6 pszichológiai trükk, amitől gyorsan megkedvel a főnököd: az sem mindegy, hogyan teszel fel egy kérdést

Ezekkel az egyszerű módszerekkel szimpatikussá válhatsz a felettesed szemében.

fonok es beosztott
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyeken alapvetően a hozzáállás, a munkamorál és a teljesítmény számít igazán, de azért valljuk be, sok előnyt hordozhat, ha az ember jó kapcsolatban van a felettesével. Így ugyanis mindent sokkal könnyebb megvitatni, valószínűleg kevesebb lesz a nézeteltérés, és a mindennapi hangulatot is megalapozza a kölcsönös szimpátia.

Azonkívül, hogy egy alkalmazott igyekszik a maximumot kihozni magából, másra sem árt odafigyelni. Néhány egyszerű taktikával megalapozhatod a jó viszonyt, és már az elején szimpátiát kelthetsz a főnökben. A következőket érdemes kipróbálni.

Nem mindegy, hogy teszel fel kérdést

Ha valamivel kapcsolatban kikéred a főnököd véleményét, akkor objektív szemlélővé válik, és ez alapján mondja el gondolatait. Ha viszont ehelyett inkább tanácsot kérsz, akkor egyfajta partneri közeget teremtesz, és arra ösztönzöd, hogy jobban támogasson, sőt még szimpatikussá is válsz a szemében. A „Mit gondolsz a prezentációmról?” helyett például jó ötlet inkább azt kérdezni: „Szerinted hogyan egészíthetem még ki a prezentációmat? Van valami, amit kihagytam belőle, vagy amivel még jobbá tehetném?”

A small talk ereje

Egy sűrű napon mindenki elfoglalt, de ha egy picit lehetőséget adódik beszélni a főnökkel, például egy meeting után vagy az ebédlőben, érdemes egy kis small talkba elegyedni, így ugyanis közelebb kerülhettek egymáshoz. Próbálj ilyenkor ne a munkáról beszélni, hanem kicsit könnyedebb, lazább, személyesebb témákban gondolkodj. Az érdeklődési körök, a hobbik és az apró dicséretek mindig beválnak, és jó beszélgetésindítóként szolgálnak.

Ha meg akarod győzni

Ha azt szeretnéd, hogy amellett, hogy szimpatikussá válj neki, még igent is mondjon egy ötletedre, figyelj arra, hogyan tálalod azt. Ha tartod a szemkontaktust, nyitott testhelyzetben állsz, és közben bólogatsz, esetleg néha enyhén mosolyogsz is, akkor sokkal könnyebben meggyőzheted. A bólogatással tudat alatt készteted a másikat arra, hogy egyetértsen veled.

Amikor felmerül egy probléma

Bármilyen probléma merül is fel, amiben a kollégák segítségét kéri a vezető, érdemes mindig több alternatívával készülnöd. Így megmutathatod, milyen aktív és motivált vagy, elnyerheted az elismerését, ráadásul egy kicsit az önbizalmát is növeled azzal, hogy ő választ majd a variációk közül. 

Ne félj véleményt mondani!

A jó munkaerő nem feltétlenül ért mindig egyet a főnökkel, hanem mer véleményt mondani, persze udvariasan és óvatosan. Ha valamilyen témában jobb ötleted van, vagy olyan megoldást találnál, ami az egész cégnek kedvez, ne félj ezt megosztani. Légy udvarias, fejezd ki, hogy értékeled a felettesed ötletét, emelj ki néhány pontot, amivel egyetértesz, vagy amit különösen jónak találsz, majd tedd hozzá, hogy te hogyan változtatnál rajta. 

Ismerd el, ha hibáztál

A legtöbben azt hiszik, hogy soha nem hibázhatnak, és ha mégis megtörténik, akkor teljesen elvágják magukat a főnök előtt, pedig ez nem így van. Mindenki emberből van, senki nem tökéletes, és ha valamit elrontottál, sokkal szimpatikusabb leszel a felettesnek, ha ezt elismered ahelyett, hogy hallgatnál róla, vagy magyarázkodnál. Mondd el, hogy tévedtél, esetleg kérj elnézést, és ha lehet, azt is tedd hozzá, hogyan hozod majd helyre a problémát, vagy mit teszel ellene esetleg, illetve, hogy mit tanultál belőle. Az igazság elmondása és a hibák felvállalása nemcsak szimpatikussá tesz a szemében, és az őszinteségeddel a kapcsolatotokat is javíthatod.

Szimpátiakeltő mozdulatok

Az első benyomás kialakulásának szempontjából az öltözködés az egyik leglényegesebb. De nemcsak az igényesség, hanem a nonverbális kommunikáció apró összetevői is hatalmas jelentőséggel bírnak. A szemkontaktus, a testbeszéd, a mimika és az alapvető illemszabályok betartása is rendkívül lényeges, hiszen tudat alatt kelthetsz velük jó benyomást, de persze csak akkor, ha helyesen alkalmazod őket. Ha azonban a következő dolgokra odafigyelsz, garantáltan elnyered majd a másik szimpátiáját.

Ezt is szeretjük