Mit jelent a mérgező pozitivitás a munkahelyen? Rettentő káros, ha így terelik el a problémákról a figyelmet
Mérgező légkört, motiválatlanságot, szorongást és frusztrációt okoz a túlzott, toxikus pozitivitás a munkahelyen.

fonok beszelgetes
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pozitivitás alapvetően nagyon jót tesz a mentális egészségnek, segít csökkenteni a felesleges aggódást, a szorongást és átvészelni a nehezebb időszakokat. Ám csak addig van jótékony hatása, amíg nem viszik túlzásba.

Nem csupán a magánéletben, de a munkahelyeken is gyakori jelenség, hogy elterelik vele a figyelmet a valódi problémákról, az alkalmazottak gondjairól, vagy éppen a realitást igyekeznek elfedni ezzel. Akármelyikről is legyen szó, az biztos, hogy hosszú távon borzasztóan káros.

Mit jelent a toxikus pozitivitás?

Laura Gallaher pszichológus szerint a toxikus pozitivitás elsősorban abban nyilvánul meg, hogy valaki teljesen el akarja nyomni saját vagy mások negatív gondolatait. Ezt sokszor jóindulatból, a másik érdekében teszik, mégis nagyon zavaró tud lenni. Az illető ilyenkor úgy érzi, mintha azt mondanák neki, hogy téved, tévesek, helytelenek vagy indokolatlanok az érzései, kétségei, ez pedig igencsak bosszantó és elkeserítő lehet. Az is gyakori velejárója, hogy az ember elbagatellizálja, teljesen kizárja a másik gondjait, aggodalmait, illetve a valódi problémákat. 

Mérgező pozitivitás a munkahelyen

Ha a jelenség a munkahelyen is felbukkan a vezetők részéről, az egy olyan mérgező légkört teremt, amiben az alkalmazottak nem oszthatják meg érzéseiket, gondolataikat a feletteseikkel, nem lehetnek velük őszinték, hanem csakis a kollégáknak panaszolhatják el gondjaikat. Így nem alakul ki bizalom vezető és beosztott között, nem jöhetnek létre köztük egészséges, fejlesztő hatású konfliktusok, mindez pedig rossz hatással van a teljesítményre, az eredményekre, a munkakedvre és a motivációra is. Amikor az ember úgy érzi, semmivel nem fordulhat a főnökéhez, mert úgysem vesz róla tudomást, vagy úgyis csak elintézi annyival, hogy „próbálj meg pozitívan állni hozzá”, esetleg, hogy „úgyis minden jól alakul majd”, akkor egy idő után feladja az egészet, és meg sem próbál segítséget kérni vagy bármi másért szólni a felettesének. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Laura Gallaher szerint gyakori megnyilvánulási formája a jelenségnek, amikor a vezető semmibe veszi a valós, jogos aggodalmakat, nem hallgatja meg a munkavállalót, hanem félbeszakítja, majd egy legyintéssel, egy-egy pozitív mondattal belefojtja a szót. Az is előfordul, hogy a látható, komoly gondok, például elbocsájtások vagy fizetéscsökkentések ellenére próbál úgy tenni, mintha minden rendben lenne, és hamis kijelentésekkel igyekszik nyugtatni alkalmazottait. 

Szintén a mérgező pozitivitás fogalmába tartozik az is, amikor a felettes egyáltalán nem hajlandó tudomást venni a munkavállaló egyéni problémáiról, vagy lekicsinylő és jelentéktelen, biztatónak hitt mondatokkal válaszol a másik számára igen súlyos gondokra. A mostani helyzetben például jellemző, hogy a toxikus vezetők nem foglalkoznak a hozzájuk forduló alkalmazottak igényeivel, kéréseivel vagy aggodalmaival, hanem egyszerűen csak elintézik annyival: „Nézd a jó oldalát, neked még ebben a helyzetben is megmaradt az állásod és a kereseted!”

Mit tehetsz ellene?

A toxikus pozitivitás hosszú távon elégedetlenséget, szorongást, frusztrációt, motiválatlanságot és a teljesítmény csökkenését is eredményezheti. Érdemes megpróbálni beszélni az illetővel, és felhívni a figyelmét a probléma, illetve a kétségek komolyságára és arra, hogy az alkalmazottat ez mennyire komolyan aggasztja vagy érinti. Sajnos azonban nem mindenki nyitott arra, hogy megváltoztassa a hozzáállását, ezért ha valaki úgy érzi, nem tolerálható így tovább a helyzet, illetve a főnök viselkedése, van, hogy a munkahelyváltás a legjobb megoldás.

Így manipulálja a mérgező főnök a beosztottat

Van néhány tipikus, szóban vagy üzenetben alkalmazott mondat, mely segít felismerni a toxikus felettest: ha a következőket mondja a beosztottainak, érdemes odafigyelni rá, és tudatosan ellenállni a hatásának, nemet mondani neki.

Ezt is szeretjük