40 éve vizsgálják a kapcsolatokat: mi az a 3 dolog, amit mindennap meg kell tenni az erős szerelemért?

John és Julie Gottman pszichológusok szerint van pár apró, de nagyon fontos szokás, amik nélkül nem lehet tartós és boldog egy kapcsolat.

Mindennapi szokások az erős szerelemért
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pszichológus házaspár, John és Julie Gottman már több mint negyven éve vizsgálják a párkapcsolatokat, és rengeteg érdekes eredményt, tudományos áttörést értek el. 

Több ezer párt tanulmányoztak karrierjük során, és úgy vélik például, hogy mindössze 15 perc alatt meg lehet jósolni a szerelmesek viselkedéséből, hogy sikeres lesz-e a kapcsolatuk. A Mindbodygreen oldalán most azt árulták el, mik azok az apró szokások, amiket mindennap meg lehet tenni a szerelemért, a viszony erősítéséért és a javításáért. 

Amiket mindennap meg kell tenni a szerelemért

A partner felé fordulás

Hogyan reagálsz a partner viselkedésére? Figyelmen kívül hagyod őt, elfordulsz tőle, vagy épp felé fordulsz, és nyitsz felé? Gottmanék egy kísérletükben 24 órán keresztül figyeltek meg párokat, és azt állapították meg, hogy az emberek mindig kapcsolatot keresnek egymással, gyakran kezdeményeznek beszélgetést, érintést, a szeretet megnyilvánulását, a másik reakciója pedig ilyenkor kritikus fontosságú. Azok, akik hét évvel az esküvőjük után elváltak, csupán az esetek 33%-ában reagáltak ilyenkor pozitívan, és fordultak társuk felé, míg azok, akik hét év után is házasok maradtak, 86%-ban.

boldog par
Fotó: Ivanko_Brnjakovic / Getty Images Hungary

Mindez tehát azt jelenti, hogy ha az egyik fél nyit a másik felé, és kezdeményez, akkor érdemes a legtöbbször figyelni rá, és kapcsolódni hozzá. A szakértők szerint még a legegyszerűbb dolgok is sokat számítanak. Például, ha valaki azt mondja: „Drágám, nézd azt a kék madarat odakint. Ez egy kék szajkó?”, akkor ha társa nem reagál rá, az azt jelenti, hogy elfordul, míg ha bármit mond a megfigyelésére, akkor felé fordul, nyit az irányába, ez pedig hozzájárul a barátság, a szenvedély és a romantika fejlesztéséhez.

Dicséretek

A bókoknak nem szabad az udvarlás után eltűnniük. Sokan azt gondolják, hogy amikor biztonságos, szeretetteljes kapcsolatban élnek valakivel, akkor már nincs szükség visszaigazolásra a partnertől, de ez nem így van. Továbbra is éreztetni kell egymással, hogy szerethetőek, hogy értékesek és elegendőek egymás számára. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Egy tanulmány során a kutatók egy estén keresztül figyeltek párokat az otthonukban, és megszámolták a köztük történt pozitív interakciók számát. A boldogtalan házasságban élő párok alábecsülték ezeket, és a számuk náluk 50%-kal kevesebb volt. John Gottman hangsúlyozta: a köszönetmondással, a bókokkal az elismerés kultúráját építed a kapcsolatban.

Érintések

Gottmanék szerint az érintés elengedhetetlen ahhoz, hogy egy kapcsolat egészséges legyen. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan, nyilvános helyen is folyamatosan meg kell érintenie egymást a pár tagjainak, de az érintéseknek a viszonyok alapvető részét kell képezniük. Julie Gottman szerint az érintés ugyanolyan nélkülözhetetlen az emberi jóléthez, mint az étel, a víz és a testmozgás. Az emberek ugyanis társas lények, egymásra vannak utalva a túlélés érdekében. 

John Harry Harlow pszichológus kísérlete során a kutatók a bébimajmoknak egy drótból készült „anyát” adtak, amely tejet adott, és egy ruhából készült „anyát”, amely érintést, érintkezést biztosított számukra a ketrecükben. Amikor a kicsik megijedtek, mindig egyenesen a ruhás anya felé futottak. John Gottman szerint ebből is látszik, hogy minden emlősben van egy alapvető törekvés a kapcsolódása, az érintés pedig ennek lényeges része.

Itt fontos hangsúlyozni, hogy az érintésnek egyáltalán nem kell szexuális vagy intim jellegűnek lennie. Lehet akár a kar, a váll érintése vagy egy kézfogás: mindegyik óriási változásokat hoz ugyanis a kapcsolatokban.

Az 5:1-es arány a boldog kapcsolatok titka

John Gottman és Robert Levenson pszichológusok a ’70-es évek óta vizsgálják a párkapcsolatokat, azok alakulását, valamint azt, hogy mitől lesznek sikeresek, illetve sikertelenek a viszonyok, házasságok. Eredményeik és meglátásaik a mai napig megállják a helyüket. Megállapították például, hogy a boldog, hosszan tartó szerelmek egyik titka az 5:1-es varázsarány, ami Kelly Gonsalves coach szerint is rendkívül fontos.

A boldog kapcsolatok titka az 5:1-es arány a pszichológusok szerint - Ezért fontos odafigyelni rá

A kutatók és pszichológusok szerint az 5:1-es arány a párkapcsolatok sikerének kulcsa.

Elolvasom
Ezt is szeretjük