18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ilyen volt a szex az ókori Egyiptomban: rituális maszturbáció, zoofília és bizarr szokások jellemezték

Az ókori egyiptomiak szexuális életét a nyitottság és szabadság jellemezte, de bizarr, beteges szokásoknak sem voltak híján a birodalom lakói.

Szex az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptom különleges kultúrájának a szexualitás is fontos részét képezte. Bár viszonylag kevés olyan rajz, ábra vagy írás maradt fenn, amely konkrét és részletes információkkal szolgálhat ebben a témában, vannak olyan leletek, történetek, melyek intim életükről árulkodnak. 

Mitológiájukban, művészi alkotásaikban rengetegszer rejtetten, utalások vagy eufemizmusok formájában van jelen a szex, de királyaikat, isteneiket is gyakran ábrázolták erotikus helyzetekben. A birodalom lakóinak szexuális életét általánosan a nyitottság, a szabadság jellemezte, azonban mai szemmel igencsak bizarr szokásokkal is rendelkeztek.

Az ókori egyiptomiak szexuális élete

Az ókori egyiptomiaknál a szex teljesen természetes, hétköznapi tevékenységnek számított: nem voltak tabuk, nem estek zavarba miatta, így az sem volt ritka, hogy mások előtt szeretkeztek. Előfordult, hogy a szolgák, a felnőtt családtagok vagy éppen a gyerekek is jelen voltak egy-egy aktusnál. Az alacsony sorból származók kis házakban, zsúfoltan éltek rokonaikkal együtt, így nem is igazán maradhattak volna kettesben.

Érdekes, hogy igen bő szókinccsel rendelkeztek a szexet, illetve nemi szerveket illetően: a „Xnmt” például a méhet, a „k3t” a szeméremajkakat jelentette, míg a „stj”, azaz a „szigonnyal átdöfni” igét az ejakulációra is használták. Az együttléttel, a testrészekkel kapcsolatos kifejezéseket pedig már akkor alkalmazták káromkodásként, szitkozódásként. Az ábrázolásokban főképp az isteneket és a királyokat jelenítették meg erotikus helyzetekben: a férfiasság és a potencia istenét, Mint például általában erekcióval rajzolták meg. Egy híres lelet, a Torinói Erotikus Papirusz állatokat és embereket mutat különböző szexuális helyzetekben. 

Szüzesség, házasság, félrelépés 

A házasság előtti szexet nem tiltották, így a szüzességnek sem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget. Nem várták el, hogy a nő érintetlenül menjen férjhez, a házasságtörés azonban komoly következményekkel járt. Elméletileg mindkét nem büntetésre számíthatott, de általában az asszonyoké sokkal súlyosabb volt: a csalfa feleségeket akár halálra is ítélhették. A házasság nem kötelező, de elvárt, erősen ajánlott lépés volt a szerelmesek számára. Ezt mutatja az is, hogy az egyiptomiak gyakran igen fiatalon léptek frigyre. Bevett szokásnak számított a próbaházasság is: ezalatt a felek egy évre összeköltöztek, hogy kipróbálják, működik-e köztük a kapcsolat, vagy nem. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Válásra is volt lehetőség, méghozzá szinte negatív következmények nélkül: nem bélyegezték meg az elváltakat, ám a harminc felett egyedül maradt asszonyoknak már kevés esélyük volt az újraházasodásra.

Szex és fogamzásgátlás 

Az egyiptomiaknál nem csupán a gyermeknemzés volt a cél a szexuális együttlétek során, hanem az élvezet is. A kutatók véleménye megoszlik a témáról, de nagy valószínűséggel a homoszexualitás elfogadott volt, és a történelemben először itt jegyezték fel két férfi, Niankhkhnum és Khnumhotep kapcsolatát.

A fennmaradt rajzok arról tanúskodnak, hogy a birodalom lakói a misszionárius mellett az álló, illetve a behatolást hátulról lehetővé tévő pózokat részesítették előnyben. Sőt, állítólag szexuális segédeszközöket is használtak: Kleopátra a források szerint méhekkel teli fadobozt használt vibrátorként, a korabeli ábrák pedig arra engednek következtetni, hogy a nők vázákat is alkalmaztak a gyönyörszerzéshez.

Fogamzásgátló eszközöket szintén használtak: népszerű volt a báránybélből készült óvszer, de az asszonyok akácból, mézből, datolyából és gyapotból álló keveréket, illetve krokodiltrágyát is helyeztek a hüvelyükbe, hogy megelőzzék a nem kívánt terhességeket.

A maszturbáció rítusa és a prostitúció

Egy egyiptomi teremtéstörténet szerint a világ Atum isten önkielégítésének következménye: így teremtette meg az ikeristenségeket, Shut és Tefnutot, illetve az egész mindenséget a semmiből. A birodalom lakói tovább akarták vinni ezt a hagyományt, ezért bevett rítus volt, hogy a fáraók önkielégítést végeztek a Nílus partján, hogy magvaikat elsodorhassák a folyó hullámai. A szokás az élet körforgását, az egyetemes világrendet jelképezte. 

A prostitúciót szent, tiszteletre méltó foglalkozásnak tartották, így a kurtizánok magas társadalmi rangúnak számítottak. Szabadon dolgozhattak, és erősebb sminkkel, tetoválásokkal különböztették meg magukat a többi nőtől.

Zoofília, nekrofília, vérfertőző kapcsolatok

Az állatok fontos részét képezték az egyiptomiak mitológiájának, életének, és a zoofília is gyakori volt a birodalomban. Az állatokkal való közösülést hivatalosan tiltották, azonban ez nem tartotta vissza az embereket a gyakorlásától. Általában tehenekkel, kutyákkal, sőt gyakran krokodilokkal folytattak erőszakos aktust. Utóbbiakat úgy tették ártalmatlanná, hogy a hátukra fordították őket. 

A nekrofília szintén elterjed volt az egyiptomiaknál, ugyanis úgy vélték, hogy az embernek a halál után is megmarad a szexuális energiája. Hérodotosz arról számolt be, hogy ennek elkerülése végett a rokonok gyakran kérték, hogy elhunyt rokonukat három-négy napig ne szállítsák a balzsamozóhoz, nehogy közösülhessen a még ép holttesttel. 

A vérfertőző kapcsolatok is megszokottak, elfogadottak voltak, azonban csak a fáraók körében. Az élő istenségek, hogy megőrizzék vérvonalukat, gyakran házasodtak közelebbi, illetve távolabbi családtagokkal, apák a lányokkal, fivérek és nővérek egymással, azonban ez a hétköznapi emberek között ritkán fordult elő. A szoros vérségi kapcsolatból született utódok genetikai rendellenességekkel küzdöttek, Tutanhamon például kacskalábú volt, és nagy valószínűséggel betegségei végeztek vele 18 éves korában.

Ilyen volt a szex a középkorban

A középkorban az egyház az emberek életének szinte minden területét erőteljesen szabályozta. Nem volt kivétel ezalól a szexualitás sem, amit ma már igencsak bizarrnak tűnő kikötések öveztek. Úgy vélték, a szex egyáltalán nem örömszerzésre szolgál, hanem arra, hogy a felek gyermeket nemzzenek. Ezért szigorú feltételeket kellett betartaniuk ahhoz, hogy együttléteik miatt ne kövessenek el bűnt. Nem volt mindegy, mikor hogyan hol, vagy miért bújnak össze a párok.

A bűnös szexpóz, amit tiltottak a középkorban: bizarr módon szabályozták a házaséletet

Rengeteg olyan furcsa kikötés volt a szex terén a középkorban, amit a pároknak kötelező volt betartani.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.
Borítókép: részlet Hatsepszut vörös kápolnájáról.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük