3 szokás, ami tudattalanul teszi tönkre a boldog kapcsolatokat: az érzékeny embereknél gyakoriak
Sokan nem is sejtik, milyen károsak ezek a szokások a párkapcsolatokra. Fontos időben változtatni rajtuk.

anyaskodas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Két ember viszonyára a legapróbb problémák is káros hatással lehetnek, ha hosszú ideig fennállnak, és a felek nem beszélnek róluk. Bizonyos szokások egy ideig észrevétlenül rombolják a kapcsolatot, és alattomos módon teszik tönkre a szerelmet.

A szakértő szerint, bár a következők tudattalanok, mégis rendkívül károsak: az érzékeny emberek követik el a legtöbbször ezeket a hibákat.

A határok átlépése

Marci Moberg coach elmondta, a szenzitív emberek a világ lakosságának körülbelül egyharmadát teszik ki. Sokkal erőteljesebben érzékelik és élik át az élet minden pillanatát, jóval empatikusabbak másoknál, ezért könnyebben válnak túlterheltté, stresszessé a mindennapi ingerektől. Számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek: képesek átérezni mások problémáit, érzéseit, gyorsabban alakítanak ki szoros viszonyokat, rendkívül jó hallgatóságnak bizonyulnak. De érzékenységüknek árnyoldalai is vannak, melyek nehézségeket okozhatnak a párkapcsolataikban.

Ha valakit igazán szeretnek, akkor nagyon szoros köteléket képesek kialakítani, és igen erős érzéseket táplálnak iránta. Ez alapvetően jó, de később hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy nem hagynak teret a másiknak, nem tisztelik a határait, és megpróbálnak egybeolvadni vele. Minden percet együtt töltenének, nem szerveznek külön programokat, és véleményük szinte eggyé válik a partnerükével. A feleknek azonban szükségük van térre, szabadságra és önállóságra a kapcsolaton belül is, ezért fontos tisztázniuk az igényeket, és megbeszélni, hogyan alakítsanak ki egészséges határokat a szerelemben.

Túlzott anyáskodás

A coach szerint a szenzitív emberekre jellemző, hogy túlzásba viszik a gondoskodást, és nem partnerként, hanem szinte szülőként viselkednek társukkal. Mindent megcsinálnak helyettük, próbálják tanítani, terelgetni őket, és teljesen felveszik az anyaszerepet. Ez nemcsak fárasztó, de rendkívül egészségtelen is a viszonyban. Felborítja a felek közti egyensúlyt, az egyenlőséget és a természetes szerelmi viszonyt, ráadásul idővel a másik számára is zavaró, megterhelő lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

A szakértő azt tanácsolja, hogy a társak igyekezzenek ne csak a másikra, hanem a saját érzéseikre, igényeikre is odafigyelni, és tudatosan kerüljék az anyáskodó-apáskodó magatartást. Ha pedig valaki a párjában ismeri fel ezt a tulajdonságot, említse meg neki, és beszéljék meg a problémákat.

Állandó megfelelni akarás

Az érzékeny személyek túlzottan vágynak arra, hogy mások kedveljék őket, és mindenkinek megfeleljenek. Ezért sokszor elnyomják az érzéseiket, a véleményüket, és csakis arra koncentrálnak, hogy a másik elégedett legyen velük. Hosszú távon azonban mindez boldogtalansághoz, elégedetlenséghez vezet, ami a kapcsolatra is rányomja a bélyegét. Nem beszélve arról, hogy gyakran kerülnek manipulatív, kontrolláló partnerek fogságába.

Érdemes átgondolniuk, hogy valóban önmagukat adják-e, és azonosítani a félelmeik okát, valamint megfontolni, hogy miért tartanak ennyire a visszautasítástól, majd a változtatás útjára lépni akár szakértő segítségével.

Így jelzi a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Ezek ugyanis megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Ezt is szeretjük