A megbízhatatlan emberek 6 leggyakoribb szokása: légy óvatos, ha ezeket tapasztalod
Bizonyos szokások hamar leleplezik a megbízhatatlan embereket. Ha odafigyelsz rájuk, nagyon hamar felismerheted az ilyen embereket.

beszelgetes cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megbízhatóság igen fontos tulajdonság, nem csupán a szoros, őszinte emberi kapcsolatok kialakulásához nélkülözhetetlen, hanem a munkahelyeken, illetve a karrierépítés során is. 

Sokáig nehéz megmondani valakiről, hogy bízhatnak-e benne mások, ez általában csak jóval később derül ki. Vannak azonban olyan kezdeti jelek, melyekre érdemes odafigyelni. A következő szokások már az ismerkedés korai szakaszában leleplezik a megbízhatatlan embereket.

Nem tisztelik a határokat

Fontos figyelmeztető jel, ha valaki nem hajlandó tisztelni a másik határait, korlátait. Amica Graber párkapcsolati szakértő szerint a megbízhatatlan személyekre jellemző, hogy túl közel állnak másokhoz, betolakodnak az intim szférájukba, nem fogadnak el nemet válaszként a kéréseikre, vagy épp piszkálják őket, és nem hagyják abba akkor sem, ha valaki rájuk szól. Gyakran így tesztelik, meddig mehetnek el, illetve hogy mennyire befolyásolható az illető.

Erős, merev szemkontaktust tartanak

Szintén jellemző, hogy intenzív, már-már szokatlannak vagy kellemetlennek ható szemkontaktust tartanak. Patti Wood testbeszédszakértő szerint ennek az illető felmérése, tesztelése a célja, de az is előfordulhat, hogy a manipuláció. Ilyenkor érdemes elfordulni, és megfigyelni, mi történik: ha a másik ezután zavartnak, feszültnek tűnik, a legjobb, ha óvatos vagy a közelében, és nem bízol meg benne túlságosan.

Túl gyorsan nyílnak meg

Dr. Laura Dabney pszichoterapeuta arra is felhívta a figyelmet, hogy szintén intő jel, ha valaki túl hamar nyílik meg, és már az ismerkedés igen korai szakaszaiban intim, személyes információkat árul el magáról. Ez ugyanis a szakértő szerint azt jelzi, hogy nem ismeri, nem tiszteli a határokat, és könnyen elveszíti az irányítást önmaga és tettei felett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Másokat hibáztatnak

Már a kezdeti beszélgetések során felfigyelhet náluk arra az ember, hogy ha problémás ügyek kerülnek szóba, szinte sosem vállalják a felelősséget vagy azt, hogy ők hibáztak, hanem mindent másokra fognak. Rengetegszer áldozatként mutatják be magukat, és együttérzést erőltetnek ki beszélgetőpartnerükből.

Uralják a beszélgetéseket

A megbízhatatlan emberek gyakran lehengerlőek, bőbeszédűek, szeretnek történeteket mesélni, és imádják, ha ők kerülnek reflektorfénybe. Igyekeznek elérni, hogy felkeltsék és fenntartsák beszélgetőpartnerük figyelmét, és az sem ritka, hogy szinte egyáltalán nem hagyják megszólalni a másikat. Sokszor igazi energiavámpírok, akikkel a kommunikáció nem felüdülés, hanem fárasztó program.

Túl sokat tudnak

Még épphogy csak ott dolgozik az új kolléga, de már egyik munkatársa személyes életéről beszélget másokkal? Olyan információkat tud, amit mások nem, vagy csak sokkal később tudtak meg? Ha ezt tapasztalja valaki, érdemes óvatosnak lenni az illetővel. A megbízhatatlan emberek könnyen átlépik a határokat, beférkőznek mások bizalmába, és nem tartják magukban azokat a személyes részleteket, amik a beszélgetések során a tudomásukra jutottak.

A magas EQ-jú párok szokásai

Egy kutatás kimutatta, hogy azok a párok, akiknél a felek magasabb EQ-szinttel rendelkeznek, általában elégedettebbek a viszonyukkal. Az is elmondható a szakértők szerint, hogy akkor működnek a legjobban a hosszú távú kapcsolatok, ha a felek érzelmiintelligencia-szintje között nincsen túl nagy eltérés. De honnan ismerhetőek fel a magas EQ-val rendelkező párok? A következő szokások erről árulkodnak.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük