Miért lesz jó vezető az introvertáltakból? 5 ok, amiért motiváló főnök válik belőlük

Nem igaz, hogy az introvertált személyiségek nem vezető típusok. Remek főnök válik belőlük pozitív tulajdonságaiknak köszönhetően.

Miért jó vezetők az introvertáltak?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az introvertáltakat általában csendes, visszahúzódó embereknek tartják, és rengetegen úgy vélik róluk, hogy nehezebben érvényesülnek az életben, a karrierjükben. És bár valóban nem olyan nyitott, társasági személyiségek, mint az extrovertáltak, az egyáltalán nem igaz, hogy ne érhetnének el nagy sikereket, vagy ne tölthetnének be igazán jól vezető pozíciókat.

Sokan nem gondolják, de az introvertáltakból gyakran remek, motiváló főnök válik. Eláruljuk, miért.

Meghallgatják az embereket 

Az ilyen személyiségek lehet, hogy kevesebbet beszélnek, mint extrovertált társaik, de jobban hallgatnak náluk. Megfigyelnek minden apró részletet, a környezetüket, az embereket, és végighallgatják mások mondanivalóját. Az alkalmazottaik úgy érzik, főnökük megérti őket, és tudják, hogy mindig beszélhetnek vele, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy motiváltabbak, lojálisabbak legyenek, és jól érezzék magukat a munkahelyen. Arról már nem is beszélve, hogy a vezető szintén rengeteg olyan fontos információhoz jut így, amelyet a többiek csak elengedek a fülük mellett, vagy amit más főnöknek el sem mondanának a beosztottak.

Jelentőségteljes kapcsolatokat építenek ki

Bár a csevegés kissé nehezebb és fárasztóbb számukra, nem igaz, hogy nagyon rosszak a kapcsolatépítésben. Ha tudják, hogy fontos emberről van szó, odafigyelnek, és a felületesség helyett a jelentőségteljesebb, közelibb viszony kialakítására törekednek. Nem sajnálják rá az időt és az energiát, ez pedig nagyon jövedelmező az üzleti életben.

Alaposan átgondolják a döntéseket

Az extrovertáltak hajlamosabbak elhamarkodottan dönteni, míg az introvertáltak mindent alaposan megfontolnak, körbejárnak, és csak utána hozzák meg a végleges elhatározást. Biztosak akarnak lenni abban, hogy a lehető legjobb irányba viszik el életüket, cégüket, illetve alkalmazottaikat, és nem vállalnak fölösleges kockázatot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Remek a problémamegoldó képességük

A zárkózottabb személyiségtípushoz tartozók remek problémamegoldó képességgel rendelkeznek. Addig agyalnak a felmerült nehézségen, amíg meg nem találják a megfelelő utat, és nem bagatellizálják el a gondokat. Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy hatékony vezető váljon belőlük.

Az eredmények motiválják őket

Elterjedt tévhit, hogy az introvertáltak kevésbé motiváltak, pedig valójában csak az a helyzet, hogy más motiválja őket, mint az extrovertált embereket. Az ilyen vezető akkor igazán elégedett, ha javítja saját és csapata produktivitását, és magas színvonalú munkát végezhet. Ez a hozzáállás nemcsak a cégnek, hanem az alkalmazottaknak is rendkívül előnyös, hiszen törődik velük, és igyekszik kihozni a legjobb oldalukat, rávilágítani az erősségeikre.

Összességében tehát egyáltalán nem igaz az, hogy a kevésbé nyitott személyiségekből nem válhat jó vezető. Remek példa rá Barack Obama, Bill Gates, J. K. Rowling vagy épp Mark Zuckerberg - ők ugyanis mindannyian introvertáltaknak vallják magukat, mégis felküzdötték magukat a világ legsikeresebb, leggazdagabb emberei közé.

Ilyen az extrovertált férfi és az introvertált nő élete együtt

A fiatal nő azt mutatja meg képein, milyen férje élete introvertált, gyakran szorongó szerelmével, és azokat a szokásokat, viselkedéseket örökíti meg, melyek az extrovertált személyiségeknek - tehát párjának is - a kezdetekben furcsának, érthetetlennek tűnhetnek. A rajzokat nemcsak azért készíti, hogy megossza életük részleteit, hanem azért is, hogy éreztesse a hozzá hasonlókkal: nincsenek egyedül, és nem kell rosszul érezniük magukat azért, amilyenek.

Milyen az élet egy introvertálttal? Őszinte rajzokon mutatja meg a nő

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük