Miért kasztráltatták az uralkodók az eunuchokat? Magasra jutottak a ranglétrán ezek a férfiak

Az eunuchok kasztrált férfiak, akik fontos szerepet töltöttek be a történelem során a birodalmak életében.

eunuch nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során főleg a Közel-Keletről és Kínából maradtak fenn olyan források, melyek arról tanúskodnak, hogy egykor igen népszerű volt a kasztrálás. 

Nagyon fontos szerepet töltöttek be ezek a kasztrált férfiak, az eunuchok a birodalmak életében, és igen magasra is juthattak a ranglétrán.

Miért voltak eunuchok?

Már az ókori Görögországban és Rómában is bevett gyakorlatként tartották számon bizonyos férfiak, gyakran a kiválasztottak kasztrálását. Két fő szerepet töltöttek be, őrizték az uralkodó háremét vagy az udvar női tagjait, de akár kincstárnokok, kamarások is lehettek.

GettyImages-1354456780

Őket tartották a legmegbízhatóbb szolgálóknak, olyannyira, hogy biztos pozíciójuk révén még bensőséges, bizalmi viszonyba is kerülhettek az uralkodókkal, a döntéshozatalukat is befolyásolhatták. Nem ment ritkaságszámba, hogy az egykor háremet őrző eunuchok közül kerültek ki a király testőrei, a bizalmas tanácsadói, miniszterei vagy admirálisai.

Akadtak önkéntes eunuchok, de olyanok is, akik szegénysorból rabszolgaként kerültek az udvarba, ám az is előfordult, hogy pusztán büntetés gyanánt kasztráltattak embereket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kínában a Csou-dinasztia (hozzávetőlegesen i. e. 1027 - i. e. 221 között) idején az uralkodó tanácsadói mind eunuchok voltak, és ez a szokás átívelt több dinasztián is, a Szung-dinasztia (960-1279) idejére tehető a vége. 

De nemcsak Kínában, hanem Perzsiában is nagy befolyással bírtak az eunuchok, gyakran tetszelegtek tanácsadói szerepben vagy egyéb hivatalnokokként.

Olaszországban pedig a fiúkat azért kasztráltatták, hogy megmaradjon magas, szoprán hangjuk, ennek a gyakorlatnak XIII. Leó pápa vetett véget 1902-ben, az utolsó kasztrációt 1878-ban hajtották végre.

GettyImages-1371398446

Megemlítendő, hogy a keresztény egyházban is akadtak olyan követők, akik azért kasztráltatták - akár saját kezűleg - magukat, hogy így szolgálják Isten akaratát. Ugyan ezt a gyakorlatot betiltották az első nikaiai zsinaton, i. sz. 325-ben, nem tudták ellenőrizni, hogy a tiltás ellenére valaki később is végrehajtotta-e magán.

10 vérfertőző rokoni házasság a történelemben

A történelemben bőven akadnak példák a vérfertőző kapcsolatokra, a rokoni házasságokra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük