Honnan ismerhetőek fel a magas érzelmi intelligenciájú párok? 5 szokás, ami kiemelkedő EQ-ról árulkodik

A magas érzelmi intelligencia az élet minden területére kihat. Ezekben a szokásokban mutatkozik meg a párkapcsolatokban.

boldog par cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kutatás kimutatta, hogy azok a párok, akiknél a felek magasabb EQ-szinttel rendelkeznek, általában elégedettebbek a viszonyukkal. Az is elmondható a szakértők szerint, hogy akkor működnek a legjobban a hosszú távú kapcsolatok, ha a felek érzelmiintelligencia-szintje között nincsen túl nagy eltérés.

De honnan ismerhetőek fel a magas EQ-val rendelkező párok? A következő szokások erről árulkodnak.

Felismerik, kimondják és tisztelik az érzéseket

Jellemző rájuk, hogy nemcsak a saját, de partnerük érzéseit is felismerik, és egyáltalán nem félnek beszélni róluk. Akár pozitívakról, akár negatívakról van szó, megvitatják őket, és tiszteletben tartják azt, amit a másiktól hallanak. A haragot, a neheztelést, a csalódást is elfogadják, nem fojtják magukba, és ha megosztják a társukkal, képesek úgy kezelni mindent, hogy ne legyen belőle súlyos sértődés, esetleg hosszú vagy durva veszekedés. 

Aktívan hallgatják egymást

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező párokra jellemző, hogy igazán aktívan hallgatják egymást, nem szakítják félbe a másikat, és mindig megfelelő módon reagálnak. Elérik, hogy megnyíljanak egymás előtt, és tudják, hogy partnerüknek mindig mindent elmondhatnak. 

Nem félnek a változástól, sőt keresik azt

A magas EQ-jú párok tudják, hogy a változás hozzájárul a szerelem és az izgalom életben tartásához. Nem félnek tőle, hiszen egyébként is az élet velejárója, sőt egyenesen keresik is. Megvitatják, mi az, ami hiányzik a viszonyukból, mi az, amire vágynak, mi az, ami szükséges lenne ahhoz, hogy még boldogabbak legyenek, majd pedig igyekeznek ezeket megvalósítani. Szívesen vágnak bele új kalandokba, melyek csak még szorosabbá teszik a kapcsolatukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Kerülik a bántó, mérgező viselkedést

Bár a veszekedések során elhangozhatnak olyan szavak, amelyeket később megbán az ember, a kiemelkedő érzelmi intelligenciájú párok kerülik ezeket. Akármin is vitáznak, fenntartják a kölcsönös tiszteletet: nem gúnyolódnak, nem fenyegetőznek, nem sértegetik egymást, és tartózkodnak minden egyéb mérgező, káros viselkedéstől. Ha mégis olyat tettek, amit nem akartak, nem félnek, nem szégyellnek bocsánatot kérni.

boldog par cover
Fotó: YakobchukOlena / Getty Images Hungary

Megtalálják az örömöt a mindennapokban

Szintén jellemző rájuk, hogy a legapróbb, leghétköznapibb dolgokban is megtalálják az örömöt, igyekeznek az élet pozitív oldalát látni. Őszintén tudnak együtt nevetni akár még a saját hibáikon, ballépéseiken is, és rendszeresen szerveznek közös programokat, amelyek jobban összekovácsolják őket.

A fenti szokások egyébként tudatosan is beépíthetők a párkapcsolatokba, hiszen az érzelmi intelligencia remekül fejleszthető.

Az alacsony érzelmi intelligencia jelei

Az már az első néhány találkozás alkalmával sejthető egy ember viselkedéséből, hogy milyen magas az EQ-ja. Ha a következőket tapasztalod, akkor szinte biztos, hogy a partner alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezik.

Ezt is szeretjük