetik. Mindemellett ráadásul a közéletben is szerepet vállalt.

Clementine szimpatizált a szüfrazsett mozgalommal, és férjét is igyekezett meggyőzni az ügy fontosságáról. Az első világháború során ingyenkonyhát szervezett a rászorulóknak Londonban, majd a második világháború alatt a brit Vöröskereszt, a Fiatal Nők Keresztény Egyesületének elnökeként, valamint a katonafeleségek számára létrehozott szülészeti klinika vezetőjeként karitatív tevékenységeket végzett. A háború utolsó időszakában Oroszországban végzett munkája miatt kitüntetésben részesült. 1946-ban saját jogán dámai címmel tüntették ki, és tiszteletbeli doktor lett a Glasgow-i, az Oxfordi, majd a Bristoli Egyetemen. Férje halála után 1965-ben bárónői címet kapott, és amíg csak egészsége engedte, a parlamentnek is tagja volt.

A férfinak egészen a haláláig tanácsadója, támasza és szerető társa volt, és az egész életét arra áldozta, hogy segítse őt, a karrierjét, valamint az országot. Ezenkívül aktív szerepet vállalt a közéletben, fontos ügyek mellett állt ki, karitatív tevékenységeket végzett, és gondoskodóan, szeretetben nevelte fel öt gyermekét. Sokan támadták, amikor Churchill-lel összeházasodtak, részben azért, mert nagyapja skót származású volt, részben pedig azért, mert egy egyszerű, rangon aluli lánynak tartották őt. Clementine azonban mindenkire rácáfolt, és bebizonyította, mennyire erős, okos és határozott nő is ő valójában. Az 1977-ben elhunyt asszonynak igazán sokat köszönhet a világ.

Ők voltak a diktátorok feleségei

Bár a világ ma a történelem legsötétebb szavaiként emlegetik nevüket, még a legvéresebb kezű diktátorok, Hitler, Sztálin, Mussolini vagy épp Mao Ce-tung mögött is álltak asszonyok. Hol erősebbek, hol gyengébbek: voltak közöttük, akik a halálba is követték férjüket és annak ideológiáját, míg mások magánéleti vitáik vagy a féltékenység miatt vesztették életüket, de olyanok is akadtak, akik gonoszságban a mellettük álló férfin is túlmutattak.

Képeken 10 asszony, aki szörnyeteget szeretett: Sztálin, Hitler, Hruscsov élettársai

Diktátorokhoz mentek hozzá, de vajon ők milyen emberek voltak?

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük