Egészen bizarr procedúra volt a válás a középkorban: a férfi nemi szervét is alaposan megvizsgálták a bírák
A középkorban csakis igen nyomós okokkal kezdeményezhették a válást a házastársak. Az eljárás pedig rendkívül szokatlan, egyenesen bizarr szokásokkal járt.

kozepkori par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középkori élet egyáltalán nem volt egyszerű, hiszen a törvények, illetve az egyház minden területét szabályozták. A házasságot egész életen át tartó kötelék volt, amit Isten színe előtt vállaltak, így nem meglepő, hogy nem igazán volt lehetőség arra, hogy a megesküdött pár szétváljon.

Voltak azonban olyan, indokoltnak és súlyosnak tartott okok, melyek esetén engedélyezték a válást. Ez viszont egyáltalán nem volt egyszerű procedúra, sőt általában sokáig elhúzódó, igen kellemetlen folyamat volt, és bizarr szokásokkal járt.

A válás lehetséges okai

Csakis nagyon nyomósnak számító indokokkal lehetett hasonló kéréssel fordulni a bírósághoz. A válóperek elindításához alapot szolgáltathatott, ha később kiderült, hogy az egyik fél már házas, ha megtudták, hogy rokoni kapcsolat fűzi őket össze, illetve, ha valamelyikük súlyos bűnt, például házasságtörést követett el. És volt még valami, ami a legfontosabb, és legnépszerűbb válóok volt a nők részéről. 

Mivel a frigy legfőbb célja a társadalmi és anyagi tényezők mellett a gyermeknemzés volt az akkori felfogás szerint, ezért a házasság érvényteleníthetővé vált, ha a férfi nem tudta teljesíteni férfiúi kötelességeit. Ezt viszont nem volt elég állítani, hanem bizonyítani is kellett a bíróság előtt az úgynevezett impotenciatárgyalások során.

Impotenciatárgyalások a középkorban

Bevett szokás volt, hogy a válási kérelem beadása után hosszan húzták az ügyet, mondván, hátha az idő majd megoldja a felek között felmerült problémákat. Ha viszont nem így lett, és nem vonták vissza az igényt, akkor megkezdődött az igencsak bizarr eljárásokkal járó per, amelynek fontos része volt a férj nemi szervének szakértői vizsgálata. Az általában sebészekből, orvosokból és szülésznőkből álló csapat alaposan szemügyre vette a férfiasságát: megnézték a formáját, a színét, valamint minden apró részletet, hátha bizonyítékot találnak arra, hogy valóban nem képes az együttlétekre. Emellett kifaggatták a párt a szexuális életük, szokásaik minden részletéről, és ezekben is keresték a lehetséges hibafaktorokat. 

Ezután az illetőnek a bíróságon kellett erekciót produkálnia. Ehhez különböző technikákkal, illetve szakértő hölgyekkel próbálták hozzásegíteni, azonban ha sehogy sem sikerült, akkor általában jogosnak találták az asszony kérését, és engedélyezték a válást. Ha viszont nem találták ezt elég bizonyítéknak, vagy merevedése lett a férfinak, akkor előfordult, hogy tovább folytatódott a per. Ez azt jelentette, hogy a bíróság előtt kellett megkísérelniük a szeretkezést.

Vizsgálat és ítélet

Persze a nőket is alaposan megvizsgálták, többek között azt is nézték, hogy az asszony szűz-e. Amennyiben úgy látták, hogy nem az, megkérdőjelezték az őszinteségét, ám ezt sokan azzal magyarázták, hogy nem szexszel, hanem más módon vette el férjük az ártatlanságukat. Emellett a barátokat, ismerősöket és rokonokat is igyekeztek kifaggatni arról, hogy mit tudnak a pár szexuális életéről.

Amennyiben bármilyen módon bebizonyosodott, hogy a férfi mégis képes ellátni a kötelezettségeit, visszautasították a kérelmet. Ha viszont úgy vélték, valóban nem tud sehogy sem erekciót produkálni, engedélyezték a válást. Egy ilyen per híre gyakran igencsak elterjedt, ezért a férfi becsülete és megítélése sérült, nehezebben talált utána párt. Volt azonban több olyan példa is, hogy az illető újraházasodott, második asszonyával pedig egyáltalán merült fel hasonló gond.

A válás egyébként igen drága volt, így leginkább csak a tehetősek engedhették meg maguknak. A 14. századtól kezdve a perek száma egyre csak nőtt, és egészen a 17. századig éltek ezek a bizarr eljárások.

Az erotika ábrázolása a történelem során

A szexet és az erotikát az évszázadok során mindig egy kicsit másképp közelítették meg, másképp örökítették meg. Képeken mutatjuk a különböző korok szexuális ábrázolásait.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük