Te sírsz a filmek megható pillanatain? Meglepő dolgot árul el rólad a kutatás szerint, ha igen
Fontos tulajdonságokat és készségeket jelez, ha valaki nem bírja könnyek nélkül a megható filmeket.

siro no cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember reakciói sok mindent elárulnak róla, a személyiségéről. Ám az az igazság, hogy bár gyakran egyértelműnek tűnhetnek a következtetések, egyáltalán nem mindig igaz az, amire a legtöbben gondolnak.

Ha valaki például könnyen elsírja magát a filmeken, akkor sokan úgy vélik az illetőről, hogy túl érzékeny, törékeny vagy éppen gyengébb másoknál. Egy kutatás azonban rámutatott, hogy ez nagyon nem így van.

Erre utal, ha sírsz a filmeken

Paul J. Zak, a Claremont Egyetem tudósa hosszasan vizsgálta a mozikon való elérzékenyülés jelenségét, és nemcsak azt állapította meg, hogy a megható, szívhez szóló történetek hirtelen megemelik az oxitocinszintet, hanem azt is, hogy mit árul el az emberekről az, ha megkönnyezik a filmeket. Kiderült, hogy ez a szokás erős empatikus készségeket, magasabb érzelmi intelligenciát jelez, és valójában az érzelmileg stabil, erős személyiségek jellemzője. Sőt, maga a sírás is fokozza ezeket a képességeket.

A Bright Side szakértői kiemelték a vizsgálattal kapcsolatban, hogy ilyenkor, bár realizálják, hogy a történet nem valóságos, nem tudják elkerülni a sírást a megható jelenetek során. Képesek lelkileg, érzelmileg kapcsolódni a szereplőkhöz, és az oxitocinlöket miatt még fogékonyabbá válnak az eseményekre, később pedig a boldogságszintjük is fokozódik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Empátia, mentális erő és érzelmi stabilitás

Ha az emberek ilyenkor nem tartják vissza a könnyeit, nem találják kínosnak a pityergést, azt jelzi, hogy mentálisan erősebbek, bátrabbak másoknál, és nem félnek kimutatni érzéseiket, felfedni a valódi énjüket. Nem zavarja őket a kritika, mások véleménye, így keményebbek az átlagnál. Nem beszélve arról, hogy jobban bele tudják magukat képzelni a szereplők helyzetébe, az adott szituációba, átérzik azt, ami történik, ez pedig erős empátiára, azaz beleérző képességre utal. Illetve fontos még kihangsúlyozni, hogy a mozikon könnyezők általában tudják, hogy néha szükség van arra, hogy kisírják magukat, ezáltal pedig könnyebben tudják kezelni a hétköznapokkal járó stresszt és problémákat.

A szakértő megállapította, hogy a filmekre adott reakció az oxitocinnak köszönhető, mely annál nagyobb mennyiségben szabadul fel, minél jobban át tudja valaki érezni a képernyőn vagy filmvásznon zajló történéseket. De a hatás oda-vissza igaz: a hormon ugyanis alapvetően empatikusabbá, érzelmileg fogékonyabbá teszi az embereket.

Őszinte képek a depresszióról

Hector Andres Poveda Morales egyetemista évei alatt tapasztalta önmagán a mentális problémák első jeleit, a helyzet viszont egyre csak súlyosbodott. Akkoriban iratkozott be egy fényképésziskolába is, ennek hatására pedig eldöntötte, hogy megpróbálja a fotózással megörökíteni depresszióját, hogy a felvételek segítségével családjának és barátainak is megmutathassa érzéseit, küzdelmeit, valamint azt, hogy milyen is ez a betegség.

Ezt is szeretjük