Az igazán jó főnök 6 ismertetőjele a kutatások szerint: a motiváló, hatékony vezetők jellemzői

A kutatások szerint ezek a tulajdonságok, szokások jellemzik a jó vezetőket.

fonok alkalmazott
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy vezetőnek nemcsak a vállalat működésében van kulcsszerepe, hanem a dolgozók mindennapi munkájában is. A felettes viselkedése nagyban befolyásolja a beosztottak munkavégzését, hatékonyságát, motivációját és elégedettségét is, sőt főnökük akár közérzetükre, hangulatukra is hatással lehet.

Mindezek miatt lényeges, hogy az illető rendelkezzen bizonyos pozitív tulajdonságokkal, személyiségjegyekkel. A kutatók számtalanszor vizsgálták már, hogy melyek a legfontosabbak ezek közül: összegyűjtöttük, a vizsgálatok szerint melyek az igazán jó főnök ismertetőjelei.

Őszinte kommunikáció

A Harvard Business Review-n megjelent kutatás rámutatott, hogy az őszinteség igen lényeges tulajdonság. A jó vezető képes elmondani az igazságot, akármilyen kényes témáról is van szó. Ha a beosztottak tudják, hogy mindig egyenes válaszra számíthatnak tőle, bátrabban kérdeznek, és az építő kritika hatására jobban fejlődnek majd.

Kiépítik a kölcsönös bizalmat

A Harvard Business Review szerint szintén fontos, hogy a vezető képes legyen egy kölcsönös bizalmon alapuló légkört kiépíteni a cégnél. Ezzel segít megteremteni a munkavállalók biztonságérzetét, nyitottságát, és hozzájárul ahhoz, hogy bátrabban meg merjék osztani ötleteiket, elképzeléseiket, aggodalmaikat. Mindemellett tisztában van azzal, hogy mindenki hibázhat, és nem szidja le túlságosan, nem részesíti nagy megrovásban azokat, akik elkövetnek néha egy-egy apróbb ballépést.

Támogatják a fejlődést

A kutatások szerint a jó főnök felismeri az alkalmazottak erősségeit, és igyekszik ezek alapján feladatokat adni nekik, vagy ezek irányába terelni őket. A Google vizsgálatából kiderül, hogy az ideális vezető segíti beosztottjait a fejlődésben, lehetőséget ad nekik erre. Így nemcsak a munkavállalónak tesz jót, hanem a cégnek is, hiszen mindenki abban a leghatékonyabb, amit a legjobban szeret, vagy amihez a legjobban ért. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Példát mutatnak

Egy hatékony, motiváló vezető viselkedésével, szorgalmával, lelkesedésével, hozzáállásával és döntéseivel képes példát mutatni az alkalmazottaknak, és törekszik is erre. Az Universum kutatása szerint a jó főnök egyik legfontosabb ismertetőjele, hogy példaképként szolgál beosztottjainak. 

Jól kezelik a stresszt

A Norwegian School of Economics szerint az érzelmi stabilitás és a stressz megfelelő kezelése a legfontosabb tulajdonságok közé tartozik. A vezetőknek számos problémás, nehéz helyzetet el kell simítaniuk, méghozzá úgy, hogy nagy nyomás alatt is a lehető legjobb döntést hozzák. A kollégákra, alkalmazottakra pedig nem vetíthetik ki gondjaikat.

Jutalmazzák a jó munkát

Kim Harrison PR-coach és a Gallup kutatása is egyetért abban, hogy szintén lényeges az, hogy értékeljék az alkalmazottjaikat, és ennek hangot is adjanak. A munkavállalóknak igen motiváló lehet néhány jó szó, egy komolyabb dicséret vagy bármilyen, akár pénzbeli jutalom. Ezek hatására úgy érzik, megbecsülik őket, és erősebben elköteleződnek a cég iránt, sőt hatékonyságuk, munkakedvük és teljesítőképességük is megnőhet.

Szokások, melyek akadályozzák a sikert

A sikeressé válásnak nincsen jól bevált, mindig mindenkinél működő titka. A szakértők és a tanácsadók azonban már régóta vizsgálják azt, hogy milyen tényezők segíthetik hozzá az embert, vagy éppen mik azok, amik meggátolják a céljai elérésében. Nemcsak arra kell figyelni, hogy beiktass jó szokásokat, melyek segítenek álmaid megvalósításában, hanem arra is, hogy kiiktasd azokat, amik visszatartanak bennük. A következőket minél hamarabb felejtsd el, ha meg szeretnéd könnyíteni a sikerhez vezető utat.

Ezt is szeretjük