5 alig észrevehető jel, hogy a párod titokban manipulál: ezekre az apróságokra figyelj

Ezek a hétköznapi jelek arra utalhatnak, hogy a pár egyik fele nem tartja a határokat.

GettyImages-1093575416
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyik kapcsolat sem tökéletes, időről időre mindenhol előfordulnak nézeteltérések, konfliktusok. Ha ezeket át tudják beszélni a pár tagjai, az még erősítheti is a kapcsolatot.

A gond akkor kezdődik, ha a súrlódások állandóvá válnak, és szinte sosem tudnak dűlőre jutni a felek. Ennek egyik oka lehet, ha egyikük folyamatosan manipulálni próbálja a másikat. Ha az alábbi szituációk túl gyakran megtörténnek, akkor érdemes egy határozott beszélgetésre sort keríteni, és tisztázni a határokat. Ha azonban semmi sem változik, a lezáráson is érdemes elgondolkodni.

Folyton emlékeztet az áldozathozatalára

Előfordul, hogy a manipuláló fél bókkal illeti a másikat, de a végén hozzáfűz egy olyan megjegyzést, amitől az egész pozitív hatás borul. Például közli, hogy örül, hogy el tudott jönni a párja egy előadására, de milyen kár, hogy így egy fontos programját el kellett halasztania. 

GettyImages-491388718
Fotó: izusek / Getty Images Hungary

Ilyenkor a hangsúly nem azon van, hogy a manipuláló mennyire örül a párja társaságának, vagy mennyire elégedett valamilyen teljesítményével, hanem azon, hogy az ő számára az milyen lemondással járt, vagy milyen áldozatot kellett meghoznia. Aki folyton ilyen megjegyzéseket hint el, az állandó bűntudatot kelt a másikban.

Állandó a kritizáló humor

Ha az egyik fél mindig negatív, kritikus, szarkasztikus viccekkel bombázza a másikat - és ráadásul őt teszi a csattanóvá -, ott is baj van. A manipuláló azzal védekezik, hogy „de hiszen csak vicceltem, nem kell komolyan venni”, ez azonban nem mentség, és nem is vigasztalja a partnert. Ő folyton csak azt érzi, hogy bár hígított és burkolt formában, de megállás nélkül szórják rá a kritikus megjegyzéseket. Ez hosszú távon igen káros az önbizalmára és az önértékelésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Nem ad elég időt dönteni

Tipikus lehet, ha a manipuláló választás elé állítja a párját, de nem hagy elég időt neki, hogy önmagában végiggondolja az opciókat, és mérlegeljen. Jellemzően sürgetni akar, végül pedig kiakad, ha a másik nem úgy döntött, ahogyan ő szerette volna. Ez esetben meg kell értetni vele, hogy mindenki a saját tempójában hoz meg döntéseket, a saját idejében cselekszik, és mindenkinek joga van a saját véleményéhez.

Elhiteti veled, hogy a te ötleted volt

Az előző ponthoz kapcsolódik, hogy amikor dönteni kell, a manipuláló olyan finoman és rejtetten adagolja a saját érveit, hogy a párja szinte észre sem veszi azt. Elhiteti,hogy a másik akarata érvényesült, mert így lesz számára a legjobb, holott a háttérből folyamatosan a saját döntését próbálja ráerőltetni.

GettyImages-1144130467
Fotó: PredragImages / Getty Images Hungary

Nehéz felismerni ezt a szituációt, de ilyenkor érdemes visszapörgetni, hogy pontosan honnan indult a gondolatmenet, és kinek az akaratát tükrözi valójában a meghozott döntés.

Ha túl gyakori a passzív-agresszív csend

Sok párkapcsolatban előfordul, hogy egy-egy veszekedés után a felek ignorálják egymást. Ezzel akkor van probléma, ha rendszeressé válik: ha valamelyikük hosszú ideig nem szól a másikhoz, és a hívásaira, üzeneteire sem reagál. Ez a hozzáállás bűntudatot kelt a másikban, és azt érezteti vele, hogy nem méltó arra, hogy higgadt, józan kommunikációval a konfliktus megoldásán dolgozzanak.

Ha a fenti szokások rendszeressé válnak, akkor az hosszú távon mérgezően hat a kapcsolatra és a manipulált félre. Éppen ezért érdemes átbeszélni a problémát, vagy ha nincs semmi változás, elgondolkozni a szakításon.

Mi az a mérgező férfiasság?

A fotós a világ minden tájáról kérdezett meg férfiakat, hogy szerintük mit jelent a mérgező férfiasság. Visszatérő válasz volt, hogy a társadalom elvárja a férfiaktól az érzelmeik elfojtását, vagyis azt, hogy ne legyenek "gyengék".

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük