5 hétköznapi, európai szokás, ami hatalmas sértés Japánban: borravalót adni kifejezetten illetlenség

Míg nálunk ezek a szokások teljesen elfogadottak, Japánban rendkívül udvariatlannak számítanak.

japan etterem 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az illemszabályok már régóta a társadalom és a közösségi lét alapjait képezik, ám területenként igencsak eltérhetnek az elvárt viselkedési szokások. Éppen ezért fontos, hogy ha valaki külföldre, főleg távolabbi, eltérő kultúrával rendelkező országba utazik, tájékozódjon az alapvető etikettről.

Japán sok érdekességet rejt magában az illem terén is. A szigetország rendkívül modern, lakói mégis hagyománytisztelőek, az etikett pedig nagyon különbözik az itthon megszokottól. Van például néhány Európában hétköznapinak számító szokás, amely ott sértésnek, illetlenségnek számít.

Borravalót adni

A magyarországi vendéglátóhelyeken szinte elvárják a vendégtől, hogy borravalóval jutalmazza az őt kiszolgálókat. Legalábbis akkor mindenképpen, ha a szervizdíjat nem számolják bele a végösszegbe. Japánban azonban ez egyáltalán nem így van.

A pénz alapból is kényes, tisztátalan dolognak számít a szigetországban, amit nem illik mások előtt mutogatni, a borravalót pedig hatalmas sértésnek veszik. A dolgozók úgy vélik, elég a hála és a köszönet az ételekért, az italokért. Az asztalon hagyott jutalomért szólnak az illetőnek, vagy utána viszik az „ott felejtett” összeget. És ha valaki mégis pluszpénzt adna a kiszolgálásért, nemcsak visszautasítással, de mérges tekintetekkel, dühös reakciókkal is találkozhat. Ráadásul nem csupán az éttermekben, bárokban, hanem a hotelokban és a taxikban egyaránt.

Sétálás közben enni

Munkába rohanás közben egy gyors kávé, vagy szendvics az utcán? Nálunk teljesen hétköznapi dolog, szinte nincs olyan nap, amikor ne láthatnál sétálás közben étkező embereket. A szigetországban viszont ez udvariatlan szokásnak számít. A japánok nem isznak és nem esznek útközben, az utcai árusoktól vásárolt finomságokat is ott helyben elfogyasztják. A tömegközlekedésen még nagyobb illetlenség az étkezés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nyilvános orrfújás

Itthon természetes, hogy bárhol, bármikor kifújhatja az orrát az ember, esetleg csak elfordulni illendő ilyenkor egy kicsit. Japánban viszont nyilvános helyen nem ajánlott orrot fújni, ezt ugyanis visszataszítónak és udvariatlannak tartják. Ők különösen ügyelnek arra, hogy egészségesek maradjanak, és másokat se fertőzzenek meg. De ha azt látják, hogy valaki mások előtt végzi ezt a tevékenységet, az azt közvetíti számukra, hogy beteg, és nem érdekli, ha a környezete is elkapja a nyavalyát.

A szipogást ellenben természetesnek és tolerálhatónak vélik, de a legjobb megoldás, ha az ember keres egy mosdót vagy egy eldugott helyet, ahol senki nem látja, és itt nyúl a zsebkendőért. 

Ujjal mutogatás

Japánban durvaság, udvariatlanság ujjal mutogatni valamire vagy valakire, sőt az evőpálcikákkal sem szabad hasonlót tenni. Ők az egész kézfejüket használják erre a célra, és nem nézik jó szemmel, ha a más nem így tesz. Ha magukra utalnak beszélgetés közben, akkor pedig mutatóujjukkal megérintik az orrukat, hogy nyomatékosítsák mondanivalójukat.

Telefonálás a tömegközlekedésen

Bár sokan érthető módon itthon sem értékelik túlságosan, ha valaki végigtelefonálja az utat a tömegközlekedésen, Japánban borzasztó illetlenség, ha valaki ezt teszi. A szigetország lakói általában pihennek, zenét hallgatnak vagy mobiljukat nyomkodják az utazás alatt, de ha mégis halaszthatatlan ügyben keresnék őket, halkan, pár perc alatt lerendezik a megbeszélnivalókat. A hangos, hosszú telefonbeszélgetéseket rendkívül zavarónak és udvariatlannak tartják.

Illemszabályok, amiket 30 felett mindenkinek ismernie kell

Az alapvető etikett egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhet, ám vannak olyan becsapós pontok és helyzetek, amelyek esetén sokan helytelenül cselekednek. Te mennyire vagy képben az illemszabályokkal? Tudod, mikor hogyan kell viselkedni? Kvízünkben most tesztelheted a tudásodat. A következő kérdésekben olyan hétköznapi, gyakori szituációkat veszünk sorra, melyekkel mindenki rendszeresen szembesül, sokan mégsem tudják, mit is diktálna az etikett. Ezekre harminc felett illene tudni a választ.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük