Ez az 5 szokás az élethosszig tartó kapcsolatok titka a pszichológus szerint: egyszerűek, de nagyon fontosak

Egyszerű, de nagyon fontos dolgok az örökké tartó baráti vagy szerelmi kapcsolat legfőbb kulcsai a pszichológus szerint.

boldog par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú távú kapcsolatokban nem elég az, ha a felek szeretik egymást, ezek ugyanis kitartó munkát igényelnek. Legyen szó akár barátságról vagy szerelemről, mindegyik esetében nagy odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy éveken keresztül megőrizhető legyen.

Ronald E. Riggio pszichológus elárulta, melyek azok a szokások, amelyek nélkülözhetetlenek az élethosszig tartó viszonyokhoz. Ezek a legfőbb kulcsai a stabil, tartós kapcsolatoknak: egyszerűek, de igen sokat számítanak.

Rendszeres kommunikáció

Egyszerűen és magától értetődően hangzik, de sok szoros kapcsolat bomlik fel a kommunikáció hiánya miatt a szakértő szerint. Ez minden kapcsolatban kritikus pont, így muszáj fenntartani a folyamatosságot. Bár a személyes, őszinte, nyílt beszélgetést semmi nem helyettesíti, ha más megoldás nincs, az internet és a telefon is jó alternatívaként szolgálhat.

Pozitív interakciók

A pszichológus mindenkinek azt tanácsolja, hogy igyekezzen pozitív irányba mozdítani a kommunikációt a másikkal még a konfliktusok, nézeteltérések esetében is. A jutalmazó, pozitív interakciók megerősítik a kapcsolatot, az annak fenntartása iránti vágyat, és például a barátságok esetén növelik az újbóli találkozás esélyét. De nemcsak ebben az esetben, hanem a kapcsolatokban is fontos a pozitív hangulatra, a beszélgetések pozitív befejezésére fókuszálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Figyelmet kell szentelni a másiknak

Ahhoz, hogy a kötelék erős maradjon, fontos figyelmet szentelni a másiknak, hogy az ember bebizonyítsa, valóban értékeli őt, és tényleg szeretné tudni, mi folyik az életében. A szakértő szerint érdemes kérdezni a családtagokról például, megismerni őket, és rendkívül fontos, hogy minden kölcsönösségen alapuljon. Ez azt jelenti, hogy senki nem várhatja el, hogy a partnere ott legyen mellette, amikor támogatásra van szüksége, ha ő nincs ott számára hasonló esetben.

A pozitív érzelmek kialakítása és fenntartása

Az is lényeges, hogy a felek a nehéz idők és a nézeteltérések ellenére is igyekezzenek kiegyensúlyozni a negatív érzelmeket. John Gottman párkapcsolati szakértő megállapította, hogy a hosszú távú szerelmi kapcsolatokban a pozitív és negatív interakciók arányának körülbelül 5:1-nek kellene lennie. A szakértő ezzel arra utal, hogy a rossz élményeket, tapasztalatokat tudatosan jókkal kell ellensúlyozni, és ügyelni kell arra, hogy utóbbiak legyenek nagyobb számban.

Kitartás

Gyakran az élet más területei elsőbbséget élveznek a kapcsolatokkal szemben, de ezeket sem szabad elhanyagolni. A kitartás nélkülözhetetlen, ha élethosszig tartó baráti vagy szerelmi viszonyra vágyik valaki. Sosem szabad feladni a próbálkozást, küzdeni és dolgozni kell minden kapcsolatért még akkor is, ha ez néha-néha nehéznek vagy eredménytelennek tűnik.

Az igaz, őszinte szerelem jellemzői

Talán kevés olyan ember van, aki ne vágyna arra, hogy megtapasztalhassa életében az igaz, őszinte szerelmet. Erről sokaknak eltérő elképzeléseik vannak, az irreális, romantikus filmek pedig számtalan téves elvárást támaszthatnak a nőkben és a férfiakban egyaránt. Az ezen alapuló kapcsolat sokkal többről szól az ajándékoknál, a kedves gesztusoknál és a gyertyafényes vacsoráknál. A következők nélkül nem lesz hosszú távú, boldog a kapcsolat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük