Mindenért a másikat hibáztatja, és megmondja, mit gondoljon: 5 viselkedés, ami mérgező viszonyt jelez
A toxikus személy sokféleképpen rombolhatja partnere önbecsülését.

pár
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi kapcsolatok nem épp az egyszerűségükről híresek, egyes kapcsolatok viszont még az átlagosnál is bonyolultabbak. Mostanában egyre több szó esik a mérgező személyekről, szülőkről, munkatársakról, partnerekről, akik rendkívül mély nyomokat hagyhatnak a körülöttük élőkben. 

A toxikus személyek bénítóan hathatnak az érintettekre, akik sokszor, bár maguk is érzik, hogy valami nem stimmel, mégsem veszik észre a jeleket. Egyebek mellett azért, mert szerelmesek, vagy mert egyszerűen elhitték, hogy mindenért ők a hibásak.

Mérgező viszony jelei

A toxikus viszonyoknak sok fajtájuk van, a mérgező partner többek között lehet manipulatív, perfekcionista, sőt bántalmazó is. Az ilyen viszonyok közös jellemzői, hogy a másik számára rendkívül kimerítőek, fizikai, mentális vagy lelki megterhelést jelentenek. Néhány jellemző viselkedésforma azonban hamar elárulja a problémát.

Mindenért a másikat hibáztatja

Mérgező a partner, ha mindenért a másikat hibáztatja, még akkor is, ha teljesen világos, hogy ő maga okozta a problémát. A saját kudarcaiért is állandóan a környezetében lévőket teszi felelőssé. Ha megbántotta a párja érzéseit, Rebecca Hendrix pszichoterapeuta szerint még ezt is könnyen kimagyarázza, addig alakítja a történetet, amíg kikerekedik belőle, hogy ezért is a partner a felelős.  A szándékos félrevezetéssel és hazugságokkal egy idő után azt éri el, hogy az érintett megkérdőjelezi a saját emlékezetét és ítélőképességét is, megrendül a valósághoz való viszonya.

Az áldozat azon kaphatja magát, hogy folyton bocsánatot kér valamiért, és már nem is igazán tudja az okát, egyszerűen elfogadja, hogy ő tehet mindenről. Egy egészséges párkapcsolatban a felek be tudják ismerni, ha ők hibáztak valamiben.

Elszigeteli a külvilágtól

Seth J. Gillihan pszichológus szerint a manipulatív partnerekre kifejezetten jellemző, hogy el akarják szigetelni partnerüket a külvilágtól, ami azzal jár, hogy megpróbálják távol tartani őt a barátaitól, és negatív megjegyzéseket tesznek a családtagjaira, hogy ezzel léket üssenek a kapcsolatba. Az igazán elszánt manipulátorok azon fáradoznak, hogy a múltat is kitöröljék, felülírják, amelyben ők nem voltak benne. A támogató közeg elvesztésével az áldozatok még irányíthatóbbá válnak, ami megfelel a toxikus partner céljainak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megmondja, hogy mit gondoljon

A toxikus partner nemhogy nem vár el önálló véleményt a párjától, hanem egyenesen idegesíti, ha az mást gondol valamiről, mint ő maga. Értelmezi és megmagyarázza a helyzeteket, és azt is sulykolja, hogy a másik hogyan viszonyuljon az adott szituációhoz. Ebben az esetben is leginkább az irányításvágy érhető tetten, nem pedig az egyetértésre való törekvés.

Folyamatosan csak kritizálja

Semmi nem jó neki, amit a párja tesz vagy mond, becsmérlően nyilatkozik a személyiségéről vagy a fizikai megjelenéséről, előszeretettel gúnyolódik rajta. Ez olyan mindennapos dolgokban is megnyilvánulhat, hogy kritizálja az öltözködését vagy épp megjegyzést tesz a frizurájára. Esetleg megkérdezi, hogy biztosan jó ötlet-e megenni még azt a pizzaszeletet is. Mindezzel annyira alááshatja a partner önbecsülését, hogy az idővel el is hiszi, hogy értéktelen, és senki nem láthat meg benne semmi jót. 

Lehetetlen vele beszélgetni

Suzie Pileggi Pawelski pszichológus szerint a hallgatás az egészséges kapcsolatokban a kommunikáció fontos része, a toxikus viszonyokban viszont a beszélgetést több dolog is nehezítheti. A mérgező fél szabotálhatja a kommunikációt úgy, hogy állandóan félbeszakítja a másikat, de úgy is, hogy makacs, passzív-agresszív hallgatásba burkolózik, nem reagál, nem válaszol, amivel szintén egyértelművé teszi, hogy nem kíváncsi a partnere mondanivalójára, problémáira, érzéseire.

Segítségre is szükség lehet

A mérgező kapcsolatból való kilépéshez gyakran szakember segítségét kell igénybe venni. Minél tovább tart az ilyen viszony, annál bizonytalanabb és elesettebb lesz az áldozat, ha pedig a barátaitól és a családjától is eltávolodott, támogatás hiányában még nehezebb a helyzete. A figyelmeztető jelek felismerése az első, nagyon fontos lépés, de nem árt szem előtt tartani, hogy a toxikus ember rendkívül meggyőző tud lenni, ha akar, így nehéz kikerülni a bűvköréből. Pszichológus, terapeuta segíthet a szabadulásban, illetve a kapcsolat feldolgozásában is.

A fotós férfiakat kérdezett meg a mérgező férfiasság jelenségéről

A fotós, Jessica Amity is igen problémásnak és károsnak tartotta a jelenséget, ezért úgy döntött, embereket kérdez meg róla, majd képsorozatban mutatja be azt, hogyan is érvényesül ez a hétköznapokban, valamint a nevelésben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük