Hogy kezeld a főnököt, aki nem hajlandó meghallgatni? A 4 leghatásosabb taktika, hogy elérd a célod

Akár eltemették mindennapos teendőik, akár csak figyelmetlenek, minden főnökkel lehet kommunikálni, csak ismerni kell a módját.

GettyImages-1185273867
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés annál frusztrálóbb helyzet van, mint amikor már napok, hetek, esetleg hónapok óta fennálló problémáról alkotott véleményt vagy valamilyen ötletet nem sikerül kommunikálni a főnökkel.

Elsiet az ember mellett a folyosón, bezárkózik az irodájába, állandóan tárgyalásokon ül, esetleg be sem jön személyesen - szinte lehetetlen feladatnak tűnik legalább pár percre elcsípni, és akkor is olyan, mintha az egyik fülén be-, a másikon kimenne az információ.

Az első lépés

Még mielőtt ellepné a vörös köd bárkinek az agyát, érdemes tudatosítania magában, hogy annak ellenére, hogy ő is értékes munkatárs, dolgozóhelyének mégsem az alfája és ómegája. Ne felejtsd el, hogy egy vezetőnek ezer meg egy dolgot kell priorizálnia, strukturálnia, hogy minden flottul menjen, és számára is viszonylag békességben lezárulhassanak a napok!

GettyImages-831902050
Fotó: shapecharge / Getty Images Hungary

Gyakran a munkavállalók inkább kerülik a közvetlen kapcsolatot, konfrontációt a főnökükkel, még akkor is, ha valami nyomasztja őket. Előbb-utóbb ezek a negatív gondolatokból álló kommunikációs szőrcsomók bombaként fognak kilökődni az emberből, nem éppen a legvidámabb, kulturáltabb formában. Akadnak olyan helyzetek is, amikor az a bizonyos menedzser mintha kifejezetten csak rád nem akarna odafigyelni - ezekre az esetekre vannak technikák, amiket érdemes kipróbálni.

Ragadd meg a figyelmét

Mindenki tudja, hogy sokkal könnyebb figyelni, hogyha valaki érdekfeszítőt mond. Tedd fel a kérdést magadnak: hogyan mondhatom el ezt érdekesen? Gondolj bele, mi lehet a főnökségnek fontos, és ezekhez a témákhoz kapcsold hozzá a saját ötleteidet, javaslataidat. Ha sikerül hatékonyan kommunikálni, és elhiszik, hogy a javaslataid megvalósítása valójában a vezetőséget is segíti céljaik elérésében, nyert ügyed van.

Időben, gyorsan, velősen

A menedzserek nem lubickolnak a szabadidőben, és könnyen megcsappanhat érdeklődésük, ha 2-3 percben nem sikerült összefoglalni a mondanivalót. Mi több, bizonyos főnökök csak írásban szeretnek kommunikálni, és ezt érdemes tiszteletben tartani, esetleg a személyes megkeresés előtt e-mailben egyeztetni a pontos időpontot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A napszak is kulcsfontosságú, szakértők szerint a vezetők ebéd után nagyobb eséllyel hallgatják meg az esetleges javaslatokat, észrevételeket. Sőt, egyes szakemberek szerint még maga a nap is lényeges lehet, felmérések szerint szerdán érdemes például fizetésemelést kérni.

Érdemes megkérdezni az ő véleményét is

Nincs olyan főnök, akiknek ne tetszene az, ha kikérdeznék a véleményét az adott témáról. Sorolj fel több megoldást, véleményezd az általad favorizált javaslatot, előnyeit és hátrányait, közben kapcsold össze a közös célokkal! Ezután kérdezd meg a felettesedet, hogy ő mit gondol - ezzel nemcsak a beszélgetésbe fektetett időt és energiát láttatod, hanem tiszteletet is mutatsz irányába!

Biztos, hogy a főnököt keresed?

Talán evidensnek tűnik a kérdés, mégis sokan esnek ebbe a hibába. Mielőtt belekezdenél a mondandódba, gondolj bele, hogy vajon tényleg a főnökkel kell-e megbeszélni!

GettyImages-698746924
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Elképzelhető hogy a HR-es, az irodavezető vagy valamilyen másik kolléga tud a segítségedre lenni. Nem mindenre a főnök a megoldás, és a proaktivitást, az önálló munkavégzést a legtöbb helyen kifejezetten szeretik a munkaadók.

A te főnököd vajon jó vezető?

A legtöbben álomfőnökre vágynak, de vajon mik a jó vezető jellemzői?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük