18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Mi történt valójában a fürdőkben a középkorban? A tömeges paráználkodás elfogadott helyszíne volt

A fürdők a középkorban teljesen más jellegűek voltak. Nem csupán a lazításnak, hanem a nyilvános szexnek és a prostitúciónak is teret adtak.

Fürdők a középkorban

A középkorban a higiéniai szokások igencsak különböztek a maiaktól. Előfordult, hogy valaki évente csak egyszer fürdött, de ez volt a ritkább eset. A szokás leginkább egyéni igényektől, egészségügyi és anyagi helyzettől függött, de egy hétköznapi ember számára az átlag általában évi néhány alkalom volt. 

A fürdőzéshez gyakran szabályokat is alkottak az orvosok, főleg azért, mert gyógyító hatásúnak vélték a tiszta vagy gyógynövényekkel teli vízbe való merülést. Aki megengedhette magának, az az otthonában is tartott kádat, dézsát, ám a legtöbben a folyókba, a tavakba vagy a fürdőházakba jártak tisztálkodni. Ez utóbbiak viszont nem csupán erre szolgáltak: gyorsan a nemi élet nyilvános színtereivé váltak.

A fürdők szerepe a középkorban

Az épületek eredetileg azért jöttek létre, hogy lehetőséget adjanak az embereknek a fedett területeken, meleg vízben való mosakodásra, pihenésre, hamarosan azonban teljesen megváltozott a szerepük. Először a királyok és az arisztokraták jártak fürdőkbe, később viszont már a szegényebb rétegek számára is létrejöttek ilyen intézmények, ahová vagy ingyen, vagy némi pénzért cserébe léphettek be.

Dr. Józsa László Szex a középkori Magyarországon című könyvében beszámol arról, hogy a nyilvános fürdők nagy medencéiben általában teljesen meztelenül, néha pedig apró kötényt viselve mártóztak meg a férfiak, a nők és a gyermekek egyaránt. De arra is volt lehetőség, hogy valaki a vizet elkerülve, a medence széléről vagy a fölé épített hídról nézhesse az embereket. A fürdők gyorsan a társadalmi élet középpontjává váltak, és már sokkal többről szóltak, mint a tisztálkodás vagy a pihenés.

A nyilvános szex helyszínévé váltak

Sokan enni, inni, kártyázni, pletykálni is ilyen helyekre jártak, a meztelenkedés hatására pedig egyre többen választották a szexuális vágyaik kielégítésére a fürdőházakat. A férfiak és a nők kezdetben csak fogdosták egymást a medencékben, egy idő után viszont bevett szokássá vált, hogy akik megkívánták egymást, azok a többiek szeme láttára, a vízben közösültek. Az épületek maguk jelentették a szexuális szabadságot, melyeket nem csak a laza erkölcsűek, hanem például a „tisztes asszony”-nak tartott nők is kihasználtak. Sőt, apácák és barátok is jártak ezekre a helyekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A népszerűség rohamos növekedésével a fürdők egyre szélesebb körű szolgáltatásokkal várták a vendégeket. Voltak borbélyok, akik sebészként is tevékenykedtek, masszőrök és prostituáltak is - ők részben vendégként, részben pedig alkalmazottként voltak jelen. És nemcsak az örömlányok, hanem a fürdőszolgalányok közül is választhattak a nők és a férfiak egyaránt, ők ugyanis szintén a testüket is a vendégek rendelkezésére bocsájtották. 

Az épületek így hamarosan bordélyházként funkcionáltak. A kuncsaftoknak előnyös volt, hogy megszemlélhették a kéjnőket, akikkel a fürdőn belül akár a vízben, akár egy félreeső zugban közösülhettek.

A meddőség kezelésének megoldásai

Az egyszerű meleg vagy forrás-, illetve termálvíznek gyógyító erőt is tulajdonítottak. Nem csupán a különböző betegségekkel, sebekkel küzdők látogattak el ezekbe csodatévő hatást várva, hanem a meddő asszonyok is. Dr. Józsa László könyvében elmeséli, hogy a forrásokhoz, illetve a gyógyerejűnek vélt fürdőkbe sorra érkeztek a gyermekre vágyó nők. A zarándoklatok során azonban sokan nem őrizték meg hűségüket, éppen ezért is lettek olyan sikeresek az utak: amikor ugyanis a férjüknél volt a probléma a teherbeesés során, a másik férfival, férfiakkal való együttlét alatt sokan teherbe estek.

A hatóságok elnézték mindazt, ami a fürdőkben zajlott, ám az egyház erőteljesen ellenezte, és küzdött is ellene. A fürdőházak népszerűségének végül a 15. század végén kitört, majd a 16. században rohamosan terjedő szifiliszjárvány vetett véget. A legtöbbjüket ugyanis vendégek hiányában bezárták, a megmaradtakat pedig a betegségtől való félelem miatt már szinte senki nem használta vágyai kielégítésének színteréül. 

Az erotika ábrázolása a történelem során

A szexet és az erotikát az évszázadok során mindig egy kicsit másképp közelítették meg, másképp örökítették meg. Képeken mutatjuk a különböző korok szexuális ábrázolásait.

Az erotika története képekben (18+)

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük