Mindenben alárendelte magát Titónak: Jovanka Broz, Jugoszlávia first ladyjének különös élete

Jovanka Broz különös utat járt be, partizánból lett Jugoszlávia első számú asszonya, de élete utolsó több mint harminc évét nagyjából a világtól elzárva töltötte.

jovanka és tito
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jovanka Broz Jugoszlávia első számú asszonya, a kivételes karriert befutó politikus, Josip Broz Tito utolsó felesége volt. A diktátornál 32 évvel fiatalabb nő életével kapcsolatban még ma is sok a kérdőjel: tényleg puccsot kívánt végrehajtani a férje ellen? Valóban meg akarta kaparintani a hatalmat? Vasmarokkal irányította Titót, vagy éppen ellenkezőleg, mindenben alárendelte magát neki?

Bármi is legyen az igazság, Jovanka Broz „pályafutása” nem mindennapi történet, sokat nélkülöző partizánból lett jól öltözött, mindig mosolygó, az etikettet elsajátító first lady, majd ismét nehéz körülmények között, házi őrizetben élő, mellőzött özvegy.

17 évesen partizánnak állt

Jovanka Budisavljević 1924. december 7-én látta meg a napvilágot egy szerb családban, a Pećane nevű, a boszniai határ közelében fekvő, kis hegyi faluban, a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság területén. Édesapja, Miko az Egyesült Államokban próbált szerencsét, azt remélte, hogy ott keresni tud annyit, hogy eltarthassa a családját, de ez nem így történt. Két évvel a hazatérése után, a negyedik gyermek születésekor hunyt el felesége, Jovanka édesanyja. A testvérek közül Jovanka volt a legidősebb, 11 éves, kimaradt az iskolából, és rá hárult a fiatalabbak gondozása, valamint a háztartás vezetése is.

I Jovanka Broz je otišla u sećnja...Nekajoj je laka zemlja!

Közzétette: Sećanja – 2013. október 20., vasárnap

1941-ben a tengelyhatalmak megtámadták az országot, és létrejött a Független Horvát Állam, a szerbellenes usztasák etnikai tisztogatásai elől a családnak menekülnie kellett. A megszállókkal szemben ellenállás szerveződött, Josip Broz Tito, a Jugoszláv Kommunista Párt főtitkára partizánbrigádokat szervezett. Jovanka édesapja újranősült, így a még mindig nagyon fiatal lányra már kevésbé volt szükség a ház körül. 17 éves korában csatlakozott a partizánokhoz.

Az ellenállók mostoha körülmények között éltek, nehezen jutottak hozzá a legalapvetőbb élelmiszerekhez, ruházati cikkekhez, fegyverekhez és lőszerhez. Állítólag Jovanka is jócskán megtapasztalta a nélkülözést. Megbetegedett tífuszban, és társai a főparancsnok, Tito főhadiszállása mellett lévő kórházba szállították.

Hogy pontosan hogyan ismerkedtek meg, az a kapcsolatuk számos részletéhez hasonlóan rejtély. A nő is legalább két verzióját adta elő az életét meghatározó pillanatnak, az egyik szerint ő mentette meg a marsall életét úgy, hogy lelőtte azt a német katonát, aki lesből végezni akart vele. A másik, ennél hihetőbb történet, hogy 1944-ben egy elesett bajtársuk gyászszertartásán fogott kezet Titóval. Amikor a korábbi partizánegységekből hadsereget szerveztek, Jovanka hadnagyi rangot kapott, a belgrádi Fehér Palotában szállásolták el, Tito közelében.

Tito felfigyelt rá

1945-ben a partizánok a Vörös Hadsereg segítségével kiszorították a megszálló tengelyhatalmakat, Titót az ellenállás hőseként és az ország megmentőjeként ünnepelték, Jovanka is imádatig fokozódó tisztelettel tekintett rá. Josip Broz sosem vetette meg a csinos nőket, miután elvált Herta Haastól, szenvedélyes viszonyba bonyolódott Davorjanka nevű titkárnőjével, aki viszont 1946-ban, tragikusan fiatalon, mindössze huszonhét évesen elhunyt. Pozíciójában Jovanka váltotta, hogy mikor szövődött a férfi és közte romantikus kapcsolat, nem tudni, egyes feltételezések szerint 1947-ben, amikor a nő elkísérte a politikust Szlovéniába egy műtétre.

Mindenesetre Jovanka karrierje felfelé ívelt, a Jugoszláv Néphadseregben egészen ezredesi rangig jutott. A politika zavarai közepette Jovanka mindig kéznél volt, a visszaemlékezések szerint mindent megtett azért, hogy az általa oly nagyra becsült férfi nyugalmát biztosítsa, igényeit kielégítse. Eleinte a politikusnak kételyei voltak azzal kapcsolatban, hogy elvegye-e feleségül a nőt, aggódott, hogy az nem viselkedne megfelelően a diplomáciai eseményeken - mint később kiderült, ez az aggodalom alaptalannak bizonyult.

Végül mégis sor került a titkos szertartásra 1952-ben, bár sem a dátummal, sem a helyszínnel kapcsolatban nincs egyetértés. Az újdonsült feleség 28, a férj 60 éves volt ekkor. A házasságkötés után Jovanka nem töltötte be korábbi tisztségeit. A pár a mézesheteket valószínűleg Brijuni (Brioni) szigetén töltötte.

Jugoszlávia első számú asszonya

A nő hivatalos first ladyként 1952 szeptemberében debütált a brit külügyminiszter, Anthony Eden és felesége látogatására szervezett fogadáson. A sajtó pozitívan nyilatkozott az új asszonyról, dicsérték ruháját, bájos mosolyát. Tito feleségeként Jovanka megtanulta a protokollt, a csinosan öltözködő, magas nőt a legtöbben megkedvelték a régióban. A megjelenése mindig kifogástalan volt, Rotschild Klára budapesti szalonjában is varratott magának ruhákat, ott, ahol többek között Kádár Jánosné is. 

Férjét a hivatalos eseményekre elkísérte, egyesek szerint tanácsokkal is ellátta, amikor az államfő kikérte a véleményét. Külföldre, többek között Kairóba, Párizsba, Korfura és Rióba is együtt utaztak, utóbbiban azért került az érdeklődés középpontjába, mert zöld ruhában és sárga kalapban jelent meg, tehát a nemzeti színeket öltötte magára. Az igen piperkőc Tito állítólag még a ruhaválasztásait is befolyásolta. Jovanka pedig továbbra is mindenben igyekezett a kedvére tenni, leste a kívánságait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Jugoszlávia marsallja imádta a luxust, amiből az asszonynak is kijutott. Gyermekük nem született, de Josip Broz korábbi házasságaiból származó gyerekei, majd unokái sok időt töltöttek velük, akkor is, amikor elvonultak a magánszigetükre, ahol a világ prominens személyeit, politikusait, sztárjait fogadták.

A mellőzés évtizedei

A házasság két évtizeden át gyakorlatilag felhőtlennek tűnt, bár az életrajzírók szerint a marsall ekkor is tartott szeretőket. A ’70-es években viszont valami megváltozott. Jovankát megvádolták azzal, hogy puccsot kísérelne meg idősödő, sokat betegeskedő férje ellen, és elhitették Titóval, valószínűleg nem teljesen alaptalanul, hogy az asszony hatalommániás lett. A férfi 1975-ben elköltözött közös otthonukból, és utoljára 1977-ben jelentek meg együtt a nyilvánosság előtt, a norvég miniszterelnök fogadásán. A nő gyakorlatilag eltűnt a közéletből. Josip Broz három nappal a 88. születésnapja előtt, 1980. május 4-én elhunyt.

Mnogi portali objavljajo, da je umrla Jovanka Broz. Kot kaže je le POTEGAVŠČINA! Deli dalje!

Közzétette: Radio Capris – 2013. augusztus 25., vasárnap

A temetésen, ami hatalmas politikai és médiaszenzáció volt, az özvegy is részt vett. Ezt követően a nőt kilakoltatták otthonából, és újra rossz körülmények között, fűtés, pénz és személyi igazolványok nélkül találta magát. Házi őrizetbe helyezték, minden mozdulatát figyelték, és még a telefonját is lehallgatták. 2009-ben valamivel jobb lett a helyzete, új okmányokat kapott a szerb kormánytól. 2013-ban kórházba került, majd október 20-án szívrohamban hunyt el 88 évesen. Kívánságát, hogy férje mellé, a Belgrádban található Virágházba temessék, teljesítették a hatóságok. Az akkori szerb miniszterelnök, Ivica Dačić a nő halálát követően azt nyilatkozta, hogy az özvegyet méltatlanul felejtették el, és temetése egyben búcsú is Tito korszakától.

Kvíz a leghírhedtebb diktátorok asszonyairól

A következő nők a történelem legveszélyesebb, legnagyobb hatalommal rendelkező diktátoraiba szerettek bele, és mindent, gyakran még az életüket is kockára téve tartottak ki mellettük. Ám míg híres férjeiket, szeretőiket az egész világ ismeri, az ő nevük elhalványult mellettük. Vajon te mennyire ismered ezeket az asszonyokat? Teszteld a tudásodat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük