A boldog kapcsolatok titka az 5:1-es arány a pszichológusok szerint - Ezért fontos odafigyelni rá

A kutatók és pszichológusok szerint az 5:1-es arány a párkapcsolatok sikerének kulcsa.

boldog par cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

John Gottman és Robert Levenson pszichológusok a ’70-es évek óta vizsgálják a párkapcsolatokat, azok alakulását, valamint azt, hogy mitől lesznek sikeresek, illetve sikertelenek a viszonyok, házasságok.

Eredményeik és meglátásaik a mai napig megállják a helyüket. Megállapították például, hogy a boldog, hosszan tartó szerelmek egyik titka az 5:1-es varázsarány, ami Kelly Gonsalves coach szerint is rendkívül fontos.

Az 5:1-es arány a boldog kapcsolatok titka

Az 5:1-es arány a pozitív és a negatív interakciók arányára utal, azt jelenti, hogy a boldog, tartós kapcsolatban élő pároknál egy negatív érzelemhez, interakcióhoz öt pozitív társul, ennyi ellensúlyozza azt. Előbbiek közé tartozhatnak a konfliktusok, a veszekedések, a sértődések, a neheztelés, a kritizálás, míg utóbbiakhoz a nevetés, a fizikai érintések, a szeretet kifejezéséül szolgáló eszközök, gesztusok, szavak, illetve azok a pillanatok, amikor a felek igazán szeretik egymást, igazán jól érzik magukat egymás társaságában.

Gottmann kutatásának eredményei rámutattak: azok a párok, akiknél az 5:1 arány rossz irányba tolódott el, például 1:1 volt, nagyobb valószínűséggel váltak el évekkel később. Elizabeth Earnshaw párterapeuta hozzátette, hogy persze nem arról van szó, hogy bárkinek ezeket egyesével, szám szerint fel kell jegyeznie, és észben tartania, hogy kiegyensúlyozhassa az arányt. Inkább arról, hogy érdemes átgondolni: ha az aznapi interakciókról van szó, akkor a pozitívak vagy a negatívak voltak túlsúlyban?

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A felek emellett egyfajta bankszámlaként is felfoghatják az egészet Linda Caroll terapeuta szerint: a negatívak lemerítik, a pozitívak feltöltik a számlát, és arra kell törekedni, hogy ne legyen túl alacsony a rajta lévő „összeg”. Ha például egy csúnya veszekedés lecsökkentené, akkor azt később érdemes tudatosan ellensúlyozni.

Az 5:1 arány különösen konfliktusok idején fontos, de a kutató szerint a legsikeresebb kapcsolatokban ez 20:1-re változik.

Változik a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Ezt is szeretjük