6 hétköznapi szokás, ami magas érzelmi intelligenciára utal

Sokan nem is sejtik ezekről a szokásokról, hogy leginkább a magas EQ-jú emberekre jellemzőek.

baratnok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia az élet minden területére kihat. Fontos szerepe van a karrierben, az emberi kapcsolatokban és a személyes boldogság, illetve a magabiztosság terén is. 

Sok mindent foglal magában, de nagyjából a mások érzelmeinek értékelésére, érzékelésére, valamint az ezekre adott megfelelő reagálásra való képességet jelenti. Magas szintje okozhat néhány nehézséget, de főleg pozitív hatásai vannak. Bizonyos tulajdonságok, szokások jellemzőek, ha valaki magas EQ-val rendelkezik, a következők például egyértelműen erre utalnak. És mivel az érzelmi intelligencia tanulható, fejleszthető, a tudatos elsajátításuk is igen hasznos lehet azoknak, akik nem ismertek magukra a lentiekben.

Felismerik, szabályozzák és kifejezik az érzelmeiket

Mindenki érzelmek tömkelegét tapasztalja meg élete során, ám a magas EQ-val rendelkezők sokkal jobban és gyorsabban felismerik őket másoknál. Brook Sprowl párterapeuta szerint szinte mindig tudják, mi váltja ki belőlük az érzéseket, képesek őket kezelni és szavakba önteni. Mindezeknek köszönhetően még a legnagyobb gondok, a legkomolyabb problémák esetén is racionális döntéseket hoznak, és tudják, mi a legjobb számukra. 

Aktívan hallgatnak

Raffi Bilek párkapcsolati tanácsadó szerint egy magas EQ-jú ember nem csak egyszerűen meghallgat másokat, hanem aktívan teszi ezt. Úgy, hogy teljesen megérti őt, rákapcsolódik az érzelmeire, ráhangolódik a testbeszédére, és mindig képes megfelelően reagálni. Ezeknek köszönhetően a beszélgetőpartner könnyebben megnyílik, bátrabban felfedi a gondolatait, és nagyobb eséllyel alakul ki köztük közelibb kapcsolat.

Nem félnek nemet mondani

Dr. Perpetua Neo pszichoterapeuta hozzátette, hogy tisztában vannak azzal, mennyire értékes az idejük, illetve azzal is, hogy szükségük van pihenésre, feltöltődésre, ezért senkinek nem félnek nemet mondani. Ha úgy alakul, udvariasan visszautasítják a pluszfeladatokat, a főnökök kéréseit, amennyiben úgy érzik, nincs rá kapacitásuk. Nem hibáztatják magukat, általában nem küzdenek a döntésük miatt bűntudattal, és ezt nagyon is jól teszik. Ezzel ugyanis hozzájárulnak mentális egészségük megőrzéséhez és a kiégés megelőzéséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képesek pozitívak maradni

Az életben gyakran akadnak olyan helyzetek, amikor nehéz pozitív maradni, de egyébként is sokan negatív beállítottságúak. A magas EQ-jú emberek azonban minden szituációban képesek a jóra koncentrálni, és nem vesznek el a sötét gondolatokban. Felmérik a problémát, a lehetséges következményeket, de általában nem a legrosszabb kimenetelre összpontosítanak, hanem igyekeznek a számukra legoptimálisabb történésekre fókuszálni. Tudatosan próbálnak pozitívak maradni, és ezzel nem csak a boldogságukat mozdítják előre, hanem sok felesleges aggodalomtól kímélik meg magukat.

Kíváncsian, nyitottan állnak másokhoz

Szintén jellemző rájuk, hogy nagyon nyitottak mások felé, és igazán érdekli őket, hogy mi történik azokkal, akikhez közelebb állnak. Nem csak udvariasságból beszélgetnek és kérdezősködnek, hanem valóban törődnek az emberekkel. Empátiával fordulnak mindenkihez, ezért sokan kedvelik őket.

Megtalálják a boldogságot a mindennapokban

Tisztában vannak azzal, hogy mi okoz számukra boldogságot, és igyekeznek minden napjukba örömöt csempészni. Bármilyen kemény munkanapról is legyen szó, legalább egy pici időt mindig próbálnak önmagukra szánni. Az apró dolgokban is meglátják a szépet, szórakozást visznek a hétköznapi tevékenységekbe, így megőrzik mentális egészségüket, jókedvüket és pozitivitásukat. 

Az alacsony érzelmi intelligencia jelei

Már az első néhány találkozás alkalmával sejthető egy ember viselkedéséből, hogy milyen magas az EQ-ja. Ha a következőket tapasztalod, akkor szinte biztos, hogy a partner alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezik.

Ezt is szeretjük