4 mérgező mondat, amit sose mondj a párodnak - Sokan használják őket, de alattomosan rombolják a kapcsolatot

A legboldogabb kapcsolatokat is tönkreteszik ezek az ártalmatlannak tűnő, mégis mérgező mondatok.

veszekedes 2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kapcsolatok nagyon törékenyek, de a felek sokszor csak akkor veszik ezt észre, amikor már túl késő. Nemcsak a nagy veszekedések, hanem az apró bántások, sértések, megjegyzések is rányomhatják a bélyegüket a szerelemre, és szép lassan tönkretehetik azt. 

A pár tagjai sokszor nem is tudják, milyen károsak lehetnek egyes ártalmatlannak hitt mondatok, amiket gyakran mondanak a másiknak. Pedig a következők lassan, de biztosan rombolják szét a viszonyokat, ezért érdemes kerülni őket. 

Mérgező mondatok a párkapcsolatban

Bezzeg a barátom/barátnőm párja nem foglalkozik ezzel. 

A hasonlítgatás az élet minden területén káros, így a párkapcsolatokban is. Ha valaki folyton a barátja, ismerőse partnereihez hasonlítja saját szerelmét, annak nagyon rossz vége lesz. Ez sértő, bántó a másik számára, és azt érzékelteti vele, hogy az illető sokkal jobb nála, vagy akár azt is, hogy társa olyan valakire vágyik helyette, mint a szóban forgó személy. Érdemes elkerülni az ilyen mondatokat, ha hosszú távon is erős viszonyt szeretnél fenntartani a pároddal.

Miért nem tudod ezt egyszerűen csak elengedni?

A problémák megoldása és feldolgozása eltarthat egy ideig, és vannak olyan nehézségek, amiken az egyik fél sokkal lassabban tudja csak túltenni magát. Ezt pedig a másiknak el kell fogadnia, komolyan kell vennie, és együtt kell megoldaniuk a helyzetet. Nem szabad erőltetni, hogy a partner egyszerűen csak engedje el a dolgot, ez ugyanis azt üzeni, hogy társa nem veszi azt, illetve őt elég komolyan, nem figyel rá. Az elengedésben segíthet az őszinte, nyílt beszélgetés, a bocsánatkérés, a hibák elismerése. Elbagatellizálni viszont egy problémát sem szabad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha lenyugodnál, minden rendben lenne.

Ha valaki azt mondja a párjának, hogy nyugodjon le, azzal pont az ellenkezőjét éri el, és csak még jobban felbosszantja. Amikor a partner ezt hallja, akkor azt gondolhatja, hogy túl sok annak a személynek, akit szeret, és nem oszthatja meg vele az érzelmeit. Hosszú távon ez ahhoz vezet, hogy eltávolodik társától, visszahúzódó lesz, és fél bármi olyat elmondani neki, ami felkavaró, problémás lehet számára.

Mondj rá egy példát!

A veszekedések során gyakran előfordul, hogy az egyik fél arra kéri a másikat, hogy bizonyítsa be azt, amiről beszél, mondjon egy példát arra, hogy mikor történt ilyen. Ez viszont borzasztóan káros, hiszen gyakorlatilag arra kéri társát, hogy bizonyítsa be, hogy igaz, amit mond, nem hazudik, és nem csak alaptalanul vádaskodik. A hasonló viselkedés teljesen tönkreteszi a kapcsolatokat. 

Az 5:1-es arány a boldog kapcsolatok titka

John Gottman és Robert Levenson pszichológusok a ’70-es évek óta vizsgálják a párkapcsolatokat, azok alakulását, valamint azt, hogy mitől lesznek sikeresek, illetve sikertelenek a viszonyok, házasságok. Eredményeik és meglátásaik a mai napig megállják a helyüket. Megállapították például, hogy a boldog, hosszan tartó szerelmek egyik titka az 5:1-es varázsarány, ami Kelly Gonsalves coach szerint is rendkívül fontos.

A boldog kapcsolatok titka az 5:1-es arány a pszichológusok szerint - Ezért fontos odafigyelni rá

A kutatók és pszichológusok szerint az 5:1-es arány a párkapcsolatok sikerének kulcsa.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük