Hány óra alvás növeli a szexuális vágyat? A szexhormon termelése csökken, ha nem pihensz eleget
A kevés alvás felboríthatja a hormonháztartást, ami a tesztoszterontermelődést is visszaveszi.

GettyImages-931804856
beauty and style
Top olvasott cikkek

Normális, ha egy kapcsolatban néha alábbhagy a szexuális vágyakozás, de ha tartós problémaként áll fenn, érdemes elgondolkozni, akad-e valamilyen egészségügyi probléma a hátterében.

A nemi vágy csökkenését okozhatja stressz vagy hormonális változás, de egy új tanulmány szerint a kevés alvás is árt a libidónak. 

Minden egyes óra számít

A tanulmányt kísérő kutatás megmutatta, hogy általában a hosszabban alvók nagyobb nemi vággyal rendelkeznek, sőt, kutatásuk szerint minden alvással töltött plusz óra 14%-os libidónövekedést hoz magával. De miért csökken, ha valaki kialvatlan? Ennek több oka is van.

A szexuális képesség és nemi vágy szorosan kötődik a vegetatív idegrendszerhez. Ha sok stresszhatás ér valakit, akkor az idegrendszere túlságosan is terhelt lesz, csökken a libidója, illetve az orgazmuskészsége.

A sok negatív inger a hormonháztartást is befolyásolja, ami a tesztoszteron termelődésére és az anyagcsere-folyamatokra is negatívan hat.

GettyImages-506389784 (1)
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images Hungary

Tesztoszteron a női szervezetben

Amikor nemi hormonokról van szó, sokan feltételezik, hogy míg a nőket kizárólag ösztrogén vezérli, addig a férfiakat tesztoszteron, pedig mindkét nem szervezetében termelődik mindkettőből. Míg a férfiaknál tesztoszteron főleg a herékben termelődik, addig a nők esetében a petefészekben, mellékvesékben, zsír- és bőrsejtekben. Általánosságban véve a nők szervezete huszadtól tizedannyiig terjedő tesztoszteronmennyiséggel gazdálkodik, mint a férfiaké.

A tesztoszteron a nők testében kulcsfontosságú feladatokat lát el: hozzájárul a csontok és a mellek egészségéhez, a termékenységhez és a szexuális vágy működéséhez, a rendszeres menstruációs ciklushoz és a vaginális egészség fenntartásához. 

GettyImages-544457773
Fotó: Roberto Peri / Getty Images Hungary

A női szervezet a tesztoszteront és más androgén hormonokat ösztrogénné alakítja át. Ahogy a szervezet öregszik, férfiaknál és nőknél is egyre kevesebb tesztoszteron termelődik, de az általános egészség és szexuális vágy fenntartásában mindkét nem esetében végig szerepet játszik.

A tesztoszteron és más androgén hormonok mennyiségét a szervezetben vérteszt segítségével mutatják ki. Az átlagos mennyiség egy nő esetében 15 és 70 nanogramm között van deciliterenként. A 15 nanogrammot nem elérő tesztoszteronszintet olyan egészségügyi problémák kísérhetik, mint a mellszövetekben bekövetkező elváltozások, termékenységi problémák, alacsony libidó, rendszertelen menstruációs ciklus, csontgyengeség, valamit hüvelyszárazság. A 70 nanogrammot meghaladó eredmény viszont olyan elváltozásokra szolgálhat magyarázattal, mint cukorbetegségek kialakulása, aknék megjelenése, főleg az arcon erős szőrzet növekedése, terméketlenség, súlyos elhízás és policisztiás ovárium szindróma. Az abnormális tesztoszteronszint egyszerre lehet tünete, de kiváltó oka is a fent sorolt betegségeknek, így mindenképp további orvosi vizsgálatokat igényel, ha valaki ideillő tüneteket észlel magán.

GettyImages-908033924
Fotó: Andreas Kuehn / Getty Images Hungary

A női nemi vágy csökkenésének a tesztoszteron alultermelődésénél jóval több egyszerre jelen lévő kiváltó oka lehet, így a hormonterápia csak nagyon ritkán javasolt. Ilyen ok lehet a hüvelyszárazság, az érzelmi intimitás hiánya, a konfliktusok, feszültség és szorongás, ami nagyban köthető a kevés alváshoz, de gyógyszeres kezelések mellékhatásaként és krónikus betegségek tüneteként jelentkezhet. 

Az rendszeres alvás segíthet

Az elegendő alvás nemcsak az általános hangulaton, de a fizikai állóképességen, stresszkezelési készségeken, illetve a kiegyensúlyozott hormonháztartás fenntartásán is segít, így legkézenfekvőbb megoldásként kínálkozik, amint az elvesztett szexuális kedv visszaszerzéséről van szó. Az ideális alvásmennyiség egyénenként nagyon változó lehet, de hosszú távon a hét óránál kevesebb pihenés megbosszulja magát, ahogy a kilenc óránál több sem ajánlott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elégtelen mennyiségű alvás önmagában feszültté, ingerlékennyé és depresszívvé teszi az embereket, így megfelelő mennyiségű pihenés első lépés lehet az elvesztett szexuális vágy visszaszerzéséhez. Alvás közben a vegetatív idegrendszer fel tud töltődni, így az általa vezérelt hormonháztartás kiegyensúlyozott működését is biztosíthatja.

Mi történik, ha egy órával kevesebbet alszol?

Ha az alvásidő ugyanis csak napi egy órával rövidebb, a hatást eleinte talán alig érzi meg a rosszul alvó, de hosszú távon szembesülhet a hátrányokkal. Akár szándékosan szorítja kevesebbre a mennyiséget, akár alvászavar okozza a problémát, az eredmény komoly hatással van a testre.

Ezt is szeretjük