18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ilyen volt a szex az ókori Rómában: a nőktől engedelmességet vártak, a férfiak bátran félreléphettek

Az ókori rómaiak hírhedtek laza erkölcseikről, ám a törvények hivatalosan csak a férfiaknak engedték a gyönyörök hajszolását.

okori roma par

Az ókori rómaiak alapvetően szabados szexuális életet éltek, a szex nagy szerepet játszott mindennapjaikban és kultúrájukban is. Azonban ezen a területen is hatalmas különbségek voltak a nemek között.

A törvények és a társadalom leginkább csak a férfiaknak engedte a gyönyörök élvezetét, a nőknek főleg alávetett szerepet szántak mind a házasságokban és a hálószobákban egyaránt.

Domináns férfiak, alávetett nők

A patriarchális római társadalom minden területén, így a szexualitásban is a férfiak domináltak, maga a szex és az erőszak pedig a történelmükben, valamint a mitikus történetekben is nagy szerepet kapott. A városalapítás után például megtámadták a szomszédos népeket, elrabolták és megerőszakolták a szabin nőket. A monda szerint az asszonyok később beletörődtek sorsukba, egy közülük, Hersilia például Romulus felesége lett. Később, amikor a szabinok támadást indítottak értük, megvédték a rómaiakat, kiálltak uraik mellett, és megakadályozták a háborút, ezzel együtt a felesleges öldöklést is. De ezenkívül is több olyan hasonló történet van, amely a nők alávetettségét, alázatosságát mutatja: ez volt ugyanis az elvárás az ókori Rómában.

Életükben természetesen a vallásnak is hatalmas szerepe volt, de az istenek terén is egyértelműek voltak a különbségek: a férfi istenségek gyakran keveredtek házasságon kívüli viszonyokba bármiféle ítélkezés, következmény nélkül, míg az istennőket a legtöbbször férjükhöz hű, tiszta asszonyként ábrázolták.

A férfihűtlenség természetes és elfogadott volt

Az ókori Rómában a házasság a társadalom fontos részét képezte, és leginkább gyermeknemzésre szolgált, de néha fontos üzleti viszonyokat szilárdított meg. Bár elismerték és dicsérték a romantikus szerelmet, a hivatalosan elismert kapcsolatokban ez igen ritkán volt jelen. Ezekben a szex leginkább kötelesség volt, főleg a nőknek: a feleségek nem igazán számíthattak gyönyörre az aktusok során. Tőlük engedelmességet, alárendeltséget vártak mind az aktus során, mind a házasságokban. Az együttlétek alatt a férfi volt a domináns, a nő passzív szerepet játszott, és bár az asszonyok nem léphettek félre, férjeik hűtlenségei felett szemet kellett hunyniuk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A férjek nyugodtan hűtlenkedhettek, tarthattak szeretőt, ha az illető nem volt házas, és járhattak bordélyházakba, ahol mind a női, mind a férfi prostituáltak szolgáltatásait igénybe vehették. Ezekben az esetekben már nagy szerepet kapott a gyönyör és a kielégülés. rabszolgák teljes mértékben uraik tulajdonának számítottak, így gyakran szexuális tevékenységre kényszerítették vagy megerőszakolták őket. A férfiak közti homoszexuális viszonyok nagyrészt elfogadottak voltak, azonban a leszbikus kapcsolatokat megvetették. Úgy vélték, az egyik fél ilyenkor férfi szerepkört vesz fel, ezt pedig büntetendőnek tartották ugyanúgy, ahogyan a feleségek félrelépését. Persze ez nem azt jelenti, hogy az asszonyok soha nem hűtlenkedtek titokban, de ha kiderültek az afférok, akkor a szabályok szerint számolniuk kellett a következményekkel. 

Bár mindezek után szokatlanul hangzik, de a válás mind a nő, mind a férfi részéről elfogadott jelenség volt. Egyiküket sem bélyegezték meg, ha kiléptek a házasságból, és mindkét fél újraházasodhatott tíz hónap múlva.

okori roma szex 2
Fotó: Frédéric Soltan / Getty Images Hungary

Szexuális szabadság, erotikus fesztiválok

A férfiak tehát alapvetően nagy szabadságot élveztek a szexualitás terén, ami az ábrázolásokban és a történetekben is megmutatkozik. Rengeteg pornográf rajz, festmény és tárgy maradt fenn abból az időszakból, a római történetírók pedig számos orgiáról beszámoltak, de az erőszak és a perverziók is megjelentek írásaikban. Különböző erotikus, vallásos fesztiválokon is ünnepelték a szexet, ezekben hatalmas szerepet kaptak a prostituáltak. A Floralia nevet viselő ünnep például meztelen táncot és szexuális játékokat is magában foglalt.

A köztársaság utolsó éveiben hatalomra kerülő Augustus szigorítani akarta a rómaiak laza erkölcseit, és igyekezett szigorúbb törvényekkel szabályozni őket, ám nem ért el túl nagy sikereket.

A honfoglaló magyarok szexuális élete

A honfoglaló magyarok szabad felfogása a szexuális életüket is áthatotta. Talán van, akinek ez meglepően hangozhat, de a szégyenlősség fogalmát szinte egyáltalán nem ismerték. A 9-10. században az intimitást a természetesség és a ma már túlságosan is erősnek ható nyíltság jellemezte. Dr. Józsa László Szex a középkori Magyarországon című könyvében érdekes részletekre világított rá a honfoglalók szokásaival, nemi életével kapcsolatban.

Képek: Getty Images Hungary.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük