A történelem legkülönösebb vágyfokozói: a középkorban testnedveket csempésztek a süteménybe

A múltban voltak, akik igen messzire merészkedtek, hogy viszonzásra leljen a szerelmük.

GettyImages-540853976
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szerelmesek időnként bizony sok mindent megtesznek annak érdekében, hogy érzelmeik és vágyaik viszonzásra leljenek. Ma is vannak, akik kifejezetten előnyben részesítik az afrodiziákumokként ismert ételeket, mondjuk egy romantikus vacsorán például osztrigát vagy a kaviárt tálalnak. 

A történelem során viszont voltak olyan időszakok, amikor ennél kicsit messzebb merészkedtek az emberek, mai szemmel bizarrabbnál bizarrabb bájitalokat találva ki, amelyekről azt gondolták, hogy garantáltan segítik őket a céljaik elérésében, vagyis abban, hogy választottjuk menthetetlenül és végérvényesen beléjük bolonduljon. 

Bizarr vágyfokozók

Ha vágynövelőkről van szó, bizony nem csak az osztrigára, az étcsokira és a petrezselyemre lehet gondolni. A bájitalokba, amellyel a hőn áhított személy fejét kívánták elcsavarni, az évszázadok során meghökkentő dolgokat is belekotyvasztottak eleink. Következzen egy kis ízelítő a hajmeresztő ötletekből és hozzávalókból, amiket semmiképp sem ajánlunk kipróbálásra!

Spanyol légy

A spanyol légy, más néven a kőrisbogár kantaridin hatóanyagának (amire szintén spanyol légyként szoktak hivatkozni) libidónövelő tulajdonságát már az ókori görögök is ismerték. A hólyaghúzófélék közé tartozó szárított bogarat összezúzták, és elkeverték gyógynövényekkel. Római gladiátorok is használhatták az orgiákhoz.

Állítólag testszerte bizsergést okozott, de ez leginkább az okozott gyulladásnak volt köszönhető. Veszélyes, mérgező, nagy dózisban akár halálos hozzávaló. II. Ferdinánd aragóniai királyról például elterjedt a kortársak körében az a pletyka, hogy a spanyol légy fogyasztásának köze volt a halálához. Ezzel a feltételezések szerint a szexuális életét és a termékenységét szerette volna fellendíteni, hogy fiú örököse születhessen jóval fiatalabb, második feleségétől.

Sütemény extrákkal

Úgy szeretlek, majd megeszlek - mondják a párok egymásnak, de valószínűleg nem örülnének, ha szívük választottja testnedvekkel ízesítené a nekik szánt süteményeket. Márpedig a történelem során nem számított olyan elrugaszkodott ötletnek, hogy különböző testnedvek, bőrdarabok vagy haj színesítse az összetevők listáját.

Az így elkészített finomságokról úgy gondolták, hogy a megajándékozott egyből beleszeret abba, akihez a különös hozzávaló eredetileg tartozott. Régen a testnedveknek teljesen más jelentőséget tulajdonítottak, már Hippokratész is úgy gondolta, hogy a személyiséget négy testnedv, a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyál határozta meg.  

Virágot a virágnak

Nem csak ma kapnak virágot azok, akiket igen kedvelnek, a virágokat már régóta összefüggésbe hozták a szerelemmel. A virágoknak erőteljes szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak az évszázadok során, erre tengernyi példát találni a művészetben. A fehér virágokat nem meglepő módon általában az ártatlansággal, szűziességgel azonosították, míg a vörösekhez hevesebb érzelmeket kapcsoltak.

A virágokat vélt vagy valós gyógyhatásuk és egyéb képességeik miatt is alkalmazták. A középkori német teológus, Albertus Magnus például azt írta, hogy a férj és a feleség közötti vonzalmat erősítheti egy szer, amelyben meténget kevernek össze zúzott férgekkel. A meténg egyébként enyhén mérgező növény. 

Állatok testrészei

Természetesen az állatok sem úszták meg, testrészeiket a legkülönfélébb gyógyászati célra szánt készítményekhez és mágikus főzetekhez használták fel. Az orrszarvú szarváról például úgy gondolták, hogy hatásos afrodiziákum, illetve gyógyító tulajdonságokkal rendelkező alapanyag.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

A narvál szarvát is nagyra becsülték, de azt azért, mert helyettesítették vele a mitikus lény, az egyszarvú szarvát, amihez szintén sokféle jelentést és varázserőt kapcsoltak a történelem során. A vágyfokozó csodaszerek között több kultúrában is szerephez jutott a gyík, amit rendkívül leleményes módokon használtak fel, nemcsak a szerelem fellobbantására, hanem a kioltására is alkalmazták.

Ilyen volt a szex az ókori Rómában

Az ókori rómaiak alapvetően szabados szexuális életet éltek, a szex nagy szerepet játszott mindennapjaikban és kultúrájukban is. Azonban ezen a területen is hatalmas különbségek voltak a nemek között.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük