Nem csak a megcsalás rombolja szét a boldog kapcsolatokat: a kutatás szerint ez a 8 viselkedés legalább olyan káros
Egy új kutatás szerint néhány viselkedés képes szabotálni kiegyensúlyozottnak tűnő szerelmeket is. Kiderítették, melyek ezek.

par problema cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs olyan párkapcsolat, amelyben ne merülnének fel néha kisebb-nagyobb problémák, konfliktusok, és amely ne igényelne kitartó munkát mindkét fél részéről. A szerelem ugyanis könnyen veszélybe kerül, ráadásul gyakran olyan tényezők miatt, amelyekre nem is gondolnak a pár tagjai.

Hogy minél több szakítás megelőzhető legyen, a szakértők régóta vizsgálják, hogy melyek azok a veszélyes viselkedések, melyek gyorsan véget vetnek a boldog viszonyoknak is. A pszichológusok most arra voltak kíváncsiak, melyek azok a tényezők, amik a legerősebb kárt teszik a kapcsolatokban. 

A legerősebb kapcsolatromboló viselkedések

A Journal of Relationship Research nevű szaklapban publikált kutatás során a szakértők 15 párkapcsolati tanácsadásra szakosodott pszichológust kérdeztek meg arról, hogy milyen viselkedéssel szabotálják a leggyakrabban a szerelmet a párok tagjai. A válaszok elemzése során sikerült megállapítaniuk azt a kilenc dolgot, ami a legtöbbször eredményezi a viszonyok végét. Arra is hoztak példákat, melyik pontosan mit takar, és hogyan nyilvánul meg a legtöbbször.

Az egyik ezek közül a megcsalás volt, ez sokak számára nem is meglepő. Ám a többi nyolc közül nem mindegyik olyan egyértelmű ok. Pedig a következők ugyanolyan veszélyesek a kapcsolatokra:

  • partner iránti támadások - kritizálás, gúnyneveken szólítás, ítélkezés, vádaskodás, gyakori kiabálás
  • a másik üldözése - állandó ellenőrizgetés, túlzott, egészségtelen ragaszkodás, indokolatlan követelmények állítása vele szemben
  • a társ kivonása a párja életéből - például elhanyagolás, kerülés, távolságtartás
  • védekezés, hárítás - például a problémák állandó áthárítása a másikra, áldozatszerepbe való helyezkedés bármilyen gond felmerülése esetén
  • lekezelő bánásmód - megvetés, tiszteletlenség
  • féltékenység - állandó számonkérés, gyanúsítgatás, bizonytalanság
  • destruktív viselkedés - függőségek, mentális problémák
  • zaklatás, bántalmazás és erőszak - érzelmi zsarolás, terrorizálás, fenyegetés, kontrolláló viselkedés, manipuláció, fizikai bántalmazás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amy Green pszichológus a kutatás eredményeként létrejött listával kapcsolatban hozzátette, az utolsó, azaz a lelki és fizikai bántalmazás egy kapcsolatban sem normális, és amennyiben ez bármilyen formában is megjelenik, minél hamarabb le kell zárni azt, és megszakítani a másikkal mindenféle kapcsolatot. Megcsalás esetén pedig a feleknek kell eldönteniük, van-e értelme tovább folytatni, képesek-e a történtek után is boldogan együtt élni.

Úgy véli azonban, hogy a többi közül néhány viselkedés minden kapcsolatban előfordul, ha csak enyhén is. A vizsgálat eredménye segíthet tudatosítani ezeket a felekben, és hozzájárulhat ahhoz, hogy mihamarabb változtassanak ezeken a boldog viszony érdekében. Ha pedig valaki úgy érzi, a partnerét ismerte fel a fenti mintákban, akkor érdemes felhozni a problémát, és őszinte beszélgetéssel hozzásegíteni a másikat ahhoz, hogy változtathasson. Végső esetben a szakértő a párterápiát javasolja: ha ugyanis ezek a problémák hosszú távon állnak fenn, az végleg megmérgezi a kapcsolatokat.

Így jelzi a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Ezek ugyanis megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Ezt is szeretjük